Kayaklarınızı hazırlayın Palandöken, Bayraktepe açıldı

Güncelleme Tarihi:

Kayaklarınızı hazırlayın Palandöken, Bayraktepe açıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2007 00:00

Ilık geçen kış nedeniyle geçen yıl hevesleri kursaklarında kalan kayak meraklılarını bu yıl bol karlı bir mevsim bekliyor. Şubat ayına kadar sıcaklıkların mevsim normallerinin altında seyretmesi bekleniyor. Daha şimdiden Sarıkamış’taki Bayraktepe Kayak Merkezi’nde kar kalınlığı 60 santime, Erzurum’daki Palandöken’de ise 30 santime ulaştı.

Kars’ın Sarıkamış ilçesindeki Bayraktepe Kayak Merkezi ve Erzurum’un Palandöken Kayak Merkezi’nde kayak sezonu geçen hafta açıldı. Kar kalınlığının 16 santimetreye ulaştığı Uludağ’da ise sezon hazırlıkları sürüyor.

Bayraktepe’de daha şimdiden yerli ve yabancı turistlerin sayısında önemli bir artış gözleniyor. Çamkar Otel Genel Müdürü Mustafa Kızıl, kayak sezonunun erken açılmasıyla birlikte yoğun rezervasyon talebi aldıklarını söyledi. Acentelerle yaptıkları anlaşmalarla, bu sezon özellikle yabancı turist sayısında büyük artış beklediklerini belirtti.

"Şu anda yerli turistlerimizden en çok rezervasyonu İstanbul, Ankara ve İzmir’den alıyoruz. Otelimizdeki doluluk oranı kasımın üçüncü haftasında yüzde 70’e ulaştı. Aralık ayında bu oranın daha da yükselmesini bekliyoruz."

Kayak merkezindeki Toprak Otel’de ise doluluk oranı yüzde 75’e ulaştı.

PALANDÖKEN’E BEŞ YENİ PİST AÇILDI

Erzurum’daki Palandöken Kayak Merkezi’nin pistlerinde kar kalınlığı 30 santimetre. Sezonu geçen hafta açtıklarını hatırlatan Dedeman Oteli Genel Müdürü Mehmet Varol, Palandöken’in altyapı çalışmalarıyla Türkiye’nin en iyi kayak merkezi konumuna geldiğini söyledi.

"Beş yeni pist açıldı, eski pistler de elden geçirildi. Çalışmalar sonuç verdi, yerli ve yabancı turistlerden büyük talep alıyoruz. Pistlerimizde kar kalınlığı 30 santimetre. Buna rağmen pistlerimiz kayakseverlere hizmet veriyor."

Türkiye’nin önemli kış turizm merkezlerinden Uludağ’da, kar kalınlığı geçen hafta 16 santimetreyi buldu. Uludağ Meteoroloji İstasyonu yetkililerinin verdiği bilgiye göre, sezonun ilk karı 6 Ekim’de yağdı. 11 Kasım’da kar kalınlığı 32 santimetreye kadar yükseldi. Son günlerde etkili olan lodos nedeniyle eriyerek 16 santimetreye kadar düştü.

Yetkililer, güneşli ve sıcak havanın etkili olduğu bölgede gelecek birkaç gün içinde yağış beklenmediğini bildirdi. Şu anda karın kalınlıklığı ve kalitesi henüz kayak için elverişli düzeye gelmedi. Ancak aralık ayında etkili yağış bekleniyor. Grand Yazıcı, Ağaoğlu My Resort, Monte Maria gibi işletmelerin dört mevsim hizmet verdiği bölgede, diğer tesisler, sezon açılışını 15 Aralık’ta yapmaya hazırlanıyor.

KARTEPE HENÜZ YETERLİ KAR TUTMADI

İstanbul’a en yakın kış sporları merkezi Kartepe’de yeni sezonun hazırlıkları sürüyor. Kocaeli’ndeki Samanlı Dağları’nın zirvesine kurulan merkezde yeterli kalınlıkta kar olmaması nedeniyle kayak pistleri şimdilik kapalı. Kartepe’de zor, orta ve kolay derecede, uzunlukları 400 ile 3 bin 500 metre arasında değişen 14 kayak pisti bulunuyor. Üçünde telesiyej, birinde teleski olan pistler, kar kalınlığı 80 santimetreye ulaştığında açılacak. Henüz kayak heyecanı başlamasa da bölgedeki otellerde doluluk oranlarında artış görülüyor. 250 oda ve 750 yataklı The Green Park Kartepe Resort Oteli hafta içinde yüzde 30 doluluk oranıyla çalışıyor. Hafta sonlarında bu oran artıyor.

Bolu’da, Köroğlu Dağları’nda bulunan önemli kayak merkezlerinden Kartalkaya da geçen haftalarda lodos sürprizi yaşadı. Etkili kar yağışı sonrası, kasım ortasında 40 santimetreye kadar ulaşan kar kalınlığı, havaların tekrar ısınmaya başlamasıyla birlikte 5 santimetreye kadar düştü.

ILGAZ KAYAK MERKEZİ ARALIKTA DOLU

Elazığ’ın Sivrice ilçesindeki Hazarbaba Kayak Merkezi’nde yeni sezon hazırlıkları tamamlanmak üzere. İlk karın üstüne geçen haftaki yağışla az miktarda kar eklendi. İşletmeci Ramazan Ayhan, pist ve yolun temizlendiğini, kafeteryalarda bakım yapıldığını belirtti. Sezonu açmak için yeni bir kar yağışı dalgası beklediklerini söyledi.

"İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Enver Erdem ile Sivrice Kaymakamı Suat Yıldız’ın katkılarıyla yolun bakımı yapıldı. Bize bir kar açma römorku verildi. Karın merkezde daha uzun süre kalması için Orman Bölge Müdürlüğü ağaçlandırma çalışmaları yapıldı. Kayak merkezine, yüksek rakıma uygun diken yapraklı ağaç çeşitleri dikiliyor."

Bu yıl kayak merkezine, Elazığ’ın merkezindeki Konak Lokantası’nın önünden servis kaldırılacak. Ayrıca Sivrice ilçesi ile Hazarbaba Kayak Merkezi arasındaki yolda araç kullanmakta zorlananlar için ek servisler hizmet verecek.

Kastamonu’da geçen hafta aralıksız yağan karla birlikte, Ilgaz Dağı Kayak Merkezi’ndeki kar kalınlığı 40 santimetreye ulaştı. Kayak merkezindeki otellerin doluluk oranları özellikle hafta sonlarında yüzde 80’i buluyor. Ilgaz Oteller Birliği Başkanı Eray Öztürk, bu yıl erken yağan karla birlikte yeni sezon için gün saydıklarını söyledi. Telesiyej sistemi henüz faaliyete geçmediği için kayak merkezine gelen vatandaşların kendi imkanlarıyla zirveden kaydıklarını belirten Öztürk, yağışın bu şekilde devam etmesi halinde kasımın son günlerinde sezonun açılabileceğini söyledi.

Bölgeki otellerin aralık rezarvasyonları tamamen dolmuş durumda. Öztürk, "Hareketli ve uzun bir sezon geçireceğiz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!