Kendi mükemmelliğini keşfin en hızlı yolu

Güncelleme Tarihi:

Kendi mükemmelliğini keşfin en hızlı yolu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2005 01:02

Madonna, Cindy Crawford, Courtney Love gibi dünya starlarının yoga ustası Gurmukh Kaur Khalsa, nisan ayında, ‘İnsanın kendi mükemmelliğine ulaşması’ olarak tanımladığı ‘Kundalini Yoga’yı anlatmak için Türkiye’ye geliyor. Khalsa, ziyareti öncesi Los Angeles’ta yaşayan Türk öğrenci Esra Banguoğlu ile Formsante dergisi için konuştu.

Gurmukh Kaur Khalsa, 35 yıllık bir yoga eğitmeni. Onu ünlü yapan Madonna, Cindy Crawford, Courtney Love gibi yıldızların yoga eğitmeni olması. Khalsa, Kundalini yoga konusunda uzman. Halen Los Angeles’taki ‘Golden Bridge’ Kundalini Yoga ve Meditasyon Merkezi’nde eğitim veren Khalsa’nın ilk adının anlamı, ‘Evrende herkese yardım eden kişi!’

- Kundalini yogayla nasıl tanıştınız?

1970 yılıydı. Bir arkadaşım tarafından California’dan, Arizona’ya getirilmiştim. Bir ders aldım ve tek söyleyebileceğim kendimi evimdeymiş gibi hissettiğim. 27 yaşındaydım ve 10 yıldan beri arayış içinde olduğum şeyi buluvermiştim. Birkaç ay sonra Yogi Bhajan ile tanıştım. Bana spiritüel adımı verdi. Derken formal anlamda eğitmenlik başladı.

- Gurmukh’un anlamı ne?

Evrende herkese yardım eden kişi anlamında...

- Yogi Bhajan’la ilk buluşmnızdan söz eder misiniz?

Ürkütücü bir şeydi. O güçte bir adamla daha önce karşılaşmamıştım. Ölene kadar yani 35 yıl, birlikte çalıştık.

- Kundaliniden önceki Gurmukh’la sonrakini arasında nasıl bir fark vardı?

27 yaşına kadar normal bir Amerikan gibi yetiştirilmiştim. Közlenmiş patates, Hıristiyan, koleje giden, biraz para kazanan sıradan bir hayatım vardı. Ama spiritüel derinliğe sahip değildim. Hayatın gerçekten ne anlama geldiğini bilmiyordum. Yolumu bulana kadar kendimi sorgulamaktan alamadım. 10 yıllık uzun bir yolculuk yaptım. Pek çok ülke ve insan tanıdım. Oysa ne aradığımı bile bilmiyordum. Bildiğim tek şey mutlu olmadığımdı. Daha derin bir şey olmalıydı hayatta. Ve onu bulana kadar aramaya devam edecektim. O ilk yoga dersimi aldığımda anahtar burada dedim.

HER ŞEY İYİ OLACAK

- Bir tarafta Hıristiyanlık, diğer tarafta yoga eğitiminiz. Nasıl etkiledi, tercih yapmak zorunda kaldınız mı?

Önceleri disiplinliydim. Sonra bütün disiplini kaybettim ve hippi oldum. Bizim özgürlükten anladığımız disiplinsizlikti. Yogayla iç disiplini öğrendim. Alkol yok, uyuşturucu yok, et, balık, yumurta hiçbir şey yok! Sadece çalış ve hizmet et. Bu yeni bir düşünce biçimiydi benim için. Hıristiyanlıktan vazgeçmek zorunda kalmadım çünkü daha derin bir anlayış ve saygıya sahip olmuştum. Yani bırakmak istemediğim hiçbir şeyi bırakmama gerek yoktu

- Uyuşturucu ve alkol yogadan önce hayatınızın bir parçasıymış.

Onlar bir basamaktı. Onlar olmasaydı buraya ulaşamazdım ki! Hepsi serüvenin basamakları ve hepsine saygı duyuyorum. Ama geriye dönmek gibi bir isteğim yok.

- Kundalininin diğer yogalardan farkı ne?

Hepsinin amacı aynı: Kundaliniyi ortaya çıkarmak. Bu ne demek? Bilinçli yaşama yardımcı olmak, enerjiye sahip olmak. Yaptığın her şeyin efendisi olmak. Bu genel olarak yoganın anlamı. Kundalini yoganın farkı ise bunun daha hızlı olmasını sağlamak. Hathada 20 yılda uğraştığını Kundalinide 90 günde yapabilirsin. Sağlıklı, mutlu ve daha spiritüel bir yaşam bilincine ekspres giden bir trendir Kundalini. Bugünün insanına daha uygundur yani...

- Kundaliniye ulaşmayı fiziksel olarak nasıl hisseder insan?

Bununla ilgili pek çok mit dolaşır dünyada. Genel olarak çok açık ve net hissedersin. Bir sınıftaysan düşüncelerin daha hızlı gelişir. Beyin fırtınası yaratırsın. Daha cesur olursun. Kendine güvenin daha tam olur, kendini daha iyi hissedersin. Yani oturursun da gökler yarılır gibi bir şey yoktur. Sadece her şey daha iyi olur. Kundaliniye ulaşmak budur.

Ücretsiz kalp sağlığı kitabı

Gurmukh Kaur Khalsa’nın röportajının tamamı Formsante dergisinin nisan sayısında. Dergi bu ay Sağlıklı Yaşam Kitapları’nın da ikincisini ücretsiz olarak veriyor. Kalp Hastalıkları konulu kitapta, uzman isimlerin yazdığı kalp ritmi bozukluğundan, beslenme ve kalp sağlığı ilişkisine kadar her türlü bilgi mevcut.


Gurmukh Kaur Khalsa, İstanbul’daki workshop’larda yoga ve meditasyon, hamileliğin doğal gücü ve doğum, kendi gücünüzü keşfetmek ve kendinize ulaşmak gibi uygulamaları aktaracak. 15-16-17 Nisan’da Kemer Golf & Country Club. 18 Nisan’da saat 18.30-23.00’de Sürmeli Oteli’nde.

Ayrıntılı bilgi için: kundaliniyoga@esrabanguoglu.com Tel: 0 212 351 70 36

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!