Kedilerle uzlaşma formülleri

Güncelleme Tarihi:

Kedilerle uzlaşma formülleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kediler hakkında hatırlanması gereken en önemli ve ilk şey ‘‘O bir kedi. Kısa boylu, dört ayaklı bir insan değil!’’

Olaylara onun bakış açısı ile bakmayı deneyin, ‘‘Böyle davranmasında gerçekten bir neden vardır’’ diye düşünün.

Asla, her ne olursa olsun kedinize vurmayın. Hırsız bir kediniz mi var? Onun yüzüne vurup, sertçe itebilirsiniz. Onun da yüzünüze masum masum bakıp, siz odadan çıktıktan sonra yaptığı kötü şeye devam edebileceğine emin olabilirsiniz.

Her zaman aynı azarlama sözcüğünü kullanmayı deneyin. Bir çok kedi sahibi, en kolay kelime olan ‘‘Hayır’’ı kullanır.

Eğer yine de dinlemezse, bir başka etkili ses olan anahtar sallamayı deneyin ona doğru. Bu gürültü, onu ürkütecektir. Duymaktan hoşlanmayacakları diğer bir ses de ıslıktır. Ne zaman bir ıslık sesi duysalar, durup omuzlarının üzerinden geri döner ve kötü kötü bakarlar. Eğer ıslık çalmaya devam ederseniz o sırada yapmakta oldukları işi bırakırlar.

İSİM SEÇİMİ ÖNEMLİ

Kedinizi çağırdığınızda onun bunu duyması ve harekete geçmesini sağlayacak yollardan biri de ismidir. Bu yüzden kedinize isim seçerken sadece beğenilerinizi baz almayın. Sonu 'i' ile biten isimler, ses tonunuzu yükseltirken de size kolaylık sağlayacaktır. Siz uzun ve asil bir isim seçmiş olabilirsiniz. Bırakın öyle kalsın. Ama bu ismi kısaltarak seslenin kedinize. Örneğin 'Minnoş' dediğinizi düşünelim. 'Mimi', çok daha etkili bir isim olacaktır.

TUVALET KAĞITLARI

Kişisel olarak bazı kedi sahipleri, tuvalet kağıdı ya da yumak yuvarlayan kedileri seyretmekten haz alsa da, diğerleri ve de çoğunluğu, bu duruma genelde tolerans göstermez. Kedinin, tuvalet kağıdına yönelik ataklarını kesmek için fazla uğraşmanıza gerek yok. Tuvalet kağıdını yerine yerleştirdikten sonra, arkasından ve kenarlarından, katlanmış gazete kağıdıyla sıkıştırın. Kedi, eğer kağıdın yuvarlanamadığını bir kere farkederse, denemeyi durduracaktır.

SİYAH NOKTALAR

Kedinizin çenesine dikkatlice baktığınızda, akneye benzeyen küçük siyah noktacıklar görebilirsiniz. Yanılmadınız, onlar aknedir ve birazcık acı da verebilirler. İnsanlarda olduğu gibi, kedilerde de akne problemini acele etmeden adım adım tedavi etmek mümkün. Akne sorununu veterinerinize onaylatarak işe başlayın. O, hangi ilaçları kullanmanız gerektiğini söyleyecektir. Daha sonra yapmanız gereken, hidrojen peroksit ile problemli bölgeyi temizlemek olmalı. Bu işlemi iki günde bir tekrarlamanız gerekecektir. Unutulmamalı ki, akneleri temizlemekten daha önemli olan, aknelerin neden oluştuğunu bulmaktır. Kedi beslerken, yeniden gözden geçirmeniz gerekenler olabilir. Yemek kaplarını ilk olarak ele alın. Kapları, ne kadar sıklıkta temizliyorsunuz? Kapların derinliği nasıl, çok mu derin? Plastik kap mı kullanıyorsunuz? Yemek kaplarında, günlük temel temizlik ihmal edilmemeli. Özellikle de kediniz konserve yiyecekler ile besleniyorsa. Plastik kaplar, derin kaplar da akneye neden olabilir.

