Kapağa neon lamba işlemciye sulu soğutma

Güncelleme Tarihi:

Kapağa neon lamba işlemciye sulu soğutma
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2006 00:00

Kara renkli, ruhsuz kasalar bıktırdı, şimdi modifiye bilgisayar kasası moda. Boyalı, ışıklı, kullanıcının zevkine göre. Kimileri kasayı şeffaflaştırıp akvaryuma benzetiyor, kimileri işlemciye pahalı su soğutmaları ekliyor. Modifikasyona yılda 1000 YTL harcayanlar var. Bunun için ileri düzeyde bilgisayar bilgisine de gerek yok. PcLabs.gen.tr sitesinin açtığı kasa modifikasyon yarışması geçen hafta sona erdi. Yarışan 80 kasada sergilenen yaratıcılık, site editörlerini bile şaşırttı.

Dünyada 1990’ların ortasından itibaren örnekleri görülmeye başlanan modifiye kasalar, Türk bilgisayar kurtları için yeni bir merak. Piyasadaki kasaların performansını yeterli bulmayan kullanıcılar, başlıyorlar kasanın parçalarını değiştirip, geliştirmeye. Modifikasyon, kasanın dış yüzeyinde yapılan boyama, ışıklandırma gibi estetik uğraşlardan, sistem üzerinde yapılan hız artırımı (overclock), sessizleştirme, soğutma, güç artırmaya kadar uzanıyor. Temel amaç, güzel görünen ve iyi verim sağlayan bir kasa yaratmak.

Modifikasyon, soft ve hard olarak iki türe ayrılıyor. Soft’ta kasanın genel yapısını değiştirmeden, boyama, optik sürücünün rengini değiştirme, hazır su soğutma sistemi takma, kasayı ışıklandırma gibi görünüme yönelik işlemler yapılıyor. Hard ise profesyonellik gerektiriyor: Saydığımız işlere ek olarak, pencere ve havalandırma ızgaraları açma, kasaya yeni bir biçim verme, mekanik ve elektronik sistemler ekleme gibi kasadan bir canavar yaratmaya yönelik tüm uğraşlar bu kategoride.

Modifiye işiyle ağırlıklı olarak üniversite çağındakiler ve mesleği gereği bilgisayarla içiçe olanlar uğraşıyor. Ağırlıklı olarak modifikasyon, erkek kullanıcıların merakı.

En çok tercih edilen uygulama yan kapağa pleksi malzemeden bir pencere açmak ve içeriye neon ışıkları takmak. Bu yöntem öyle sevildi ki, penceresi üstünde hazır kasalar ya da kendi yapmak isteyenler için kalp, yıldız gibi değişik biçimlerde pencereler bulunabiliyor.

Modifiyeye başlarken, kasa seçiminde çok dikkatli olmak gerek. Bu işe uygun olmayan bir kasa, yapmak istediklerinizi sınırlayabilir. Yan tarafında penceresi, içinde ışıkları bile olan hazır modifiye edilmiş veya etmeye uygun üretilmiş kasalar, artık her teknoloji mağazasında bulunabiliyor. Üstelik 100 YTL’ye de, 500-600 YTL’ye de böyle bir ürüne sahip olmak mümkün. Ama modifiyede el emeği de çok önemli. Hatta işin zevkli tarafı bu. Chieftec, Antec, AOpen, Thermaltake bu amaçla tercih edilen kasa markaları.

Kasanın yüksek performans göstermesi, etkin bir soğutmaya bağlı. Aslında modifikasyonun çıkış amacı da bu. İyi bir soğutma için, cihazın içindeki havalandırma pervanesi sökülüp, değişik boyutlarda birkaç havalandırma pervanesi birden takılıyor. Bunlardan 6-7 tane takanlar, devir hızlarını ayarlamak için de kontrol cihazlarından yararlanıyor. Bu cihazlar piyasaya yeni çıktı, şu anda modifiyecilerin en gözde malzemesi. İyi bir soğutma sistemi kasa içindeki sıcaklığı 10-15 derece düşürülebiliyor. Bu arada mikro işlemcilerde kullanılmak üzere su soğutmalı sistemler yapıldı. Ancak fiyatları çok yüksek.

