Kar kalitesi arttı, bayram ve yılbaşıyla kış turizmi canlandı

Güncelleme Tarihi:

Kar kalitesi arttı, bayram ve yılbaşıyla kış turizmi canlandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2007 00:00

Küresel ısınma nedeniyle geçen yıl geciktiği için kış turizmini vuran kar yağışı, bu sezon yüzleri güldürdü. Bu yıl tatil merkezlerinde kar kalınlığının 1.5 metreye kadar ulaşması turizmcileri sevindirdi. Yetkililer, "Yağan kar çok kaliteli. Sulu değil. Bayram ve yılbaşı için doluluk yüzde 80’e ulaştı" dedi.

GEÇEN yıl kar yağışı geciktiği ve azaldığı için sıkıntı çeken kayak merkezleri, bu sezona daha rahat girdi. Bu yıl kar yağışının bazı bölgelerde beklenenden önce başlaması bayramla birlikte turizmcinin yüzünü güldürdü. Çoğu bölgelerde kasım ayının başında yağan kar hem bayram, hem yılbaşı tatilcisini harekete geçirdi ve kış turizmine dönük bölgelerde doluluk oranları yüzde 80’e ulaştı. Yetkililer bu yıl yağan karın "kaliteli" olduğunu belirterek, "Bazen kar yağar ama zor tutar. Bu yıl yağan kar kaliteli ve sulu değil. Bayram öncesi ve yılbaşı dolayısıyla turizm merkezleri doldu" dedi.

ULUDAĞ’DA 1 METRE: Marmara Turistik Otelciler Birliği (GÜMTOB) Başkanı Suphi Dilmen, bu yıl kar yağışının beklenenin üzerinde gerçekleşmesi nedeniyle Uludağ’daki otellerin doluluk oranlarının arttığını söyledi. Uludağ’daki kar kalınlığının 1 metreye ulaştığına dikkat çeken Dilmen, şöyle devam etti: "Geçtiğimiz yıl küresel ısınma nedeniyle kar yağışı geç oldu. Oteller ve turizmciler sezonu yüzde 50’ye yakın bir kayıpla kapattılar. Bu yıl sezon geçtiğimiz hafta açıldı ve talepte oldukça fazla. Bayram tatili ve yılbaşının da yakın olması yerli turisti Uludağ’a çekmeye başladı. Bunun yanı sıra Avrupa’dan da oldukça fazla turist gelmesi bekleniyor."

TÜM SİSTEMLER VAR: Türkiye’deki kayak merkezlerinde artık Avrupa’da bulunan tüm sistemlerin kullanılmaya başlandığını da anlatan Dilmen, "Kayak sporu yeni nesil için çok önemli bir spor olmaya başladı. Yarı yıl tatillerinde bir çok üniversiteli Uludağ’a geliyor. hem günü birlik turlar hem de 4 gecelik programlara oldukça ilgi gösteriyorlar" diye konuştu.

İNTERNETTEN İZLİYORLAR: Bolu Kartalkaya’daki kayak oteli Dorukkaya Ski&Mountain Resort Genel Müdürü Yusuf Avcı da, bu yıl beklenenin üzerinde bir talep oluştuğunu anlatarak, "Bölgedeki otellerde doluluk oranların yüzde 80 civarında. Geçtiğimiz yıla göre karın erken yağması turizmi canlandırdı" dedi. Kartalkaya’nın İstanbul’a yakın olması nedeniyle tatilcilerin bölgeye akın ettiğini söyleyen Avcı, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Müşterilere bölgedeki kar yağışını canlı olarak internetten izleme fırsatı sunuyoruz. Tatilciler bölgeyi görüp geliyorlar. Kar kalınlığı ise 1.5 metreye ulaşmış durumda. Bu yıl Kartalkaya’ya yaklaşık 12 bin turist çekebiliriz. Kış turizminin geçen yıla oranla daha iyi olacağını tahmin ediyoruz."

YARIYIL REZERVASYONU BAŞLADI: Erzurum Polat Renaissance Oteli Genel Müdürü Koray Korkmaz, bu yıl bayram tatili ve yılbaşına otellerin dolu olduğunu anlatarak "Kar bu yıl erken geldi ve yarı yıl tatili için bile rezervasyonlar oldukça fazla" dedi. Geçtiğimiz yıl Palandöken’deki otelcilerin çok büyük kayıplar yaşamadığını da hatırlatan Korkmaz, "Bölgedeki kar kalınlığı şimdiden 1.2 metreye ulaştı. Önümüzdeki dönemde daha da artacak. Bu yıl karın erken yağması sektörü olumlu etkiledi" diye konuştu.

Üniversitelerarası kış olimpiyatları doping etkisi yaptı

ERZURUM Polat Renaissance Oteli Genel Müdürü Koray Korkmaz, "Bölgede yapılacak olan üniversitelerarası kış olimpiyatları da Palandöken’i kış turizminin merkezi haline getirdi. Bölgede yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi var. Katıldığımız fuarlarda bölgenin tanıtımı iyi yapıldı. Kayak merkezlerine ise müşteriler akın ediyor. Türkiye’de artık kayak yapmak çok önemli bir spor haline geldi" dedi.

Kartepe’ye Rusya’dan bile turist geliyor

İSTANBUL’a bir saat mesafede olan Kocaeli Maşukiye’deki Kartepe’de kar yağışının artması sevinç yarattı. Bayram öncesi doluluk oranlarını yüzde 84’e çıkaran Kartepe’de kar kalınlığı da 1.5 metreye ulaştı. Kartepe’deki The Green Park Resort Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Atilla Üstündağ, geçtiğimiz yıl Türkiye genlinde kar yağışlarının az olduğunu hatırlatarak "Bu yıl yeni tesislerle birlikte yabancılardan bölgeye büyük ilgi var. Hollanda, Almanya ve Rusya’dan bile turist çekiyoruz" diye konuştu.

Yazın bile kış sporu yapmak istiyorlar

TURİZMCİLER bu yıl doğa sporlarını daha cazip hale getirebilmek için otellerde farklı projelere imza atıyor. Kimi gece kayak pistlerinde ateş yakarak müşterilerini memnun etmeye çalışıyor kimiyse yaptığı indirimlerle daha fazla tatilci çekmeyi amaçlıyor. Tatil merkezlerindeki yetkililer ise yerli turistin doğa sporlarına yeni yeni ilgi duymaya başladığını belirterek "Türkiye’de artık bu sporları yapmak çok pahalı değil. Yerli turist sadece kış mevsiminde değil yazın bile bu sporları yapabilecek yer arıyor" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!