Kadınlara özel rakı kokteylleri

Güncelleme Tarihi:

Kadınlara özel rakı kokteylleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2006 00:00

Rakılı kokteylleri hazırlayan Raci Bostancı, 27 yıllık barmen. Barmenler Derneği’nin kurucusu. Şarap hakkında birkaç kitabı var. Artık barmenlik yapmıyor. "Yakında rakı ile ilgili bir kitap çıkaracağım" diyor.

Efe Rakı’nın üreticisi Elda İçecek, rakı içmeyenleri, özellikle de kadınları tavlamak için rakılı kokteyller yaptı. Elda İçecek Koordinatörü Egemen Demirtaş projeyi şöyle anlatıyor: "Rakı bizim milli içkimiz. Yunanistan’da uzonun, Meksika’da tekilanın, Rusya’da votkanın binlerce çeşidi var. Bu içkiler kültürleriyle birlikte tüm dünyaya sunuluyor. Hedefimiz onlar gibi olmak. Bunun için de sert içki olarak bilinen rakıyı değişik tatlarda sunmayı planlıyoruz. Rakı şimdiye kadar kokteyllerde kullanılmayan bir içkiydi. Uzmanlarla işbirliği yaparak rakı kokteylleri hazırlamaya başladık. Daha önce rakı ile tanışmamış insanlara bu yolla rakı içirmeyi planlıyoruz. Kokteyllerin eğlence yerlerinde, barlarda yaygınlaşması için barmenlere özel eğitim vereceğiz. Yakın zamanda bir de kokteyl yarışması düzenleyeceğiz."
/images/100/0x0/55eaa8b9f018fbb8f88e7b9d


Elda’nın çalıştığı uzmanlardan biri Raci Bostancı. 27 yıllık barmen olan Bostancı, aynı zamanda Barmenler Derneği’nin kurucusu. "Şarap Hakkında Her şey" ve "Şarap Terimleri Sözlüğü" gibi kitapların yazarı. Raci Bostancı artık barmenlik yapmıyor. "Alkollü içkilerin kimyası ile uğraşmaya başladım. Yakında rakı ile ilgili bir kitap çıkaracağım" diyor.

Bostancı, rakıdan kokteyl yapma fikrine hiçbir zaman uzak olmamış. "Rakı damıtık bir içkidir. Tüm damıtık içkiler gibi kokteyl yapımında kullanılır. Bütün iş anason kokusunu hafifletmektir. Anasonu yendiğiniz zaman güzel bir kokteyl hazırlayabilirsiniz."

Raci Bostancıoğlu, barmen arkadaşı Gürhan Ağakoç ile birlikte kokteyller üzerinde çalışmaya bir iki ay önce başladı. Toplam 12 tarif hazırlayacaklarını söylüyor. Onaylanan tariflerden yapılacak bir kitapçık Efe Rakı ile birlikte verilecek ya da şişelerin üzerine basılacak. Bostancıoğlu kesinlik kazanan ilk üç tarifi bizim için yaptı. Kavunlu Efe, Yeşil Efe ve Mavi Efe.

YEŞİL EFE

Malzemeler:


3 cl Efe Rakı

4 cl nane likörü

2 cl limon suyu

8 cl elma suyu

Bardak türü: Uzun, ince bardak.

Yapılışı: Bütün malzemeler karıştırma kabına (shaker) konur. 30 saniye karıştırılıp uzun bardağa konularak yeşil elma ile dekor yapılır. Pipetle servis edilir.

SARI EFE

Malzemeler:


5 cl Efe Rakı

Kavun suyu (Püre)

Kurutulmuş kavun (Garnitür)

1 cl kavun sosu.

Bardak türü: İçi oyuk kavun.

Yapılışı: Kavunun içleri oyulur ve çıkan parçalar çekirdeksiz olarak miksere konur. Rakı ve kavun likörü ilave edilir. Buzlarla birlikte dört-beş dakika dikkatlice karıştırılır. Donma kıvamına gelen karışım içi oyuk kavuna konur. Kurutulmuş kavun ile süslenir. Pipet ve uzun dondurma kaşığı ile servis edilir.

MAVİ EFE

Malzemeler:


3 cl Efe Rakı

1,5 cl Blue Curacao likör

2 cl yeşil elma şurubu

6 cl ananas suyu

2 cl kavun sosu

2 cl limon suyu

Bardak türü: Uzun, ince bardak

Yapılışı: Bütün malzemeler karıştırma kabına (shaker) konur. 30 saniye karıştırılıp buz dolu uzun bardağa dökülür. Kırmızı elma ile dekor yapılır.

Meze yarışması yapıyorlar

Elda İçecek Koordinatörü Egemen Demirtaş, tüketici ile iletişim kurabilmek için farklı yollar denediklerini söylüyor. Bu yıl düzenlemeye başladıkları "En Kral Meze 2006" meze yarışması bu yollardan biri: "Mezeleri hatırlatmak için Türkiye’nin ilk ve tek meze yarışmasını düzenledik. Mezeler konusunda Türkiye’nin her bölgesinden özgün veya geleneksel anonim tarifleri toplayabilmek ve şimdiye kadar gerçekleştirilmemiş ölçüde bir bilgi bankası oluşturmak için yola çıktık. Bunun için bir yarışma düzenlenmesinin en doğru yol olduğunu düşündük. 1000’in üzerinde katılım gerçekleşti. Sonuçları önümüzdeki günlerde açıklanacak."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!