Kansere karşı T hücreleri

Güncelleme Tarihi:

Kansere karşı T hücreleri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Tıp tarihinde ilk kez, bir kanserli tümör, kan hücreleri nakliyle tedavi edildi. T hücreleri aşılanan böbrek kanserli hastada tümörlerin küçüldüğü ve yok olduğu görüldü.

Böbrek kanseri hastalarına, kardeşlerinden alınan kan hücrelerini nakleden doktorlar, hastaların 3’ünde tümörleri tamamen yok etmeyi başardı. Doktorlar, bu tedavi yöntemini uyguladıkları hastaların 7’sinde tümörlerin yarı yarıya küçüldüğünü, 2’sinde ise hastalığın sonradan tekrarlandığını belirledi.

ABD Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü bilim adamlarından Dr. Richard Child, hastalara her iki kan hücrelerinin de verildiğini, ancak tümörleri T hücrelerinin yok ettiğini belirtti.

Ulusal Kanser Enstitüsü araştırmacıları ve Dr. Child tarafından yapılan araştırmalarda, kan hücreleri nakli, yemek borusu, meme, prostat ve akciğer kanserleri dahil, 15 ayrı kanser türünde deneniyor.

22 yıllık araştırma

Araştırmacılar, şimdiye kadar kan kanserlerinde uygulanan kan hücreleri naklinin, tümörlerin egemen olduğu diğer kanser türlerinde de etkili olabileceğini düşünerek araştırmalara başladı.

Konuyla ilgili araştırmalar, 10 ayrı enstitüde sürüyor.

Chicago Üniversitesi araştırmacılarından Dr. Nicholas Vogeizeng, 22 yıldır böbrek kanseriyle ilgili araştırmalar yaptığını, ilk kez böbrek kanserinde etkili olan bir yöntemi saptadıklarını belirtti.

Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü yetkilileri, yeni tedavi yönteminin henüz araştırma aşamasında olduğunu ve araştırmalar sonuçlanmadan etkisi hakkında yorum yapmanın doğru olmayacağını belirtti.

Tedavi zaman alıyor

Kan naklinden sonra T hücrelerinin etkili olabilmesinin aylar aldığını bildiren araştırmacılar, deneklerin ikisinin, araştırmaların başında öldüklerini açıkladı.

John Simmans adındaki hastaya kan nakli yapıldıktan 4 ay sonra, tümörlerin önce büyümeye devam ettiği, bir süre sonra da yarı yarıya küçüldüğü belirlendi. Hastanın bu yaz başında kanserden tamamen kurtulduğu açıklandı.

Dr. Child, yeni yöntemin kanseri tedavi etmede kullanılacağına inandığını belirtti.

Böbrek kanserinin erken teşhisinde, böbreğin alınarak hastanın kurtarılabildiği, hastalığın ilerlemesinden sonra, yaşam süresinin ancak bir yıl sürdüğü belirtiliyor.

ABD’de her yıl 30 bin böbrek kanseri vakası saptanıyor.

Yeni tedavi yönteminin kabul edilmesi halinde, nakil için kanı alınacak kardeşin de sağlıklı olması gerekiyor.

Yeni yöntemin, vücudun bağışıklık sistemi tarafından yok edilebilen bazı kanser türlerinde etkili olabileceği, tüm kanser türlerinde etkili olamayacağı öne sürülüyor.

Araştırmaların iki yıl önce başladığı ve daha uzun zaman devam etmesinin gerektiği bildirildi.

Daha fazla bilgi almak isteyenler, şu internet adreslerinden yararlanabilir:

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/kidneycancer.html

http://www.nkca.org/index.stm

http://cancertrials.nci.nih.gov/index.html A.A.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!