ISIRAN KEDİ

Oynarken, ısırmaya mı kalkıyor? Acıyla küçük bir çığlık atın. Bu onun bir daha sizi ısırmasını engeleyecektir. Kedi sahiplerinin yaşamış oldukları deneyimler, bunu doğruluyor. Sahibi ile oynarken onu ısıran kedi, kan görürse de bir daha asla ısırmaz. Önemli olan verdiği zararın boyutunu, kan ya da çığlık sayesinde görebilsin.

YEMEK ADABI

Kedilerin çoğunluğu yiyeceklerini tabaklarından alarak yemekte ısrar ederler ve yerken de tabağın terafına, döşemeye fırlatırlar. Bu davranışın sona ermesini her kedi sahibi ister. Bunu engellemek neredeyse imkansız. Ama etrafı eskisine oranla daha temiz tutmanız mümkün.

Kedinizin yemek yemesi için kullanacağınız rengarenk tabaklar işe yarayabilir. Ve de yemek kabının altına sereceğiniz zevkinize uygun, renkli masa örtüleri. Bu sayede yerler eskisine kıyasla daha temiz kalacaktır. Hem de görünümü desenli olursa, üzerine attığı yemek artıkları, kedinin yemek yediği sürece göze batmayacaktır. Renkler göz zevkinizi okşayacaktır.

Yapmanız gereken tek şey kabı yıkamak ve yere serdiğiniz örtüyü rulolayıp kaldırmak.

Şenay ORDU

Eğitmen gözüyle

Tatile o da geliyor (1)

Yaz geliyor. Mutlaka tatil yapılacak. Köpeğinizle beraber olmak istiyorsunuz. Başınıza neler gelebileceğini kestiremiyorsunuz. Eğer köpeğiniz yeni bir yavru ise ve hiçbir yolculuk deneyimi yoksa, önce onu otomobile bindirmeye alıştırmalısınız.

1- Köpeğinizi otomobile bindirin ama motoru çalıştırmayın. Önüne oyuncak, bisküvi koyun, oynasın.

2- Ertesi gün aynı şeyi tekrarlayın ama sonunda motoru çalıştırın. Hareket ettirmeden bir süre içinde kalın.

3- Sonraki gün aynı olayları tekrarlayın. Motoru çalıştırın, ardından yavaş yavaş çevreyi turlayın. Bu sırada biri köpekle konuşup, onu okşayıp sakinleştirmeli.

4- Üç maddeye sıraladığım eylemler sırasında bir vukuat olmadıysa, son egzersizleriniz şehir turları olmalı. Turlar sırasında köpek izlenmeli.

5- Bu çalışmalara, tatile çıkmadan iki hafta önce başlayın. Bu iki hafta içinde bir terslikle karşılaşmadıysanız, yola çıkmanız için hiç bir engel yok demektir.

Yola çıkmadan önce, mutlaka veteriner hekiminize uğrayıp, önerilerini dinleyin. Yanınıza mutlaka kuru mama, temiz şişe suyu, su ve mama kapları, boyun ve gezdirme tasmaları, tarak, şampuan alın. Gideceğiniz yerde veteriner hekim olup olmadığını araştırın. Yoksa, en yakın veteriner hekimin yerini, telefonunu öğrenin. Mutlaka, pire ve kene tasması takın. Yazın, açık arazilerde kene ihtimali çok yüksektir. Dere ve yalaklarda çok sülük bulunduğunu unutmayın. Dışarıdan su içirmeyin.

