Bülent Ortaçgil albümleri plak olarak saklanmayı hakediyor

Güncelleme Tarihi:

Bülent Ortaçgil albümleri plak olarak saklanmayı hakediyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2016 10:58

Bazı özel müzisyenler, şarkı yazarları var ki sanki onların albümlerine plak formatında sahip değilseniz eksikmişsiniz gibi geliyor bana.

Haberin Devamı

Plakların; o eski şaşaalı günlerine döneceğini iddia etmek ya da  “Gelecek analogdur!” demek bir miktar romantik tınlıyor olabilir. Bugün, ‘plaklara dönüş’ trendinin tüm satışlar içinde yüzde 1’lik bir dilime ancak tekabül ettiği gerçeğini de görmezden gelemeyiz. Öte yandan iyi bir pikabın iğnesinin üzerinde gezindiği ve yüksek ses kalitesine sahip plakların hayatımıza kattığı duyguyu cep telefonundan tek dokunuşla ulaştığımız dijital müzik platformlarının sağladığı pratiklikle aynı terazide tartmak da çok makul değil. Plak sevdası başka bir şey...

Bülent Ortaçgil albümleri plak olarak saklanmayı hakediyor

Fotoğraf: Levent Kulu


Bazı özel müzisyenler, şarkı yazarları var ki; sanki onların albümlerine plak formatında sahip değilseniz eksikmişsiniz gibi geliyor bana. 1994’te CD ve kaset formatında yayımlanan ve Bülent Ortaçgil’in dördüncü stüdyo albümü ‘Bu Şarkılar Adam Olmaz’, sanatçının diskografisi içinde birkaç açıdan önemli. Öncelikle 90’lı yılların ilk yarısı, pop müziğin endüstri içindeki ağırlık ve ürün çeşitliliğini artırdığı yıllara işaret eder. İlk albüm ‘Benimle Oynar mısın’ın çıkış yılı 1974’ten 1990 tarihli ‘İkinci Perde’ ve bir yıl sonra çıkan ‘Oyuna Devam’a kadar solo albüm yapmaz Ortaçgil. Fikret Kızılok’la kurduğu ve 80’lere denk gelen ‘Çekirdek Sanat Evi’ dönemi çalışmalarını bir kenara ayıracak olursak; ilk üç albüm sound ve hikâye olarak bir devamlılık arz eder.

 

Haberin Devamı

DÖNÜM NOKTALARINDAN BİRİ

Bülent Ortaçgil albümleri plak olarak saklanmayı hakediyor

 
‘Bu Şarkılar Adam Olmaz’ albümüyse; ‘Türkçe Sözlü Hafif Müzik’in ‘Türkçe Pop’a terfi ettiği ve Unkapanı’nda ticari rekabetin iyice arttığı yıllarda karşımıza çıkar. Albüm, Ortaçgil’in, piyasa beklentisine göre şekil değiştirmemesine karşın kendi içindeki değişimin de göstergesidir.

İyice belirginleşmiş bir ‘grup müziği’; Serdar Ateşer gibi bir ustanın ev stüdyosunda müthiş bir samimiyet ve profesyonellikle kaydedilmiş iyi şarkılar; üzerinde uzun uzun çalışılmış düzenlemeleriyle bu albüm, sanatçının dönüm noktalarından biridir. Evet, hiçbir ödün kabul etmeyen müzikli ‘oyun’ sürmektedir ancak sonraki Ortaçgil güzergâhı açısından da yeni bir başlangıç noktası olacaktır bu albüm. Yeni sound’un içinde rock, funk, caz ve tabii yine Ortaçgil’e özel müzikal meseleler vardır.

Haberin Devamı

Bülent Ortaçgil albümleri plak olarak saklanmayı hakediyor

 

BÜLENT ORTAÇGİL / Bu Şarkılar Adam Olmaz, LP - Rainbow45 Records Fiyatı: 65 TL (5 üzerinden 4 yıldız)


Daha önce Ortaçgil’in ‘Benimle Oynar mısın’ ve ‘Oyuna Devam’ albümlerini de LP olarak yayımlayan Rainbow45 Records seriye devam ediyor. Ezbere bildiğimiz Sensiz Olmaz’, ‘Dalyan’, ‘Basit’, ‘Integral’, ‘Çiçekler Su İster’, ‘Bir Kuş’, ‘Mum’ gibi şarkılar barındıran; içinden Serdar Ateşer, Akın Eldes ve Cem Aksel dışında Erkan Oğur, İmer Demirer, Ayşe Tütüncü gibi isimler de geçen plağı rainbow45records.com ya da müzikmarketlerden alıp başucunuza koymanızı öneririm.

Sadece 2000 adet satan ilk ve başyapıt albümü ‘Benimle Oynar mısın’dan kazandığı parayla dual bir pikap satın alan ve şarkıları iyi ki ‘adam olmamış’ Ortaçgil albümleri plak olarak saklanmayı hak ediyor çünkü.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!