Kavaklıdere yıllanmış şaraplarını satıyor

Güncelleme Tarihi:

Kavaklıdere yıllanmış şaraplarını satıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2005 00:30

Ülkemizin önde gelen şarap üreticilerinden Kavaklıdere, 1987 yılından beri mahzenlerinde dinlendirdiği 30 bin şişe yıllanmış şarabı, ‘Artık bunları içmenin tam zamanı’ diyerek piyasaya sürdü.

Kavaklıdere Yönetim Kurulu Başkanı Ali Başman, yıllanmış şarapları satışa çıkarmalarının nedenini şöyle açıklıyor:

‘Ankara’nın Çankaya semtindeki fabrikamızı, 1987 yılında Ankara’nın dışındaki Akyurt beldesine taşıdık. Modern fabrikanın kuruluşuyla birlikte yıllardır kurduğumuz bir hayali de gerçekleştirmeye karar verdik. Bir gün şarabın Türkiye’de hak ettiği ilgiyi göreceğini düşünerek, fabrikanın kavlarını normal kapasitesinin çok üzerinde yaptırdık. Ürettiğimiz şarapların bir bölümünü, burada yıllanmaya aldık. Amacımız şarap tutkunlarına daha eskitilmiş şaraplar vermekti. Şarap sevenler kuşkusuz evlerinde şaraplarını eskitebilirdi ama, her şarap tutkununun evinde kav olması beklenemezdi. Şarabın belirli ortamlarda, belirli sıcaklıklarda tutulması da imkansız olduğundan, bizler onların adına şarapları olması gerekli koşullarda yıllarca beklettik. Artık kavlardan raflara çıkma zamanları geldi. Bu nedenle satış kararı aldık.’

ALTI ÇEŞİT ŞARAP SAKLANDI

Yıllık 17,5 milyon litre şarap üretim kapasitesi bulunan Kavaklıdere fabrikalarında, ortalama 12 milyon litre piyasaya sürülüyor, geri kalanı ise saklanıyor. 32 tür şarap üretiyorlar. Piyasa sürülen şarapların yüzde 80’i iç piyasada satılıyor, yüzde 20’lik bir bölümü de Almanya, Fransa, İngiltere, İsviçre, ABD, Japonya ve Yeni Zellanda’ya ihraç ediliyor. Saklamaya alınan şaraplar altı çeşit, ama çeşitli yıllara ait oldukları düşünülürse, 60 farklı ürünü piyasaya sürüyorlar. Tekirdağ ve Tokat’ta yetiştirilen Narince ve Semillon üzümlerinin harmanlanmasından elde edilen Selection beyaz, Elazığ ve Diyarbakır yörelerinde yetiştirilen Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerinden elde edilen Selection kırmızı, Ankara’nın Kalecik ilçesinde yetiştirilen üzümlerden yapılan Kalecik Karası, Tokat’ın meşe fıçılarda olgunlaşmaya en uygun üzümü olan Narince ile Elazığ yöresi üzümlerinden yapılmış Öküzgözü adlı şarapları yıllandırılan şaraplar.

ÖNCE TADIM YAPILDI

1987-2000 yılları arasında üretilip kavlarda bekletilen şarapların her yıl uzmanlar tarafından tadımları yapılıp, uygun olanları piyasa çıkartıldı. Fiyatları 20-59 milyon lira arasında değişiyor. Önümüzdeki hafta satışına başlanacak şarapları İstanbul Nişantaşı, Ankara Kavaklıdere ve İzmir Konak semtlerinde bulunan Kavaklıdere butikleri ile İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Muğla, Bursa’da bulunan Tansaş ve Macro marketlerde bulabilirsiniz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!