Kas gücüyle dünyayı dolaşacak

Güncelleme Tarihi:

Kas gücüyle dünyayı dolaşacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2004 15:34

ABD Seattle’da yaşayan 43 yaşındaki teknik danışman Erden Eruç, kariyer ve gelecek kaygısı yerine, yüksek duvarlarda uyumayı, okyanuslarda kürek çekip, dağlara tırmanmayı seçti. Eruç, sadece kaslarını kullanacağı ve 6 yıl sürecek dünya turu için geri sayıma başladı.

Boğaziçi Üniversitesi mezunu Erden Eruç doğa sporlarıyla, daha 11 yaşındayken babasıyla yaptığı Erciyes Tırmanışı’yla tanışmış. O zamandan beri yüksek irtifa, teknik duvar, kar ve buz tırmanışları yapan Eruç, güreşten maratona, kürekten judoya kadar sporun birçok dalıyla ilgilenmiş. Maceracı ruhu onu üniversite sonrası ABD’ye göçmüş. Ohio Devlet Üniversitesi’nde lisansüstü öğretime devam ederek bilgisayar programcılığında uzman olmuş. Ardından bir de işletme dalında lisansüstü programa katılmış. Erden Eruç, orta yaşına yaklaşan birçok erkek gibi gelecek korkusuyla kariyer peşine düşmüş. Uzman danışman olarak kariyerini geliştiren Erden Eruç, müşterilerine yaptığı yardımlardan gurur duyduğunu belirterek, ‘Maddi olarak da tatmin oluyordum ama içimdeki boşluk asla dolmadı’ diyor.

Kendi tabiriyle gelecek ve kariyer korkusu taşıyan bilincinin etkisiyle şizofrenik bir hayata sürüklenen Erden Eruç, sonunda kayalarda uyuyup okyanuslarda kürek çekmek isteyen hayal gücüne uymuş.

İLHAMI İSVEÇLİ DAĞCI

Eruç, çalışma masasının arkasındaki dünya haritası üzerinde, Washington’dan Bering Boğazı’nı aşıp İzmir’e varan hat çizerek ‘eve yolculuk’ projesini tasarlamaya başlamış. 1997 yılında, geçeceği ülkelerin konsoloslukları ile olası sponsorlara projesini anlatmaya çalışan Erden Eruç’u gerçeğe taşıyacak beyaz tavşan, şans eseri eline geçen ‘Ultimate High’ kitabıyla önüne çıkmış. Eruç, kitapta bisikletle Stockholm’den yola çıkıp Everest Dağı’na çıktıktan sonra yine bisikletle geri dönen İsveçli dağcı Gören Kropp’un hikayesinden çok etkilenmiş. 1999’da taşındığı Seattle’daki ofisinde geçen sıkıcı bir günde, kadın kürekçi Victoria Murden’in, Kanarya Adaları ile Karayip Adaları arasında Atlantik geçişi yaptığını duyması, Erden Eruç’un eve dönüş projesini, ‘insan gücüyle dünya turu’ olarak değiştirmiş. Göran Kropp’la tanışmayı kafasına koyan Eruç, bunu Göran Kropp’un 2001 yılında, kendisinin de üyesi olduğu American Alpine Clup’ın sponsorluğunda yaptığı dia gösterisi sırasında gerçekleştirmiş. Kropp’la uzun süre sohbet ettiklerini belirten Erden Eruç, ilk defa, projesini anlattığı birisinin, ‘Deli misin’ değil ‘Yola ne zaman çıkıyorsun’ şeklinde tepki verdiğini söylüyor.

SANCAĞI DEVRALDIM

İkilinin arkadaşlıkları, 2003 Eylül ayında Seattle’ın doğusundaki Vantage yakınlarında yaptıkları kaya tırmanışı sırasında Göran Kropp’un düşerek hayatını kaybetmesiyle trajik biçimde sona ermiş. Arkadaşını gözlerinin önünde kaybetmek Erden Eruç’u sarssa da, planlarını hızla hayata geçirmesi gerektiğini hatırlatır. Stockholm’deki cenaze dönüşü 6 kıta ve 6 zirveyi kapsayan kas gücüyle dünya turu projesinin haritasını çizen Erden Eruç şunları söylüyor:

‘Sanki sancak düşmüş ve elime tutuşturulmuştu. Aklımda, uğrayacağım her kıtanın en yüksek zirvesine insan gücüyle varıp kendi dünya turu hayalimi gerçekleştirmenin yanı sıra bu zirveleri Göran’a adamak da vardı. Benim Victoria’yı izlediğim gibi okullardaki çocuklarında beni izlemesini istiyordum. Daha hayal etmekten çekinmedikleri yaşlarda dünyada gezilip görülecek çok yer olduğunu anlatmak istiyordum.’