NASIL BİLGİ EDİNİLİR

Giderek daha çok bilgisayar kullanıcısı modifiye işine merak salıyor. Bu ilgi dolayısıyla, önceden yurtdışından getirilen hemen her elektronik parça ve malzeme piyasada rahatlıkla bulunmaya başladı. Havalandırma pervaneleri, ışık, renkli kablo ve donanım ürünleri teknoloji marketlerde, online alışveriş sitelerinde satılıyor. Bunların montajı için ise dekupaj, matkap, buat ucu, plexi gibi temel aletlere ihtiyaç var. Konuyla ilgili bilgi için ise internette teknoloji sitelerinin forumlarından yararlanabilirsiniz. forum.donanimhaber.com, tomshardware.com.tr, pclabs.gen.tr adreslerine bir göz atın. Buralarda modifiyeyle ilgilenenler bildiklerini diğer kullanıcılarla paylaşıyor. Adım adım bu işi öğreten kitapçıkları da teknoloji ürünleri satan yerlerden edinmek mümkün.

Peki, maliyet ne kadar, diyecek olursanız. Bu, ne kadar karmaşık bir işe girişeceğinize bağlı. Çoğu kişi kasa boyama ve yan kapağa pencere açıp, iç kısmı aydınlatmakla yetiniyor. Bunu 50-80 YTL’ye gerçekleştirebilirsiniz. Kasanın biçimini ve iç yapısını tümüyle değiştirmeye kalkarsanız maliyet 2000 YTL’ye kadar çıkabilir. Bir de kasanın bozulup kullanılmaz hale gelme tehlikesi var elbette. Modifiye uygulamalarının tümünün, kasayı garanti kapsamından çıkardığını da belirtelim.

YALÇIN TUNCER (23)

Kimsede aynısının bulunmadığını biliyorum

Küçük bir fan satın alarak işe başladım. Daha sonra farklı özellikte kasa fanları alıp taktım. Ardından modifikasyona daha uygun bir kasaya geçtim. İçine neon, sese duyarlı ışıklar yerleştirdim. Sonra UV duyarlı kablolar taktım. Çok sayıda fan bir arada çalıştığında kasanın gürültüsü, üç kat arttı. Bunu engellemek ve fanların dönüş hızını ayarlamak için fan kontrol cihazı aldım. Kasanın kendi güç kaynağı bu kadar üstün özellikli fan ve sistem bileşenlerinin çalışması için yetmiyor. 300-350 watt güç üreten standart kaynakların yerine 485 watt’lık bir güç kaynağı taktım. Tüm sistemin montajını kendim yaptım. Bu iş için yılda ortalama 1000 YTL harcıyorum. Pahalı bir uğraş, ama sonunda kimsede aynısının bulunmadığı bir kasaya sahip olduğunuzu bilmek çok güzel. Bu işin bağımlılık yapmasının sebebi de bu.

SEÇKİN ÇİÇEK (19)

Işıklar müziğin ritmine göre yanıp sönüyor

Thermaltake’in Shark modeliyle çalışıyorum. Bütün parçaları ayırıp, kasanın iskeletini UV ışınlara duyarlı turuncuya boyayarak işe başladım. Kasanın ön havalandırma ızgarası, ön kapağındaki iki birleştirici çubuğu, kasa ayaklarını ise maviye. Yan kapağı keserek, kasanın içinin daha rahat görülebilmesini sağladım. Bu pencereye kasanın marka ve modelini taşlama yaparak kazıdım, çok güzel oldu. Yan kapakta açılan pencerelerde genellikle plexi glass kullanılır ama ben ışığın kırılmasını daha rahat gözlemlemek için 4mm cam kullandım. CD-Rom için yine UV duyarlı malzeme ile sarılmış IDE kablosu kullandım. İçerideki boyanın ve UV duyarlı malzemelerin daha belirgin olması için UV ışık kaynağı, içerinin daha aydınlık gözükmesi için iki mavi neon kullandım. Neonlar istendiği zaman sese duyarlı hale getirilebiliyor, müzik şiddetine göre yanıp sönebiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!