Kara parada OECD’ye yanıt gibi hapis cezası

Güncelleme Tarihi:

Kara parada OECD’ye yanıt gibi hapis cezası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2007 00:00

Türkiye, OECD Mali Eylem Grubu’nun geçtiğimiz şubat ayında Strasbourg’da açıkladığı karapara raporunda kendisine yönelik ’düzenlemeleriniz iyi ama hukuk sisteminiz ağır işliyor, hiç mahkumiyet kararı yok’ eleştirisine Urfi Çetinkaya davası ile yanıt verdi.

Karapara Aklanmasının Önlenmesi Yasası’nı ihlalden yargılanan Urfi Çetinkaya’nın 3 yıl hapis, 6.3 milyon YTL de para cezası verilmesi Türk hukuk tarihine geçti.

11 YILDA TEK MAHKUMİYET: Kanunun yürürlüğe girdiği 1996 yılından beri hiçbir dava kesinleşmiş hapis cezasıyla sonuçlanmamıştı. Çetinkaya ve 7 arkadaşının toplam 16 milyon YTL para cezasına mahkum olması, 11 yıl sonra gelen ilk mahkumiyet olarak kayıtlara geçti. 10. Asliye Ceza Mahkemesi Çetinkaya’nın yanısıra Cemal Nayır’ın üç yıl hapis 1 milyon 177 bin YTL para, Şazi Öner, Şahin Sekman’ın iki yıl hapis ve 960 bin YTL para, Rüstem Çetinkaya, Remziye Sekman, Engin Nayır, Ersin Nayır’ı da sekizer ay hapis ve 1 milyon 375 bin YTL hapis cezasına mahkum etti.

MAL VARLIKLARINA EL KONDU: Çetinkaya davasındaki bir diğer ilk de sanıkların ortak olduğu şirketlerdeki tüm hisselerinin zoralımı kararı oldu. Buna göre TEM Döviz, TEM-MER Madencilik, TEM-MAR Denizcilik, TEM Sigorta, Önal Döviz ve Altın, Cena İnşaat Turizm, Arpet Petrol, Koç Petrol Sanayi ve Turizm’deki hisseleri, şirketlerdeki hak ve alacakları, şirketlerin üzerlerine kayıtlı varlıkları ve sanıkların kendi adlarına olan diğer mal varlıkları müsadere edilecek. Bu kapsamda sanıkların şirket üzerine kayıtlı otomobil, ev ve dükkanları da müsadere edilecek.

OECD NE DEMİŞTİ: OECD Mali Eylem Grubu’nun Türkiye’yi denetledikten sonra hazırladığı raporda, "Karapara aklama suçuyla mücadelede adli mekanizma iyi işlemiyor. Türkiye’de karapara aklama suçu nedeniyle mahkemelere intikal eden çok sayıda dosya bulunmasına karşılık, tek bir mahkumiyet olayı yok" denilmişti. Mali Eylem Grubu’nun geçtiğimiz şubat ayında Strasbourg’da yaptığı Genel Kurul’da tartışılan raporun sonuçları, basında geniş olarak yer almış Hürriyet de manşetten duyurmuştu.

Urfi Çetinkaya nelerle suçlanıyordu

MALİ Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı’nın (MASAK) raporu üzerine, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Urfi Çetinkaya’nın ortağı olduğu TEM Döviz Hizmetleri A.Ş, TEM-MAR Madencilik A.Ş., TEM-MAR Denizcilik A.Ş, TEM Sigorta A.Ş, Önal Döviz A.Ş, Cena İnşaat Turizm Ltd. Şti. ve Arpet Petrol A.Ş.’nin, sigara, elektronik eşya, silah kaçakçılığı, hayali ihracat ve uyuşturucu madde kaçakçılığından elde edilen gelirle kurulup faaliyet gösterdikleri belirtilmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!