Köpeğinizin üzerinde bir kene görürseniz, hemen kopartıp almayın. Başı ve kancaları deri altında kalır, yine palazlanır. Kulak pamuğunu gaz yağına sokup, kenenin üzerine ve etrafına bastırın. Bir süre sonra keneyi alabilirsiniz. Eğer iri bir keneyse ve yanınızda hiç bir şey yoksa, üzerine yanık sigara bastırıp öldürün. Sonra keneyi alın. Bu sırada köpeğin derisine zarar vermemeye dikkat edin. En iyisi, seyahate çıkarken kene için sprey almak.

Eğer ağzına, özellikle dil altına sülük yapışırsa, doğal olarak ağzından kan gelecektir. Paniklemeyin. Hemen ağzına bol tuz basın. Sülüğü söküp alacaktır.

Bildiğim son tehlike de, arı ya da böceğin köpeğinizi sokmasıdır. Bu olasılık için yola çıkmadan önce, veteriner hekiminizden ilaç istemek en doğru olanıdır. Bu önlemler, tatilin keyifli geçmesini engelleyebilecek sorunları ortadan kaldıracaktır.

Cihan ÖZYAĞMUR - Köpek Eğitmeni

Telefon: 0216 327 08 63

Faks: 0216 327 00 85

Tırnak operasyonları

Köpeklerin kulaklarının kesilmesini doğru bulmuyorum.

Kendilerini ifade ettikleri kuyruklarının kesilmesine karşıyım.

Tırnaklarının sökülmesinden nefret ediyorum.

Evet tırnaklarının sökülmesinden.

Köpeksever olduğunu ileri süren bir hanımefendinin, parkelerini çizmemesi için, evde beslediği Boxer'ın tırnaklarını bir operasyonla aldırdığını öğrenince çılgına dönmüştüm.

Bu tırnak sökme hikayelerinin ardı arkası kesilmedi.

Adının, mesleğinin ve yaşadığı kentin açıklanmasını istemeyen bir okuyucum, mektubunda yine tırnak operasyonundan bahsediyor.

Bu kez sahibinin kurbanı olan zavallı bir kedicik.

Koltukları tırmaladığı için kendisini veterinerin ameliyat masasında bulmuş. Tüm tırnaklarını sökmüşler.

Düşünün...

Tırnaksız bir kedi...

Avlanamıyor.

Tırmanamıyor.

Bir yerden düşerken tutunamıyor.

Kendisini koruyamıyor.

O kedi artık yarı felç.

Koltuklarını kurtaran sahibi mutlu.

Operasyonu yapan veteriner hiçbir mesleki kaygı duymuyor.

Çünkü, bağlı olduğu Veteriner Odası, ne yaptığıyla değil, neyi kaç paraya yaptığıyla ilgileniyor.

KAYIP

Çiko'yu internette arıyor

Bilkent Üniversitesi öğrencisi Efe Mocan, 27 Mayıs'ta Ankara Tunalı Hilmi Caddesi Güniz Sokak'ta kaybolan 10 aylık kurt köpeğini bulabilmek için internette sayfa açtı. Çiko'nun iki fotoğrafını yayınladığı sayfada, kaybolma hikayesine de geniş yer verdi. Efe Mocan'ın araştırmasına göre köpeğini, Skoda marka otomobil kullanan 50-60 yaşlarındaki bir şahıs, kemik vererek kandırıp, kaçırmış. Çiko hakkında bilgisi olanlar, internetteki http://www.ug.bcc.bilkent.edu.tr/Emocan/CIKO.htm adresinden ya da 0 532 6969848- 0 312 4263125 numaralı telefonlardan Efe Mocan'a ulaşabilirler.

Toby eve dön

Vuslat Çopuroğlu'nun 6,5 yaşındaki beyaz terrieri Toby, 8 Nisan'da Altıyol'da kaybolmuş. Tasmasız dolaşmaya alışık, dişi terrierin yokluğu Çopuroğlu ailesi perişan etti. Toby'i görenler, 0212 4781000 dahili 5133'ten Vuslat Çopuroğlu'na bilgi verebilirler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!