Aşkları sırtından vuran şarkılar

Güncelleme Tarihi:

Aşkları sırtından vuran şarkılar
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2016 11:18

Karma albüm yapma konusunda çok iyi değilizdir. Hatta iyi olmak bir yana, bayağı kötüyüz de denilebilir. Popüler müziğin başlangıç yıllarından beri böyledir bu. Karma albüm yapmaktan anladığımız genellikle şu: Daha evvel yapılmış ve her biri ayrı bir sound ya da hali temsil eden şarkılardan rastgele bir avuç alıp albüme doldurmak.

Haberin Devamı

“Filancadan şunu alırım, falancayı eklerim üstüne, bir de oradan ya da buradan birkaç şarkı daha kaptık mı, bu iş tamamdır” şeklinde özetlenebilecek bir mantık egemen bizim piyasada. Hatta daha beteri de var; bu kafayla yapılmış birkaç karma albümü tek bir pakette bir araya getirerek, üzerine ‘Türkçe Pop’ ya da benzeri afili bir başlık koymak. Rastgele karmanın daha da rasgele paketlenişi.
 

KALPLERİ VURAN ŞARKILAR

Aşkları sırtından vuran şarkılar

 

Bu saçma (hatta şuursuz) gidişatı değiştirmeye kalkışmışlar da yok değil. Az ama var. ‘Rockname Project Album’ adlı yeni bir albüm çıkarmış Gar Müzik Yapım bunlardan biri. Daha önce ‘Kaset Zamanları’ adlı (içinde Pinhani’den Baba Zula’ya uzanan bir kadro barındıran) mükemmel bir albüm yapmışlardı zaten. Şimdi de hem yeni hem eski, hem eski olup daha önce hiç yayımlanmamış hem de boydan boya yepyeni şarkılardan oluşan ‘Rockname’yi çıkardılar.

Haberin Devamı

Albümün olağanüstülüğünün en büyük sebebi yapımcı Engin Aksu’nun ne istediğini tam olarak bilmesiymiş büyük ihtimalle. Bilmesi ve prodüksiyon zorluklarının planlananları etkilemesine ya da bozmasına izin vermemesi.

Umay Umay ile açılıyor albüm; (gelmiş geçmiş en iyi albümlerden biri sayılması gereken) ‘Ağzı Bozuk Aşk Mektubu’nun en iyi şarkılarından ‘Affet’ ile. Şarkı bu albüm için yeni baştan kaydedilmiş. “Kalemi kanatan defterleri, sesini vuran aşk şarkılarını, içini acıtan karanlığı, vazgeçtiğin yatağını affet” gibi tamamıyla sıradışı ve popüler müziğimizde az rastlanır ölçüde şiirsel dizeler barındıran bu şarkının yeni versiyonu da çok etkileyici.

Aşkları sırtından vuran şarkılar

Yaşar Kurt

Peyk’ten İrfan Alış (bir parça Alpay’ın ‘Ağa Düşen Kadın’ına benzemiş ‘Gülüşün Çok Boş Bir Tanem’), Yaşar Kurt (Faşist Tavuklar) ile devam ediyor albüm.Lal (Yok), Murat Yılmazyıldırım (Banihar), Hakan Tunçkıran (Birileri Var), Mutlu Arı (Ütopya), Mekanik (Belki Tekrar Dönerim) ve Murat Melih Özen (Galata Köprüsü) yeni şarkılarla katkıda bulunan isimler.

Haberin Devamı

Whisky (eski bir şarkıları olan ‘Ayna’nın daha önce hiç yayımlanmamış bir versiyonları ile dahil olmuş toplama) ve Yırtık Uçurtma’nın (Yalnız Sen) eklenmesiyle de tamamlanmış kadro. Bu kadronun tamamı, ‘Rockname’yi herhangi bir karma rock albümü olma katından alıp, birbirinden çok farklı rock gidişatlarının gayet iyi biçimde temsil edilebildiği mütekâmil bir albüme dönüştürmüş.

CANAN İÇİN AĞLAMAK
Bir Beyoğlu Bestekârı Karnik Garmiryan, Sema Moritz, Boyut (5 üzerinden 5 yıldız)

19’uncu yüzyılı 20’nci yüzyıla bağlayan bestecilerden Karnik Garmiryan’ın 12 şarkısı, Sema Moritz’in sesiyle bugünlere, 21’inci yüzyıla ulaştı. Müzik yaşamı çok küçük yaşlarda kilise korolarında başlamış, ömrü boyunca müzikle iç içe olmuş ve 100’den fazla şarkı bestelemiş Garmiryan, ne yazık ki fazla tanınmış ve ismi bugünlere gelebilmiş bir besteci değil. Ama sesi ve şarkılarıyla yakmadık kalp bırakmamış Sema Moritz’in sesinden geç de olsa tanınacak, bilinecek. Beyoğlu’nun sesi Sema Moritz’den, bir Beyoğlu bestekârının ruhlara ilaç şarkıları. Bu albüm, vefanın vücut bulmuş halidir.


 

 

 

BAKMADAN GEÇME!