Kara Kız dönüşünün heyecanını yaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Kara Kız dönüşünün heyecanını yaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2005 00:00

Halk Müziği dünyasının ‘Kara Kız’ı Hülya Süer, yedi yıl aradan sonra bomba gibi bir albümle çıkıyor, sevenlerinin karşısına. Arefe günü için söyleştiğimiz sanatçı ile, hem Atatürk’ü konuştuk, hem de eski gazino günlerini.

Haberin Devamı

Şükür kavuşturana! Yıllardır nerelerdeydiniz? Ne zaman geldiniz?

Bence de şükür! Son 10-15 yıldır oğlum Ozan’ın okuluyla ilgili Londra’yla İstanbul arasında gidip geliyorum. Son beş yıldır da belgesel çekimlerim vardı Asya kıtasının çeşitli ülkelerinde. Nihayet bitti ve döndüm.

- Şeker Bayramı’nda ne yapacaksınız?

Bayramda, İstanbul’da yine ailemle ve dostlarımla birlikte olacağım.

- Yedi yıl aradan sonra çok güzel bir albümle döndünüz!

‘Benim Sevdam Türküler’ bir yıldır süren yoğun bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıktı. Dinç Müzik adına Mustafa Şenol ve eşi Ceyhan Hanım, albümün en ince ayrıntısına kadar düşünüp sanat ve sanatçı adına büyük bir yatırım yaptı. ‘Bitmiş’ dediğimiz Unkapanı Plákçılar Çarşısı’nda hálá bu insanların bulunması çok sevindirici. Asya’dan Anadolu’ya uzanan mistik bir felsefi olguyla hazırlandı. Halk ozanları ve düşünürlerin eserleri, yöresel Türk ve Klásik Batı sazlarıyla sentezlenerek yorumlandı. Ve Asya’nın aynı mistik anlayışındaki enstrümanlarıyla bir bütünlük ahengiyle ortaya çıktı.

- Klásik olarak ‘Sahnelere dönmeyi düşünüyor musunuz?’ diyeceğiz ama sahne yok ki!

İlle de gazino sahnesi olması gerekmiyor. Son zamanlarda zaten elimi eteğimi çekmiştim. Son 10 yıldır doğru dürüst bir gazino yok zaten. Ama bu arada bir sanatçının, sanatını icra etmesi için tabii ki konserler verebilir, belki yedi yıl aradan sonra yeni bir albüm yaptım ama her zaman benimle uyuşabilecek çok özel gecelerde de sahne aldım. En son 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Çankırı’daydım. Geçen sene Sivas’ta valiliğin hazırladığı Cumhuriyet Bayramı halk konserlerine katıldım.

- Gazino hayatının sona ermesine nedenleri neydi sizce?

Bazı sanatçıların astronomik paralar istemeleri oldu. Onlara istedikleri para verilince bu mali yük de gazinoya gelen müşterinin sırtına bindirildi. Müşteriler kaçtı, gazinolar da kepeklerini indirdi.

BABA EVDE GÜNEŞTİR ANNE AYDIR ÇOCUKLAR İSE YILDIZLARDIR

- Maksim’de unutamadığınız anılarınız vardır!

Hemen ilk aklıma gelen; benim odamda duş olmamasıydı. Birgün ‘Bakın’ dedim, ‘Assolistlerin odalarında ne güzel duşları var. Bizim odamıza da koydurtamaz mısınız?..’ Ve ben Maksim tarihinde odasına duş konulan ilk ‘solist altı’ sanatçısı oldum.

- 38 yıllık hayat arkadaşı Nermin Erbakan’ın ardından yas tutan Necmettin Erbakan, ‘Evin reisi erkek diye bilirdik. Ancak kaybedince reisin; kadın olduğunu anladık. Önce erkekler ölmeli’ dedi. Katılıyor musunuz?

Katılıyorum. Buhari’nin bir kitabında okumuştum ‘Baba; evde güneştir, anne; aydır, çocuklar da yıldızlardır...’ Biz de aynı gelenek, göreneğe sahip insanlar olarak ben de aynı şeyi düşünüyorum. Babanın saygısı ayrı, anneyi her zaman evde hep böyle yapıcı, her şeyi ayakta tutucu, babaya bile güç veren en büyük ağaç olarak görüyorum. Annedeki meyveler; yani o meyveler nedir, sevgidir, korumadır, iyi ve kötü günde kol kanat germektir.

- Hayál kurmak parayla değil! Yılbaşında Milli Piyango’dan 20 milyon YTL size çıksa...

Vallahi hiç böyle şeylere meraklı değilim. ‘İnşallah ihtiyacı olan birilerine çıksın’ derim. Ben sizin aracılığınızla Türkiye’nin bayramını kutluyorum... Sağlık, sıhhat, mutluluklar dilerim.

Atamızın mumyası değişsin diye ben de çok uğraştım

- Londra’daki Madam Tussaud Mumyalar Müzesi’ndeki Atatürk’e hiç benzemeyen Atatürk mumyası 10 Kasım’da törenle değiştirilecek.

Müzeyi defalarca gezdim. Ata’mızın mumyası gerçekten kendisine benzemiyordu. Bu konuda şikáyette bulunanların başında da ben geliyordum. Büyükelçilik nezdinde verilen davetlerde siyasetçilere, iş adamlarına, müzisyenlere, televizyonculara sık sık bu olayı anlattım. Sonunda başardık.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!