Kadınları yüksek ökçe erkekleri kösele bozuyor

Güncelleme Tarihi:

Kadınları yüksek ökçe erkekleri kösele bozuyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2006 00:00

8 ilde, 1875 kişiyle yapılan Ayak Profili Araştırması’nda Türklerin ayaklarının büyüdüğü ortaya çıktı. 20-65 yaş arasındaki kadınların ortalama ayak numarası 37.8, erkeklerin 43. Araştırma danışmanı Ayak Bileği ve Ayak Hastalıkları Uzmanı Dr. Umur Aydoğan, "Erkeklerde ortalama 42, kadınlarda 37.5’i geçmeyeceğini tahmin etmiştik. Her iki cinste de numaralar büyümüş" diyor.

Araştırmaya göre, her yüz kişiden 21’inin bir ayağı diğerinden uzun, yüzde 48.3’ünün taraklı. Erkeklerin yüzde 13’ünde, kadınların yüzde 20’sinde başparmak şekil bozukluğu görülüyor. Kadınlar yüksek ökçe, erkekler kösele ayakkabı kurbanı. Araştırmanın ortaya çıkardığı gerçeklerden biri de çoğu kişinin ayakkabısının numarasını bilmediği.

Ayakkabı üreticisi Polaris tarafından İstanbul, İzmir, Edirne, Yalova, Çanakkale, Aydın, Muğla ve Ankara’da yapılan ve 8 ilde daha devam edecek araştırmanın ilk sonuçları açıklandı. Firmanın ayak profiline uygun üretim amacıyla yürüttüğü çalışmaya gönüllü denekler katıldı.

Araştırmaya katılan erkeklerin boy ortalaması 1.73, kadınların 1.61 metre. Erkeklerin ortalama kilosu 76.7, kadınların 67.7.

Ayak profilleri incelendiğinde ise, başparmağı uzun olanların oranı yüzde 51.6, başparmakla ikinci parmağın aynı uzunlukta olduğu kare ayakların oranı ise yüzde 27. Taraksız ayaklar yüzde 51.7, etli ayaklar yüzde 33, kemikli ayaklar yüzde 67. Ayakkabı seçiminde yüzde 70 rahatlığa bakıyor. Yüzde 11 şıklık, yüzde 1 ucuz olmasını tercih ediyor.

BAŞPARMAK ÇIKINTISI

Ayak sorunları kadınlarda daha sık görülüyor. Araştırmaya katılan kadınlar, yaşlandıkça ayaklarının uzamasından, bozulmasından şikayet etti. Uzmanlara bakılırsa, bu bir yanılsama. Çünkü ayak uzamıyor. Yayvanlaştıkça ayakkabı numarası büyüyor.

Doktora başvuranların başlıca şikayeti başparmaktaki kemik çıkıntısı. Çoğu kişi çıkıntının görüntüsünden şikayetçi. Dr. Umur Aydoğan, genellikle ağrı dayanılmaz hal aldığında doktora başvurulduğunu söylüyor: "Tarak kemiklerini bir arada tutan bağlar yaşlılıkla ya da hamilelikte hormon etkisiyle gevşer. Ayak yayılır. Genetik özelliklerin de payı büyük. Kadınların yüzde 50’sinde, erkeklerin yüzde 25’inde ağrı yapar."

Ayaklardaki bozulmanın, kemik çıkıntısının nedenlerinden biri yanlış ayakkabı seçimi. Alımlı görünmek uğruna çoğunluk yüksek topuk kullanıyor. Ya da tendonları, baldırlara çok yüklenen dümdüz ayakkabılar seçiliyor. Dr. Aydoğan’a göre ayak sağlığında kritik konu topuk yüksekliği: "40 yaş altı kadınlar modaya göre, şekline bakıp ayakkabı seçiyor. 40’ı aşınca, geçmişteki yanlış tercihlerin sorunlarıyla karşılaşıyor." İdeal yükseklik 2.5-3.5 santimetre. Ayakta ağrı ya da başparmakta çıkıntı hissedildiğinde rahat ayakkabılara geçilmesi öneriliyor. Başparmak çıkıntısının tedavizinde cerrahi müdahaleye başvuruluyor.

