Karpuzla hellim bulsam...

Güncelleme Tarihi:

Karpuzla hellim bulsam...
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2004 00:00

Yiyip de tadına varmayan, sevmeyen var mıdır acaba hellim peynirini? Dünyaya tanıtımını yapmasak da, çok zengin bir peynir çeşitliliğimiz var. Hellim de onlardan biri. Boşa dememiş atalarımız, "Karpuzla hellim bulsam, her gün yerim" diye Kıbrıs peyniri diye de tanınan hellim peyniri Arap ülkelerinde çok seviliyor. Bizde özellikle Mersin ve Silifke’de yapılıyor. Bazen hellim peynirine yapılırken taze nane katılıyor. O da ayrı bir lezzet veriyor bu güzel peynire. Hellim peynirinin tavası da, ızgarası da çok nefis oluyor. Peynir tanıtımı yaparken sayın Artun Ünsal’ın "Süt Uyuyunca Ğ Türkiye Peynirleri" kitabından söz etmeden geçemeyeceğim. Peynir meraklılarının başucu kitabı olacak eseri için sayın Ünsal’a teşekkürü, bir peynirsever olarak borç bilirim.İnce noktalarEskiden, kızartma yağı olarak sığırın böbrek yağı kullanılırmış. Koyun böbrek yağını ise koktuğu için tercih etmezlermiş.HAFİF VE KEYİFLİIzgara sebze salatası6 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi1 paket hellim peyniri2 adet kabak2 adet patlıcan2 adet kuru soğan2 adet havuç5 adet çarliston biber3 adet kırmızı biber (çuşka)Bu tanımı uygulamak için, öncelikle ızgaramız ya da mangalımız olmalı. Benim tercihim mangaldan yana. Mangalımız yanıp, kömürleri köze dönerken biz malzememizi hazırlayalım. Önce hellim peynirini dilimleyelim. Patlıcan, kabak ve havuçları soyup, uzunlamasına doğrayalım. Soğanları soyup, kalın yuvarlaklar olarak keselim, biberleri iyice yıkayıp, kurulayalım ve birkaç yerinden çatalla delelim. (Mangal kullanacaksak ızgarasını yarıya böldüğümüz kuru soğanı iyice sürelim). Hellim peynirini sona bırakmak koşuluyla sırasıyla sebzeleri ızgara edelim ve sıcak sıcak servis yapalım. Yemekçinin notu: Arzu ederseniz ızgaraların üzerine, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 diş dövülmüş sarımsak, 1 çay kaşığı fesleğen ve 2 yemek kaşığı nar ekşisiyle hazırladığınız sosu gezdirebilirsiniz.Kabaklı dövme cacığı6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 30 dakikaMalzeme listesi1 su bardağı dövme (aşurelik buğday)2 adet kabak1 adet kırmızı biber (çuşka)1 su bardağı yoğurt1 çay kaşığı kuru nane1 çay kaşığı tuz1 yemek kaşığı zeytinyağıÖncelikle dövmeyi geceden ıslatalım, sabah süzüp tekrar yıkayalım. Üzerini geçecek kadar su koyarak, buğdayları bir tencerede haşlayalım. Buğdaylar açılınca haşlanmış demektir. Başka bir kapta da zar gibi doğradığımız kabakları ve kırmızı biberi yumuşayıncaya dek haşlayıp, süzdürelim. Haşlanan malzemelerin suyunu süzdürüp, ılınmalarını bekleyelim. Buğdayların üzerine zeytinyağı gezdirelim. Kabak ve biberi ekleyelim. Tuzu bu aşamada katalım. Kuru naneyle karıştırdığımız yoğurdu üzerine gezdirerek, servise hazır hale getirelim.Yemekçinin notu: Cacığımızı servis yaparken reyhan yapraklarıyla süsleyebiliriz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!