Kağıt savaşları

Güncelleme Tarihi:

Kağıt savaşları
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2004 00:51

Uzun bir aradan sonra yeniden alışveriş listelerine yazılan duvar kağıtları, alıştığımız klasik desenlerden çok farklı tasarımlarda çıkıyor karşımıza. Retro, optik, geometrik ve kitsch motiflerle kaplanan yüzeyler, mekánlarımıza üçüncü bir boyut kata-rak yeni bir grafik açılım yaratıyorlar.

Bembeyaz duvarlardan sıkılmamız çok normaldi. Bunu öngörenler, duvar kağıdı tasarım ve teknolojilerinde önemli gelişmeler kaydettiler. Tam biz ne yapsak da bu duvarlara renk sıçratsak diye düşündüğümüz anda, bir baktık ki her stilde ve zevkte kağıtlar eklenmiş koleksiyonlara.

Sadece çizgiler ya da küçük motifler değil, simli yuvarlaklar, iri palmiye yaprakları ya da dev boyutlu çiçekler düştü duvarlara.

Kağıtları kaplama yönteminde de farklı seçenekler geliştirildi. Hatta bir düğmeyle sıkıldıkça rengini değiştirebileceğiniz ışık yayan duvar kağıtlarından bile söz ediliyor. Duvar kağıdına geri dönüşteki ana nedenlerden biri, duvardaki hareketin odanın atmosferini bir anda değiştirebilmesi ve stiliniz ne olursa olsun ortama ‘sıcaklık’ katması.

İlk ruloyu döşemenizden itibaren bu sıcaklığın etkisini hissetmeniz mümkün. Peki duvar kağıdı seçiminde ve döşenmesinde bilinmesi gereken ana kurallar neler?

Geniş desen koridorda olmaz

Öncelikle tüm duvarları mı, yoksa sadece tek bir duvarı mı kaplamak istediğinize karar verin. Özellikle yatakların başucu duvarları ve salonlarda önünde büyük tek bir mobilyanın durduğu duvarlar, kısmi kaplama için uygun alanlardır.

Tahmin edeceğiniz gibi, iri desenli kağıtları koridorlar gibi dar alanlarda değil, sadece geniş alanlarda kullanmak gerekir. Tek renk ve tekstürlü kağıtlar ise küçük alanlara bile rahatlıkla döşenebilir. Tekstüre olan ilgi, duvar kağıdının üretildiği malzemelerin geliştirilmesine neden olmuş. Kaba kendir kumaştan çim kağıtlara, rafyadan iri kum tanecikli kağıtlara kadar pek çok versiyon üretiliyor.

Mutfak ve banyolar gibi nefes alması gereken mekanlarda ise, vinil kağıtlar kullanmak daha kullanışlı.

1839’da ilk duvar kağıdı baskı makinesinin icadından beri yapılan en önemli yenilik ise, dijital baskı teknolojisinin sunumu. Bu teknikte, imajların/fotoğrafların boyutu ve orantısıyla oynayarak özgün desenler yaratmak mümkün. Bu desenleri duvarın istediğiniz bölümünde kullanabiliyorsunuz.

Bu etkiyi sağlamak için bir alternatif de, modern trompe l’oeil tekniği ile duvara resim/desen çizdirmek. Bu yöntemi küçük bir odada yaparsanız, diğer tüm dekoratif elemanları olabildiğince basit tutmanız gerekiyor.

Bir son not:

Evet, duvar kağıtları yeniden moda, ama bordürler kesinlikle değil!

Duvar kağıdı peşinde

Dreams; Tel: (0216) 359 07 81

Parete; Tel: (0212) 224 92 83

BN Duvar Kağıtları; Tel: (0212) 247 09 79

Aykut Hamzagil; Tel: (0212) 296 59 00

Imrahor; Tel: (0212) 234 99 34

Decorum; Tel: (0212) 230 41 47

Dekor; Tel: (0212) 565 14 24

Dorya Home; Tel: (0232) 421 92 60

KEŞİF

...diyorsanız, Penelope’nin ‘bağbozumu’, ‘baharat’, ‘soft’, ‘enerji’ ve ‘oryantal’ temalarında oluşturduğu kumaşlara bir göz atın. Koyu şarap tonlarından kristal renklere, canlı turunculardan safran sarılara uzanan bu renk cümbüşünde kendi yazınızı yaratın. Tel: (0212) 236 42 00

STİL

Küçük kızınız büyüdü

Ve ona kurduğunuz rengarenk oda biraz ‘küçük’ gösteriyor! 12-16 yaş grubu kızlar için tasarlayacağınız odada pastel tonlar, toz pembeler, eflatun ve tabii ki beyaz hem masum, hem de elegan bir etki yaratır. Galvaniz ve ferforje kullanımı da bu etkiyi güçlendirir.

DÜNYA

‘Leaf’

Claesson-Koivisto-rune tasarımı Leaf, İtalyan Living Divani markasının son tasarımlarından biri. Hafif ve dengeli formatı, iki renkli rahat minderi, iskeleti ile modern düzenlemeler için tercih edilebilecek bir model.

Bilgi için: www.livingdivani.it

TAKİP

438 sayfa dekorasyon

Maison Française, eylül sayısında evine farklı dokunuşlar eklemek isteyenlere tam 438 sayfalık stil, seçenek ve çözüm önerileri sunuyor. Dergide bulacağınız eklerden biri, içinde 95 kanepe modelinin fiyat ve boyutlarıyla sunulduğu Kanepe rehberi.

FİKİR

Gülperde

Artık sıkıldığınız tül perdeleriniz için etkili bir değişiklik yapma zamanı. Farklı renklerde kurdeleler ve birçok aksesuvar mağazasında bulabileceğiniz kumaş çiçeklerle onlara renk, fark ve stil katmak için fotoğrafa bakmanız yeterli.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!