Prince hakkında bilmediğiniz 7 şey

Güncelleme Tarihi:

Prince hakkında bilmediğiniz 7 şey
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2016 12:26

Popun kralı Michael Jackson ise ikonu da Prince'tir-nokta. Müzik dünyası dün gece ikonunu kaybetti. 57 yaşındaki Prince Roger Nelson'dan geriye dev bir miras kaldı. Arkasından ABD Başkanı Barack Obama'nın bile bir taziye mesajı yayınladığı Prince'le ilgili az bilinen 7 gerçeği derlediğimiz bu dosya da bizim saygı duruşumuz olsun.

Haberin Devamı

PRINCE MÜZİK SEKTÖRÜNÜ NASIL DEĞİŞTİRDİ?

Müzikal anlamda getirdiği yeniliklerden bahsetmiyoruz. Bir sanatçı ve bir hak savunucusu olarak müzik endüstrisinde açtığı çığırdan bahsediyoruz. Prince, 1990'lı yıllarda, büyük plak şirketleriyle açık bir savaş halindeydi. Yanağına 'köle' anlamına gelen 'slave' yazarak, adını bir logoya dönüştürerek darbelerini vurdu rakibine. İlerleyen yıllarda müziğin internet alanına kaymasıyla, savaş daha da şiddetlendi. Bugün Spotify'da, Pandora'da ya da YouTube'da Prince şarkıları bulamıyorsanız ondandır.

Prince hakkında bilmediğiniz 7 şey

PRINCE NEDEN BİR TOPLUM LİDERİYDİ?

2015'te Grammy'lerde En İyi Albüm ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşma aklımızda: "Albümler hala önemli. Kitaplar ve siyahların hayatı gibi, albümler hala önemli." Bu basit cümleyle hem bir üst maddedeki savaşın hala sürdüğünü, hem de 2014'ün son aylarında ABD'yi kasıp kavuran #BlackLivesMatter hareketini hatırlatmıştı bize. Sanatla siyasetin birbirlerinden asla koparılamayacağının altını ısrarla çizmesi bir yana, günümüzde ırkçılığın halen gayrıresmi bir biçimde sürdüğü ABD'de, 'siyah' bir sanatçı olarak siyahlara gereken değerin verilmesi için savunuculuğu bir an olsun bırakmadı.

Haberin Devamı

PRINCE'İN SAHNEDE SON SÖYLEDİĞİ ŞARKI NEYDİ?

Kaderin cilvesi mi dersiniz, ilahi müdahale mi bilinmez ama kendisini dünya sahnesine çıkaran, ABD'de 13 milyon satan 'Purple Rain'. Atlanta'da bulunan Fox Theatre'da son Piano & a Microphone turnesinin canlı performansını muhteşem bir dinleyici kitlesi karşısında sergileyen Prince, kapanışı Purple Rain'le yaptı. Sahneden ayrılırken yaşanan duygusal anlar ise habersiz bir veda gibiydi.


PRINCE EN SON HANGİ YAPIMDA ROL ALDI?

Hep müzik diyoruz da Prince'in oyunculuğunu da yabana atmamak lazım. Purple Rain şarkısını daha da efsaneleştiren, aynı isimli 1984 yapımı film de bir o kadar efsane, bir o kadar etkiliydi. Prince'i ekranlarda en son geniş geniş gördüğümüz, hatta yeni neslin "Kimmiş bu gözlüklü kıvırcık?" diye sorgulamasına neden olan yapım ise New Girl oldu. 3'üncü sezonun 14'üncü bölümünde New Girl tayfasını Prince'in evinde düzenlenen muhteşem bir partide gördük. Prince'in büyük bilgeliğiyle Nick ve Jess'in aşk hayatlarını yoluna sokmasına şahit olduk. Hatta bölümün sonunda tayfanın katılımıyla çalınan şarkı, Prince'in son albümünde bir Zooey Deschanel düeti olarak da yer aldı: Fallinlove2nite

Haberin Devamı

PRINCE'E VEDA ETMEK İÇİN KİMLER NELER YAPTI?

Purple Rain'e (mor yağmur) göndermeyle Prince'i ananlar bugün yeri göğü mora boyadı desek yalan olmaz. Prince'in memleketi Minnesota'nın beyzbol takımı Minnesota Twins'in stadyumunun tribünleri morla kaplandı, New Orleans'taki Superdome'un ışıkları mor yandı, The New Yorker dergisi mor zemin üzerine yağmur damlalı bir kapakla çıktı. Ama belki de en ilginç veda NASA'dan geldi. Mor bir nebula fotoğrafıyla Prince'i onurlandı ABD Uzay ve Havacılık Dairesi...


PRINCE ÇOCUKLUĞUNDA HANGİ HASTALIKTAN MUSTARİPTİ?

Yıllar evvel Tavis Smiley'e verdiği bir röportaja göre Prince, doğuştan sara hastasıydı ve çocukluğunda sık sık nöbetler geçiriyordu. Sonra bir gün annesine gidip, "Anne ben bir daha hasta olmayacağım" dedi. Annesinin şaşkınlıkla "Neden?" diye sorması üzerine "Çünkü bir melek bana öyle söyledi" diye cevap verdi. Kabul, biraz ürkütücü bir çocukluk hatırası.

Haberin Devamı

Prince hakkında bilmediğiniz 7 şey

PRINCE HANGİ SPORDA BÜYÜK ÜMİTLER VADEDEN BİR GENÇTİ?
Basketbol! Bryant Ortaokulu'nda öğrenci olduğu dönemde 3 numaralı formasıyla parkede fırtınalar estiriyordu. Hatta geçtiğimiz yıl gazete arşivlerinden Prince'in o yıllardaki fotoğrafları çıkmıştı.

Prince hakkında bilmediğiniz 7 şey

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!