Kahve selülit yapmıyor mu?

Güncelleme Tarihi:

Kahve selülit yapmıyor mu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kahve Bilimsel Enstitüsü tarafından yapılan araştırmalar, kahvenin selülit yapmadığını iddia ediyor. Karar kahve tiryakilere kalmışken uzmanlar farklı görüşler öne sürüyorlar.

Neredeyse son 20 yıldır, kadınların estetik sözlüğüne dahil olmuş bir sözcüktür: Selülit. Vücudun yağ dokusunun yoğun olduğu bölgelerinde portakal kabuğu şeklinde oluşan ve kadınların özellikle deniz mevsiminde aklına gelerek hayatını kabusa çeviren bu parçacıkları gidermek için kozmetik sanayiden estetik cerrahiye kadar uzun bir yol aşıldı. Selülit giderici jeller üretildi, estetik cerrahlar fazla yağların alınması anlamına gelen liposuction ameliyatları keşfettiler.

Bu arada selülitin düşmanları arasında baş sıraya da kahve oturtuldu. 40 yıllık kahve keyfinden kuşku duyuldu.

Kadınlara müjde

Oysa şimdi konu hakkında yapılan yeni bir açıklama hepimizi şaşırttı. Kahve Bilimsel Araştırma Enstitüsü (Institute for Scientific Information on Coffee), selülitten çekinen bayanlara müjde veriyordu. Enstitü, Uluslararası Kahve Organizasyonu (International Coffee Organization) ile ortak bir çalışma yaparak selülitin, kahveyle olan ilişkisini araştırmış. Araştırmaya göre kahvenin selülit yapmak bir yana vücuda daha fazla hareket kazandırarak metabolizmanın yağ yakmasına katkı sağladığı saptanmış.

Merkezi Paris olan ve çalışmalarını 1988 yılından bu yana sürdüren enstitünün yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre kahvenin selülite neden olduğu konusunda herhangi bir bulgu yok. Selülite neden olmadığı gibi kahvenin içinde doğal halde bulunan kafeinin enerji vermesi nedeniyle metabolizmanın enerji harcayarak yağ birikimini önlediği saptanmış. Ayrıca kafeinin metabolizmada termogenic sonucunda kilo kaybına yardım etmesini sağlayan bir etkisi de tespit edilmiş. Yıllarca inanılan bir gerçek birden bire unutulacak ve kahve tüketimi artacak mı yoksa kahvenin faydalarının yanı sıra zararları da olduğunu iddia eden uzmanlara kulak vermeye devam mı edilecek? Bunu zaman gösterecek.

Uzmanlar ne diyor?

Peki kadınlar niye şişman?

Estetik cerrah Dr. Ömer Alp, kahvenin bağ dokusunu sertleştiren özelliği olduğunu, bu dokuyu arttırarak da selüliti oluşturduğunu belirtiyor: ‘Bütün bilimsel kitaplarda kahve alışkanlığının yağ dokusunda selülit yapısını oluşturduğunu iddia ediliyor.Kahvenin selülit yapmadığı, bence doğru bir veri değil. Çünkü Türk kadınları çok fazla kahve içiyor. Eğer kahvenin zayıflatıcı özelliği olsaydı sonuçlarını onlarda görürdük. Selülitin oluşumunun nedeni ise; bağ dokusu sıkılıp sertleşince üstünde kalan yağ dokusu portakal şeklindeki selüliti oluşturuyor’.

Doğru olabilir

Dr. Gündüz Tezmen enstitünün iddiasının doğru olabileceğini düşünüyor: ‘Çünkü öncelikle kafein metabolizmayı hızlandırıyor.

Vücut genel olarak biraz

daha hızlı çalışıyor ve kalori yakıyor. İkinci olarak kafeinin iştah üzerinde baskılayıcı

özelliği var. Çünkü iştahı

kesiyor. Son olarak da idrar söktürücü özellik taşıyor.

Bütün bunlara rağmen kahve, çay gibi içeceklerde

kullanılan şeker, süt gibi maddeler de kilo alınmasına neden olabiliyor. Yani bir yandan zayıflanırken bir yandan da kilo alınıyor’.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!