Kangalların zirvedeki kar keyfi

Güncelleme Tarihi:

Kangalların zirvedeki kar keyfi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2007 10:25

Soğuğa karşı dayanıklılığıyla bilinen Kangal köpekleri, Sivas'ta kış şartlarının en sert şekilde yaşandığı ve yoğun kar yağışının hakim olduğu Meraküm tepesindeki üretim tesislerinde, doğal ortamlarında yetiştiriliyor.

Sivas'ta yaklaşık bin 600 metre yükseklikteki Meraküm tepesinde kurulan Sivas Valiliği İl Özel İdaresine ait İç Anadolu Seçkin Irk Kangal Köpeği Eğitim ve Üretim Merkezinde, dünyaca ünlü Kangal köpeklerinin üretimi yapılıyor.

Tesislerde kendileri için oluşturulan alanda uzman gözetiminde yetiştirilen Kangal köpekleri, yoğun kış şartlarının hüküm sürdüğü tepede soğuk havadan olumsuz yönde etkilenmeden yaşamlarını sürdürüyor.

Soğuğa karşı dayanaklılıklarıyla bilinen Kangal köpekleri, yılın büyük bir bölümünde karla kaplı olan ve zaman zaman kar kalınlığının 1 metreyi bulduğu tepede doğal yaşam alanlarında yetiştiriliyor.

Kangal köpekleri, kentin en yüksek tepesinde adeta Sivas'ın gözcülüğünü yapıyor.

Üretim merkezinin işletmecisi Hüseyin Yıldız,  tesislerinde şu anda 42 tane saf ve seçkin ırk Kangal köpeği bulunduğunu, yerleşik bir köpek ırkı olan Kangal köpeklerinin burada doğal ortamlarında yetiştirdiklerini kaydetti.

Kangal köpeklerinin kış şartlarına karşı çok dayanıklı olduklarını ve eksi 50 dereceye kadar soğuğa dayanabildiklerini anlatan Yıldız, “Gerçekten tesislerin bulunduğu tepede kış şartları çok çetin geçiyor. Ama Kangal köpekleri kış şartlarına ve kara alışkın bir köpek ırkı. Bu yüzden soğuktan olumsuz etkilenmiyorlar. Zaten onların doğal yaşam alanı bu” diye konuştu.

Yıldız, “Çok üstün nitelikleri bulunan bu köpeklerin bir özelliği de kara olan sevdasıdır. Onlar yüksek yerde, karasal iklimde büyür yaşar. Örneğin Akdeniz Bölgesi'nde, sıcak iklimde Kangal köpeklerinin yaşamı daha zordur” dedi.
Seçkin damızlık ırkları bir araya getirdiklerini ve Kangal köpeğinin gen kaynaklarını korumayı hedefleyerek üretim yaptıklarını ifade eden Yıldız, Sivas Valiliği İl Özel İdaresi tarafından başlatılan projeyle kent merkezinde kısa bir süre sonra Kangal köpeklerinin tanıtımının yapılacağı bir showroom oluşturacaklarını da kaydetti.

KANGAL KÖPEKLERİ

Orta Asya'dan Anadolu'ya göç eden ve hayvancılıkla uğraşan Türk boylarının, kendilerini, geçim kaynaklarını, kültürlerini, hayvanları ve obalarını korumak amacıyla beslediği köpekler, sahipleriyle birlikte geldikleri Kangal ilçesinin iklim şartları ve coğrafi yapısının anayurtlarına benzemesinden dolayı burada çoğalıp gelişerek Kangal köpeği adını aldılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!