Pandemi günlerinde, gezginler için “Bir Pera Masalı”

Güncelleme Tarihi:

Pandemi günlerinde, gezginler için “Bir Pera Masalı”
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2020 13:24

İstanbul’un, ünü sınırları aşan tarihi semti Pera'daki 25 binaya ait 25 hikâye “Bir Pera Masalı” adıyla tek kitapta toplandı. Taksim Cumhuriyet Anıtı’ndan Ağa Camii’ne, Said Naum Paşa Konağı’ndan Çiçek Pasajına, Londra Oteli’nden Narmanlı Han’a ve İngiliz Karakolu’ndan Hamursuz Ekmek Fırını’na bir zamanlar “Grand Rue de Pera” ve “Cadde-i Kebir” olarak anılan İstiklal Caddesi üzerindeki mekânlara ait hikâyelere yer verilen kitap, Destek Yayınları tarafından yayımlandı.

Haberin Devamı

Pandemi nedeniyle evde kalan gezginleri içerdiği hikâyelerle zamanda ve Pera’nın sokaklarında yolculuğa çıkaran kitapta, her gün binlerce insanın önünden geçip gittiği tarihi mekânlara, bilinen salt bilgilerinin dışında, o mekânda yaşanmış veya yaşanmış olabilecek kısa hikâyelerle yeni anlamlar yüklenmiş. Gündelik hayata dair tarihsel fragmanlar niteliğindeki bu hikâyelerle, gezgin okuyucuların mekânlara daha farklı gözle bakması amaçlanmış.

TARİHİN SIRADAN KAHRAMANLARI
Fatma Berber, Sümeyra Teltik, Selçuk Eracun tarafından hazırlanan gezi kitabının önsözünde, insanların önünden çekip gittiği tarihi yapıların kültürel hafızamızdaki önemi hatırlatılmış.

Okuyucu, sayfalar arasında, mekanlarla ilişkili ünlü isimlerin yanı sıra, geçmişte Pera’nın Arnavut kaldırımlarında yürümüş sıradan insanlarla da karşılaşıyor.

Haberin Devamı

İşte 216 sayfalık eserde hikayelerde yer alan o isimlerden bazıları:

Taksim Cumhuriyet Anıtı'nın açılış gününde meydanda, Türkiye’nin ilk kadın heykeltıraşı Sabiha Ziya ile aynı kalabalıkta bulunan kahveci Kirkor. Babası “Sekiz günlük ömrün varsa dokuz gün çalışacaksın” dediği için 100 yaşını geçmiş olmasına rağmen hamallığa devam eden Şerif Ağa. Ağa Camii Vakfı’nın 86 yaşındaki mütevellisi Ahmet Kemalettin Bey. İleriki yıllarda Melek Sineması’nda yapılacak ülkemizin ilk güzellik yarışmasını kazanacak olan, fakat öncesinde Melek Sineması’nda yer gösterici olarak çalışan Araksi Çetinyan. Lokumcu Hacı Bekir’in kalfası İsmail. Zoğrafyon Rum Lisesi’nden uzaklaştırılan Bayan Efthalia. Tokatlıyan Oteli’nin eski uşağı yeni sahibi Nazi hayranı Medovitch. 1870 büyük Beyoğlu yangınını Galatasay Lisesi’nin önünden çaresizce izlemek durumunda kalan London Standart gazetesi muhabiri. Hamursuz Ekmek Fırını’na mayasız ekmek için un taşıyan Yosef ve Pera’yı 30 yıl kendini adeta hapsettiği evinin penceresinden izleyen Naum Duhani.

Pandemi günlerinde, gezginler için “Bir Pera Masalı”


ŞEHRİN MARKALARI
Kitapta, 125. yaşını kutlayan efsane Rebul’un, bir dönem dillere pelesenk olan “Her şey güzeldir” sloganının mekânı Lebon’un, profiterolleri ile efsaneleşen İnci Pastanesi’nin, Bolşevik İhtilali’nin İstanbul’daki izi Rejans’ın geçmiş anlarına tanıklık etmek de mümkün.

Haberin Devamı

Pandemi günlerinde, gezginler için “Bir Pera Masalı”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!