Karton Ennio, Ajda Pekkan ve Müslüm Gürses olacak

Güncelleme Tarihi:

Karton Ennio, Ajda Pekkan ve Müslüm Gürses olacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2008 00:00

Tüm dünya onu karton adam Ennio olarak tanıyor. Çünkü kağıt, kartonlardan yaptığı rengarenk kostümlerle 5-10 saniyede ünlü isimlere dönüşüyor. Marilyn Monroe, Van Gogh, Mona Lisa, Elvis Presley, Abba, Kraliçe Elizabeth ya da Eminem gibi 300 kostüm ve karakter tasarladı. Şimdi bunlara Ajda Pekkan ve Müslüm Gürses de eklendi. Ennio Marchetto bu gösterisini 8 Nisan’da Beşiktaş Kültür Merkezi’nde (BKM) yapmaya başlayacak.

Ennio Marchetto (48), tiyatro ve komedi dünyasında kendi dilini yaratmış bir sanatçı. Mimikleri, dansları, müzikleri ve özellikle bir çırpıda değiştirdiği kostümleriyle diğerlerinden ayrılıyor. Karnavalları, tiyatroları ve masklarıyla ünlü Venedik’te dünyaya gelmesi bu becerilerini açıklıyor. 1980’lerin başında karnavallar için kostümler ve masklar hazırladı. O sıralar babasının espresso makinesi tamir dükkanında çalışıyordu, herkes de bu aile geleneğini sürdüreceğine inanıyordu. Ama onun hayalinde sadece Marilyn Monroe vardı.

Sonunda kız kardeşinin küçükken oynadığı kes-yapıştır bebeklerinden esinlenerek, odasındaki kağıt ve kartonlarla Monroe’nun bir kıyafetini hazırladı. Üzerine giydi, ilk izleyicileri olan ailesi ve arkadaşlarının karşısına çıktı. Sonra karnaval zamanı sokak gösterileri yaptı, 1988’de Venedik Eğlence Festivali’nde Altın Ayı Ödülü’nü aldı. Sonra başka kağıt kostümler hazırlamaya başladı, televizyon programlarından teklifler aldı. Ennio adını artık tüm İtalya biliyordu.

1990’da moda ve kostüm tasarımcısı Sosthen Hennekam’la tanışınca işi daha kolaylaştı. Kostümleri sahnede daha çabuk değiştirmesini sağlayan yeni teknikler geliştirdi. İlk kez Edinburgh Fringe Festival’de yurtdışı gösterisini düzenledi. Fakat, sadece İtalyan ünlülerini canlandırdığından hiç ilgi çekmedi. Bunun üzerine kostüm repartuvarına Kraliçe Elizabeth, Freddie Mercury, George Michael, Björk ve Tina Turner’ı ekledi.

MÜZİKSİZ ÇIPLAK GİBİYİM
/images/100/0x0/55ea4650f018fbb8f87565c0


Ennio Marchetto şimdiye kadar 300 kağıt kostüm hazırladı. Karakterlere kendinden bir şeyler katmamaya özen gösteriyor. Bir saat süren gösteriyi üç kişi hazırlıyorlar. Ama Marchetto üzerini değiştirmek için kimseden yardım almıyor. Tek parça kağıtta dört farklı karakter canlandırabiliyor. Zaten gösterinin en ilginç yanı da burası. Üzerine geçirdiği kağıt en fazla 10 saniye içinde bambaşka birine dönüşebiliyor. Marchetto müzik olmadan gösteri yapamıyor: "Bir karakter için kostümle birlikte müzik hazırlığı da yapıyorum. Ancak bunlar mutlaka popüler şarkılar oluyor. Çünkü izleyiciler bilmedikleri şarkılardan çok sıkılıyor. Ben de gösteriyi yaparken müziksiz hareket edemiyorum. Bir kere teknik bir arızadan dolayı müzik kesilmişti. Sahnede çırılçıplak kalmışım gibi hissettim kendimi."

İstanbul’a ilk kez 13 yıl önce tiyatro festivaline gelen Ennio Marchetto, Türkiye’deki gösterisi için Youtube gibi sitelerden ve tanıdıklarından bilgi topladı, Ajda Pekkan ve Müslüm Gürses’i gözüne kestirdi. Bir saat boyunca sahneleyeceği 50 karakter arasına onları da ekleyecek. Şu anda onların şarkılarını dinleyip, mimik ve hareketlerini çalışıyor: "Şarkılar hangi dilde olursa olsun, telaffuzu öğreniyorum, aynı şarkıyı yüzlerce kez dinliyorum. Favorilerim her zaman son yaptıklarım oluyor. Bu yüzden Ajda Pekkan ve Müslüm Gürses şu sıralar favorilerim arasında."

GENE KELLY’NİN PANTOLONU OSAKA’DA KALDI

Her karakteri önce Sosthen Hennekam’la birlikte çiziyoruz. Bazen bir karakterde karar kılmamız bir saati, bazen de ayları alıyor. Birkaç saat ya da günde küçük modelini hazırlıyoruz. Bir kostüm, karakteri tanıtabilmesinin yanı sıra sağlam ve kullanımı kolay olmak zorunda. Her şey hazırlandıktan sonra aynanın önünde çalışmaya başlıyorum. Bazen bu çalışmadan sonra kostümün en baştan hazırlanması gerekebiliyor. Ama başımıza gelen en kötü şey parçaları bir yerde unutmak. Örneğin bir kere Gene Kelly’nin pantolonunu Osaka’da unutmuştum. O günden beri, her gün kostümleri kontrol ediyoruz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!