Kayakçılar yurtiçinde kaldı dalgıçlar Kızıldeniz yolunda

Güncelleme Tarihi:

Kayakçılar yurtiçinde kaldı dalgıçlar Kızıldeniz yolunda
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2008 00:00

Sömestr tatili nedeniyle düzenlenen yurtiçi turlara talepte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60’a yakın artış var. Yurtdışı turlara talepte ise artış yüzde 30’u buldu. Uludağ, Kartalkaya, Dubai, Tayland turları doldu. Sömestrde yurtdışında kayak yapanların yarısı bu yıl Türkiye’deki kayak merkezlerini seçti.

Hafta sonu tatiliyle birleşip 17 güne çıkan sömetr tatili, turizm sektörüne önemli bir canlılık getirdi. Yurtiçinde tatil yapmak isteyenler ağırlıklı olarak kayak merkezlerine yönelirken, yurtdışı turlarda tercihler sıcak ülkelerde yoğunlaştı. Geçen yılın aynı dönemine oranla, Uludağ’daki otellere yapılan rezarvasyonlar bu yıl çok daha erken tarihte kapanırken, turlarla tatili tercih edenlerin sayısında önemli artış yaşandı. Piyasanın önde gelen tur operatörlerinden alınan bilgiye göre, yurtiçi turlara talepte geçen yıla oranla yüzde 60-80 oranında, yurtiçi turlarda ise yüzde 20-30 oranında artış oldu. 26 Ocak - 10 Şubat arasında yaklaşık 5 bin kişinin yurtdışı, 50 bin kişinin yurtdışı turlara katılması bekleniyor.

Yurtiçi turlarda tercihlerin yüzde 60’ı kar ve kayak tatillerine yöneldi. Termal tesisler ve Akdeniz kıyısındaki beş yıldızlı oteller ise toplam tatilci hacminden yaklaşık yüzde 20’şer pay aldı.

KAPLICALAR KAMPANYADA

Geçen yıl kar kalınlıkları düşük olduğu için sömestr tatilinde rağbet görmeyen yurt içindeki kayak merkezleri bu yıl tatilci akınına uğradı. CNN Tur Yurtiçi Satış Bölümü’nden Melih Onbaşlı "Uludağ rezarvasyonlarımız geçen yıllara oranla çok erken doldu" dedi. Uludağ ve Kartalkaya’daki otellerin şubatın ilk haftasına kadar rezarvasyonları, yeni yılın ilk günlerinde kapandı. Otel fiyatları da günlük ortalama 120-200 YTL’den 160-240 YTL’ye fırladı. Gecelik konaklama ücretinin 130 - 180 YTL civarında olduğu Palandöken’e talep, bölgeye uçuşlar sınırlı olduğu için, sınırlı kaldı. Buna karşın bazı otellerin fiyatlarını yüzde 50’ye varan oranda artırdığı görüldü. Sömestr nedeniyle otel
/images/100/0x0/55eb6a2cf018fbb8f8bf98f9
fiyatlarında en yüksek artış Isparta’daki Davraz tesislerinde görüldü. Bazı oteller yüzde 200’ü aşan oranlarda zam yaptı.

Termal tatili tercih edenlerin önceliği ise Afyon ve Pamukkale’deki tesisler oldu. Kayak tatiline yönelen talebe alternatif oluşturmak isteyen bölge otelleri "5 gece kal 4 gece öde" kampanyası başlattı. Birçok otelin, devlet ve üniversite hastaneleriyle anlaşmalı olarak SSK ve Emekli Sandığı mensuplarına ücretsiz terapi hizmeti sunan programlarda yer alması, bölgedeki otellerin doluluk oranını artırdı. Termal otellerde günlük fiyatlar 70 ila 135 YTL arasında.

Ege ve Akdeniz’deki dört ve beş yıldızlı otellerde kış boyunca yaşanan boşluğu değerlendiren tur operatörleri bu bölgeye de çok düşük fiyatlarla turlar düzenledi. Antalya’ya beş geceliği 99 Euro’ya turlar düzenlediklerini söyleyen ETS Tur Yurtiçi Operasyon Müdürü Selim Suat Özbek "Bu fiyat avantajı, yazın gönlünce seyahat edemeyenlere kışın bu tatil beldelerine gitme fırsatı sunuyor" dedi.

NİL TURLARI GÖZDE

Bu yıl sömestr döneminde yurtdışındaki kayak merkezlerine düzenlenen turlara ilgi az. Avusturya, İtalya’da kayak ağırlıklı turlara talep yaklaşık yüzde 50 düştü. Buna karşın sıcak ülkelerde tatili seçenlerde önemli artış yaşandı. Dubai, Tayland turları ocak ayının ikinci haftasında doldu. Küba büyük rağbet gördü. Mısır’da Nil Nehri boyunca düzenlenen ve ortalama fiyatları 800 Euro’yu bulan turlara talep yüzde 100 arttı. 299 Euro’dan başlayan fiyatlarla Sharm el-Sheikh’e dalış turları düzenleyen ETS Tur’un Yurtdışı Operasyonlar Müdürü Cenk Okumuş "Geçen sömestrede ilgi yoktu, bu yıl Adana, Ankara, İstanbul’dan gruplar halinde dalgıçlar rezarvasyon yaptırdı" dedi.

Sömestr döneminde yurtdışı turlarla Paris, Londra gibi merkezlere gidenlerin sayısında geçen yıla oranla herhangi bir değişiklik yaşanmazken, İtalya’ya yönelik bir haftalık kültür turlarına talepte yaklaşık yüzde 20’lik artış oldu. Yurtdışı turlarda en düşük fiyat 199 Euro’ya Amsterdam için verilirken, Disneyland’ı içeren 10 günlük ABD turlarında fiyatlar 2000 Euro’ya ulaştı. CNN Tur Yurtdışı Satış Bölümü’nden Uğurcan Gündüz’ün verdiği bilgiye göre, bir başka önemli değişiklik grup rezarvasyonlarındaki artışta yaşandı. Gündüz "Eskişehir, Adana gibi kentlerden yurtışına birçok grup talebi geldi" dedi.

Vize işlemlerinin uzun sürmesi nedeniyle, rezarvasyonunu bu haftaya bırakanlara sınırlı seçenekler kaldı. Tur operatörleri, sömestr dönemini yurt dışında geçirmek isteyen son dakika tatilcilerine Tunus gibi vizesiz ya da Mısır gibi hızlı vize veren ülkeleri öneriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!