Kahveyi Türk kızı yaptı Brezilyalı göbek attı kupayı İngiltere kaptı

Güncelleme Tarihi:

Kahveyi Türk kızı yaptı Brezilyalı göbek attı kupayı İngiltere kaptı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2010 00:00

İngiltere’nin başkenti Londra’da geçen hafta ‘Coffee Culture’ adında bir fuar yapıldı. Dünyanın çeşitli ülkelerinden 55 barista yani kahve barmeni hünerlerini sergiledi. Fuardaki yarışmalardan biri ‘Cezve ve İbrik’ adını taşıyordu. Yarışmaya katılanlar, pişirdikleri Türk kahvelerini teatral bir gösteriyle jüriye sundu. Türkiye’nin beşinci olduğu yarışmada jüri İngiltere’yi birinci seçti. Ancak İngilizler’in kahvecisi Ayşin Aydoğdu adında Londra’da yaşayan bir Türk kızıydı. Ayşin kahve yaparken Brezilyalı Amanda dansöz kıyafetiyle göbek attı

Londra’daki tarihi fuar alanı Olympia, geçtiğimiz hafta üç gün süreyle mis gibi kahve koktu. Çünkü burada 125 firmanın katılımıyla ‘Coffee Culture’ adında bir fuar yapıldı. Türkiye, yarışmalara Zehra Bol, Cevat Yıldırım, Demir Mete Engin Kaşal ve Murat Üstan adındaki beş kahve ustasından oluşan Barista Milli Takımıyla katıldı.
Fuarda yapılan ‘Baristalık Yeteneği’, ‘Tadım ve Kahve Eksperliği’,’Kahvenin Alkollü İçeceklerle Uyumu’, ‘Latte Art’ (sütle kahve kullanarak fincandaki kahvenin üzerine resim yapmak) ve ‘Cevze ve İbrik’ gibi yarışmalarda, Türkiye adına en iyi dereceyi Kahve Dünyası’nın genç baristası Zehra Bol aldı ve dünya beşincisi oldu. Ancak yarışmanın birincisi de bir Türk: Ayşim Aydoğdu kupasını İngiltere adına aldı.

YARI İNGİLİZ YARI TÜRK İKİZİ NTV’DE SUNUCU

13 ülkenin yarıştığı Türk Kahvesi yarışmasını kazanan 25 yaşındaki Ayşim Aydoğdu hem Türk hem de İngiliz vatandaşı. Londra’da bir kafe işletiyor. Ayşim’in kahve tutkusunu şöyle anlatıyor: “Ailem Almanya’ya çalışmaya gitmiş. Ben, ikizim Ayça ile orada doğmuşum. 12 yaşımıza gelince ailece İngiltere’ye göçmüşüz. Babam, kahve ithalat ve ihracatıyla uğraşıyor. Brezilya, İtalya, İngiltere ve Türkiye piyasasına kahve pazarlıyor. Londra’da yaşıyoruz. İkizim olan Ayça ise NTV’de gece haberlerini sunuyor. Üniversitede reklam ve tasarım eğitimi aldım. Ama babamın işini yapmak istedim. O da beni 15 yaşımdan sonra başka kafelerde çalıştırarak önce işi öğrenmemi istedi. Beş yıl başka yerlerde burnum sürtüldü. 20 yaşıma gelince kendi çalıştırdığı kafenin anahtarını bana vererek ‘Artık dükkan senin’ dedi. Beş yıldır kendi işimde çalışıyorum. İngiltere Kahve Birliği yönetimi üç yıl önce bana, “Kahve fuarlarında Türk kahvesi yarışmaları yapılıyor sen İngiltere’yi temsilen katılır mısın” dediler, kabul ettim. Danimarka’daki fuarda üçüncü oldum. Bu yıl da Londra’daki yarışmanın birincisi oldum. Kağıt üzerinde İngiltere kazandı ama kahveyi yapan benim. Bir Türk kızı kazandı. Bizim kafede garsonluk yapan Brezilyalı Amanda Lorrane Dantes de ben kahve yaparken göbek attı. Türk arkadaşlar da teatral bölüme yardım edince ortaya bu sonuç çıktı. Bu yarışmada kimin kazandığı önemli değil. Sonuçta Türk kahvesi kazandı.”

BEŞ KİŞİLİK MİLLİ TAKIMIMIZ
/images/100/0x0/55ea2209f018fbb8f86d3f11

ZEHRA BOL - KAHVE DÜNYASI (22)
Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Bankacılık ve Sigorta Bölümü birinci sınıfta okuyor. Beş yıldır kahve sektöründe. Kahve Dünyası Nur-u Osmaniye Şubesi’nde üç yıldır barista olarak görev yapıyor. Demir Mete ile birlikte bu yılın şubat ayında yapılan ‘2010 Kahve Yıldızları Yarışması’nda Türk Kahvesi dalında Türkiye birinciliği unvanı var. Yarışmada dünya beşincisi olmasını bazı hakemlerin politik davranması sonucuna bağlıyor. “Birinci seçilen kişinin de Türk kardeşimiz olması beni mutlu etti” diyor.

