Kakuleli kahve, çıngırdak şekeri

Güncelleme Tarihi:

Kakuleli kahve, çıngırdak şekeri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2005 00:00

Osmanlılar bayram ziyaretlerini yemek saatine denk getirmezlermiş. Çünkü o zaman ev sahibinin sadece kurban etiyle hazırlanmış yemekler ikram etmek zorunda kalacağı ve bu durumun da evsahibini bedavacı durumuna düşürebileceği düşünülürmüş.Gelen konuğa kakuleli kahve ve şeker ikram edilirmiş. Çocuklar içinse bu bayram da şeker bayramıymış, halen de öyle ya. Bayram yerlerinde ise çocukları cezbeden şeyler sadece gölge oyunu, cambazlar, salıncaklar, atla karaca (atlı karınca) değilmiş. Simitçiler, anasonlu gevrekçiler, kırmızı üzüm şerbeti satan çalaboralar, börekçiler, revaniciler, kuruyemişçiler. Tabii, midesi bozulan çocuklar için ertesi gün anne babalar Mısır Çarşısı’ndaki aktarlara koşar, dertlerine deva aralarmış.Et pişirirken kaynar su kullanırsanız besleyici özelliği suya karışıp ziyan olmaz. Kekikli pilav6 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 30 dakikaMalzeme listesi2 su bardağı pirinç2 adet orta boy kuru soğan2 tatlı kaşığı tereyağı1 su bardağı haşlanmış bezelye (veya konserve)1/2 adet karnabahar1 tatlı kaşığı kekik 1 çay kaşığı tuz, karabiberÖncelikle, pirinci ılık suda 20 dakika bekletin Öte yandan, tereyağını pilav tenceresinde eritip zar şek1inde doğadığınız soğanları ekleyerek 3-4 dakika karıştırarak kavurun. Sonra, yıkayıp saplarını ayıklayarak buketlerine ayırdığınız karnabaharı ilave edip karıştırarak 5-6 dakika pişirin. Bezelyeleri de üzerine aktarın. 4 su bardağı sıcak su ekleyip orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin.. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci, kekiği, tuzu ve karabiberi kaynayan suya ilave edip kısık ateşte pilav suyunu çekinceye kadar pişirin. Ocağın altını kısarak 5 dakika daha pişirdikten sonra kapağını hiç açmadan 5 dakika daha bekleyip sıcak ya da ılık olarak servise sunun.Boz kavurma10 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 25 dakikaMalzeme listesi500 gr kuşbaşı kuzu eti1 adet kuzu akciğeri3 adet kuzu böbreği1 adet kuzu yüreği2 tatlı kaşığı tereyağı2 adet orta boy kuru soğan1 çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon 1 tatlı kaşığı kekik, kırmızı pul biberÖncelikle, kuşbaşı formunda doğrayıp yağ ve sinirlerini ayıkladığınız akciğer, böbrek ve yüreği ayrı ayrı kaplarda yıkayıp süzün. Sacın üzerine veya büyük boy teflon bir tavaya etleri aktararak suyunu bırakıp tekrar çekene kadar 5-6 dakika pişirin. Sonra, tereyağını ve yarım ay şeklinde doğradığınız soğanları ekleyip 5-6 dakika karıştırarak kavurun. Son olarak, böbreği, yüreği ve ciğeri de ilave ettikten sonra karıştırarak 10-15 dakika daha kavurun. Tuz, karabiber, pul biber, kekik ve kimyonu serpiştirip birkaç kez daha karıştırdıktan sonra ocaktan alıp sıcak sıcak servise sunun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!