Karar: Nükleer santral

Güncelleme Tarihi:

Karar: Nükleer santral
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2004 01:21

ÖZEL çekmecesinde tutuyor, özel çantasında taşıyor Enerji Bakanı Hilmi Güler.

Neyi?.. Dünyadaki nükleer enerji santrallarıyla ilgili dosyayı.

Neden?.. Çünkü, AKP İktidarı nükleer santral yapımına karar veriyor. Bu dosya üzerinden, dünyadaki nükleer santrallara dönük bilgileri inceliyor. Hatta, bir değil, belki birkaç tane nükleer santral kararı...

Önceki gün Enerji Bakanı Hilmi Güler ile bir saate yakın görüşme fırsatı buluyorum. Elektrik, doğalgaz, sulama, GAP derken, konu nükleer santrala geliyor.

2020’DE AÇIK VAR

Bakan Güler önce, ‘’nükleer enerjiye girmemiz gerek’ diyor. Ardından gerekçesini anlatıyor:

‘’2020’de enerji açığımız var. Tüm yerli kaynaklarımızı yüzde yüz kullansak dahi, 2020’deki ihtiyacımız için ithal kömür, ithal doğalgaz, ithal elektrik gerek. Hepsi ithalat. Onun için, nükleer santral şart.’’

Yeri henüz belli değil. Yapımı altı-yedi yıl sürüyor. Uluslararası izin ve lisanslar gerekiyor. Teknoloji seçimi gerekiyor. Kredi bulmak gerekiyor.

Nihayet, Türkiye’yi nükleer santral için ikna etmek gerekiyor!..

DÜNYADA 440 TANE

Nükleer santral deyince, şöyle bir duruyorum. Çevre ve insan sağlığına zararları, Türkiye’nin deprem kuşağında bulunması, aklıma ilk gelen sakıncalar. Bakan Güler:

‘’Japonya deprem bölgesi, ama çok sayıda nükleer santralı var. Hem de, deniz kıyısında. Bakın fotoğraflara!..’’

Çekmecesinden çıkardığı nükleer santral dosyasındaki fotoğrafları gösteriyor. Japonya, Kanada, Fransa, Almanya örnekleri, deniz kıyısındaki santrallar.

Dünyada 440 nükleer santral var. Ayrıca, yapımı süren 31 yeni santral var. Bakan Güler ekliyor:

‘’Deprem, çevre, elbette hepsi ayrı ayrı inceleniyor. Tüm önlemler alındıktan ve aklımızda hiç bir soru kalmadıktan sonra, başlanacak.’’

Ne zaman ve nerede?..

STRATEJİK BELGE

Bu iki sorunun yanıtı, ‘’Enerji Strateji Belgesi’’ denilen bir belgede yer alıyor. Bakan Güler:

‘’Santralın yeri ve başlama tarihi, bu stratejik belgede belirlenecek. O belge üzerinde çalışmalara başladık. Belge Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Oradan alınacak onaydan sonra, uluslararası ihaleye çıkılacak.’’

Belgenin taslağı hazır gibi. Ayrıca, Başbakan Erdoğan’ın bilgisi var. Hatta, Erdoğan ‘’biran önce başlanmasını’’ istiyor.

Bir yanda sakıncaları, diğer yanda enerji ihtiyacına katkısı nedeniyle, ciddi biçimde tartışmaya açık bir konu...

İsrail ile GAP’ta

Enerji
Bakanı Hilmi Güler, GAP sorum üzerine, şu bilgiyi veriyor: ‘’Para sıkıntısı nedeniyle, geçmişte zaman zaman program aksamış. Şimdi, normal devam ediyor. GAP’la çok sayıda ülke ilgileniyor. Örneğin, İsrail ile ortak çalışmalarımız var.’’

Filistin savaşı nedeniyle, Ankara İsrail’e sert çıkışlar yapıyor. O zaman, nasıl birlikte çalışmak?.. Bakan Güler:

‘’O iş ayrı, bu iş ayrı. Siyasal tavır alabiliriz, ama bu ortak ticari çalışmalarımızı engellemez.’’


‘Büyük Barajlara Hayır’

GEÇEN
hafta Almanya’da bir konferans. 150’ye yakın ülke ‘’Yenilenebilir Enerjiye Evet, Büyük Barajlara Hayır’’ konferansına katılıyor.

Dünyanın büyükleri, büyük baraj istemiyor!.. Onların tuzu kuru!.. Diğer ülkeleri, kendilerine bağımlı kılmak için, baraj istemiyor. Bunu uluslararası bir kurala bağlamaya çalışıyor. Yok ya!..

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkeler grubu, büyüklerin kararını engelliyor. Büyük barajları istemeyen büyükler, yarı yolda kalıyor!..
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!