CEVAT YILDIRIM - LUCCA BAR (34)
16 yıldır meslekte. Nişantaşı Downtown, Nişantaşı Mezzaluna, Laila, Liman lokantası, Murphy’s Dance Bar, Swiss Otel ve Ritz Carlton Otel’de çalışmış. Şimdi Bebek Lucca’da Bar Manager olarak çalışıyor. Yurtiçinde ve yurtdışında mesleki anlamda birçok eğitimi var. ‘Finlandia World Cup 2010’ yarışmasında Türkiye’den uluslararası tadım jürisi olmuş. 2010 kahve yıldızları Türkiye şampiyonu. Yarışma jürisinin adaletli davranmadığı söylüyor.

DEMİR METE - KAHVE DÜNYASI (26)
Muğla Üniversitesi İşletme Bölümünü mezunu. Kahve Dünyası bünyesinde 1.5 yıldır barista olarak görev yapıyor. Kahve sektörünün kendisi için aynı zamanda bir hobi olduğunu söylüyor. Şubat 2010’da yapılan Kahve Yıldızları Yarışması’nda Türk Kahvesi dalında Zehra Bol ile birlikte Türkiye şampiyonu oldu. Arkadaşlarımla birlikte Türkiye’yi en iyi şekilde temsil ettik ama jüri bunu görmezlikten geldi” yorumunu yapıyor.

ENGİN KAŞAL CAFFE SIESTA (29)
10 yıldır kahve sektöründe. Yedi yıldır Bursa’daki Caffe Siesta’da barista eğitmenliği ve içeçek müdürlüğü yapıyor. 2008, 2009, 2010 yılı Türkiye Barista Şampiyonu. Kaşal, daha önce de Danimarka, Amerika ve İngiltere’de ülkemizi temsil etti. Bu yarışmalarda adını Anatolian Harmony verdiği salepli ve portakallı espresso ve adını Affogato Mascarpone verdiği Mascarpone peyniri ve dondurmayla yaptığı kahveler Avrupa’daki bazı kafelerin mönülerinde. Bu yarışmada haklarının yenildiğini düşünüyor.

MURAT ÜSTAN - KAHVE DÜNYASI (22)
22 yaşında. Üç yıldır Kahve Dünyası Eskişehir Espark Şubesi’nde barista olarak görev yapıyor. Şubat 2010 da düzenlenen Türkiye Kahve Yıldızları Yarışması’nda Latte Art dalında Türkiye birincisi olup milli takıma seçildi. Londra’da Türkiye’yi Latte Art klasmanında temsil etti. Yarışmada yaptığı kaplan kafası deseni izleyicilerden büyük ilgi gördü. Sonucu, “Alkış yağmurunu jürinin bazı üyeleri duyamadı” olarak yorumluyor.

BARİSTA NEDİR NASIL OLUNUR

Kahve Dünyası Marka, Kurumsal İletişim Yöneticisi Eda Terçin baristalığı şöyle açıklıyor: “Barista kahve barmeni demek. Mekanda satılan kahveden ve kahve ekipmanlarının kullanımından sorumlu olan personel. Baristanın işi kahveyi size hazırlayıp sunmakla bitmez, kahvenin kavrulmasından tutun da fincanda içilebilir hale gelmesine kadar tüm aşamalarına o karar verir. Baristanın 65 çeşit kahveyi hazırlamayı bilmesi ve hızlı olması gerekiyor. Örneğin Türk Kahvesi ortalama 1.5 dakikada, Espresso’yu da 25 saniyede... Bir barista günde ortalama 200 adet fincan kahve hazırlıyor.

YARIŞMALAR NASIL YAPILDI

Yarışmalarda dört jüri üyesi görevi yaptı. Bu nedenle her içecekten dört adet yapıldı. Dört içeceğin de birbiriyle aynı görüntü ve lezzette olmasına dikkat edildi. Yarışmacılar kendilerine ayrılan 15 dakikalık sürede dört espresso, dört cappuccino ve dört kendilerine özgü içeceği hazırlayıp sundu. Jüri yarışmacıları beş temel kriterde incelendi. Bunlar yarışma alanı, lezzet, sunum, teknik yetenekler ve jürinin toplam izlenimiydi. İki jüri üyesi zamanlama ve ısı ölçümleri, temizlik gibi detayları inceledi. Espresssoların fincana doluş süresi 20-30 saniye arasında oldu. Yarışmada bu süreden eksik veya fazla zaman kullananlar puan kaybetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!