BİSİKLETLE 8875 KM.

Erden Eruç, ‘Kas gücüyle 6 kıta 6 zirve projesi’nin ilk ayağı olan Kuzey Amerika’daki 6.195 metrelik Denali Tırmanışı için 1 Şubat 2003’te Seattle’dan bisikletle yola çıktı. 80 kiloluk malzemeyi bisikletinin römorkuna yerleştiren Eruç, 29 Mayıs’ta zirveye vardı. Eruç, 15 Haziran’da Homer balıkçı kasabasında yapılacak düğününe yetişmek için hemen geri döndü. Kendi düğününe zamanında yetişen Erden Eruç, nişanlısı Nancy ile yerli ayiniyle evlendi. Nancy Seattle’a dönerken Erden Eruç, bisiklet yolculuğuna kaldığı yerden devam etti. Eruç, Alaska’da buzullardan, vahşi ayılardan ve kendisini ezebilecek otomobillerden kurtularak 24 Ağustos’ta Seattle’a döndüğünde bisiklet üzerinde 8875 kilometre yol almıştı.

Küçük ahşap teknesi İsveç’te yapılıyor

Erden Eruç, devr-i alem planının ikinci aşamasına 6 Eylül 2005’te başlayacak. İsveç’te yapılan 7 metrelik ahşap tekne ile Florida’dan yola çıkacak olan Eruç, Küba’nın doğusundan aşağıya dönerek Panama Kanalı’ndan geçip Ekvator’da karaya çıkacak. Bisikletle Arjantine devam edecek Eruç, Ocak ayında Güney Amerika’nın en yüksek noktası Aconcagua’nın zirvesine tırmanacak. Ekvator’a geri dönüp teknesiyle Pasifik Okyanusu’na açılacak maceraperest, aylarca denizin 40 santim üzerinde okyanus ve ölümle mücadele edecek. Büyük savaşa hazırlandığını belirten Erden Eruç, amacının tehlike yaşamak olmadığını vurgulayarak, ‘Yaşamın anlamı ve önemini daha iyi kavramak istiyorum. Amacım doğayla iç içe olabilmek’ diyor.

Pasifik Okyanusu’ndan sonra Avustralya’nın kuzeyindeki Irian Jaya adasında Okyanusya’nın en yüksek dağı Carstens Pyramid’in zirvesine tırmanmayı planlayan Erden Eruç, daha sonra Hindistan’a doğru kürek çekecek. Burada tekrar bisiklet yolculuğuna geçerek Nepal’e gidip dünyanın çatısı Everest’e tırmanacak. Afrika kıtasına doğru yine denize açılacak olan Eruç, Kilimanjero’nun zirvesine çıktıktan sonra Kızıl Deniz ve Süveyş Kanalı’ndan geçip Türkiye’ye ulaşacak. Akdeniz kıyısından bisiklete atlayıp Rusya’ya geçip Avrupa’nın en yüksek noktası Elbruz’a tırmanacak.

Bütün kıtalardaki en yüksek zirveler tamamlandıktan sonra Akdeniz’den Atlantik’e açılacak Erden Eruç, büyük maceranın başladığı Florida’ya ulaşmaya çalışacak.

Dünya turunun son bölümünde ise Florida’dan bisiklete geçecek Eruç, Seattle’de kendisini bekleyen nişanlısı Nancy’e dönecek. Erden Eruç’un hesaplarına göre her şey yolunda giderse, 2005 Eylül’ünde başlayacak devr-i alem, 2011’in başında sona erecek.

İnsan gücünün sınırlarını zorlayacak olan maceraperest Erden Eruç, evlerinden dışarı çıkmayan insanlara biraz hayal gücü aşılamayı planladığını söylüyor. Projenin sonunda 50’sine gelecek olan Erden Eruç’un müthiş macerası, başkanı olduğu Around-n-Over Vakfı’nın internet sitesinden takip edilebilecek: www.around-n-over.org.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!