BİLGİSİZ PEDİKÜRCÜLER

Türkiye’de sadece ayak sağlığı üst uzmanlığı bulunan hekim sayısı çok az. Yeni kurulan Türkiye Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi Derneği bir süre önce eğitim vermeye başladı. Podiatrist, yani ayak bakımı uzmanı bulunmadığı için ayaklarımızı manikürcü-pedikürcülere emanet ediyoruz. Dr. Aydoğan’ın söylediğine göre, Türkiye’de birçok ayak sorununun kaynağı pedikürcüler: "En büyük hataları ayağı çok kurcalamaları. Tırnağın şeklini bozuyorlar. Ete batıyor. Kanatarak çıkarmaya çalışıyorlar. Tırnağı düz kesmek lazım. Pedikürcü yuvarlatıp dibe girdikçe, tırnak şekli değişiyor, pençe tırnak çıkıyor. Bazı pedikürcüler tırnak çekiyor, mağdurlar ameliyat olmak zorunda kalıyor. Aletleri steril değil. Tırnak mantarı, enfeksiyonu çok yaygın." Oysa batan tırnağı çekmeden de iyileştirmek mümkün. Uzman doktorlar tırnak yatağını daraltıyor, sorun çözülüyor. Mağdur genel cerraha başvurduğunda ise çoğunlukla tırnak çekiliyor.

DÜZ TABAN İSTİSMARI

Düz tabanlığın görülme sıklığı yüzde 20. Özellikle çocuklarda sık rastlanıyor. Bazı doktorlar hastalık olarak tanımlayıp, tedavi önerse de birçok araştırma tam tersini söylüyor. Aslında yeni doğan bebeğin ayak kavisi hissedilmiyor, ancak durumu fark eden aileler doktora koşuyor. "Bu konuda aileler istismar ediliyor, ortopedik olduğu söylenen çok pahalı terlikleri satmaya çalışıyorlar. Çocukların ilk adım ayakkabısına ihtiyacı yok. Amerikan Ayak ve Ayak Bileği Derneği’ne göre, yürüyünceye kadar çocuğun ayakkabı giymesi gerekmez. Çorap yeterli" diyor Dr. Aydoğan.

Son yıllarda gençler de ayak ağrısı şikayetiyle uzmanlara sık başvuruyor. Sorumlusu spor ayakkabılar. "15-25 yaş arası hastalarımın neredeyse yarısı bu ayakkabıları kullanıyor. Hepsinin ayakları, tendonları ağrıyor. Ayakkabıyı, zemini hissetmemek, ayağımızı acıtmamak için giyeriz. İnce tabanlı, dümdüz ayakkabılarda basıncı taban yerine ayak karşılıyor. Ayrıca bunların önleri çok dar" diyor Dr. Aydoğan.

Peki, sağlıklı ayakkabı nasıl seçilir?

"Astarının deri olması tercih nedeni. Ama kaliteli sentetik de olabilir. Erkekler kösele ayakkabıyı çok tercih ediyor. Tabanları kalın, bükülmüyor. İdeali tabanı ayağı koruyacak kadar kalın, bükülebilir özelliği olan ayakkabı."

HİÇBİR ŞEYDEN ÇEKMİYORUZ NASIRDAN ÇEKTİĞİMİZ KADAR

Nasır sık görülen ayak sağlığı sorunlarından. Fazla basınç gören noktada, vücudun koruma mekanizmasını harekete geçirmesi ve derinin kalınlaşmasıyla oluşuyor. Bilinenin aksine özel bantlar, törpülemek veya ameliyatla çıkarmak kalıcı çözüm değil. Öncelikle nedeni ortadan kaldırmak gerekiyor. Örneğin en küçük parmak sırtında oluşan, çok ağrı veren nasırların en önemli nedeni yanlış ayakkabı seçimi. Rahat ayakkabıyla basınç ortadan kalkınca, nasır da kısa sürede kayboluyor. Ancak kemik dokusundaki çıkıntıdan kaynaklandığında cerrahi önlem işe yarıyor.

AYAK BAKIMI ÖNERİLERİ

Mutlaka her gün yıkayın. Her yıkamada iyice kurulayın, özellikle parmak aralarına dikkat edin. Kalınlaşan deriyi ponza taşı veya topuk törpüsüyle alın. Nemlendiriciyle bakım yapın. Nasırdan korunmak için rahat ve geniş ayakkabı giyin. Hava alan çorap ve ayakkabıları tercih edin. Çok yüksek topuklu ve dar ayakkabılardan kaçının.

AYAK BİLEĞİ VE AYAK HASTALIKLARI UZMANI DR. UMUR AYDOĞAN

Ayak estetiği bir efsane

Aslında ayak estetiği, yani ayağı güzelleştirme ameliyatı diye bir şey yok. Müdahalelerle ayağın tipi belki bir ölçüde düzeltilip, daraltılabilir. Belli yerlerdeki çıkıntılar alınabilir. Ayak üzerine basılan bir uzuvdur. Ameliyattaki en küçük sorun bile büyük ağrılara yol açabilir. Ayaktaki bozukluk, ayakkabı giymeye engelse, çok fazla ağrı yapıyorsa ameliyata başvurulur.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!