Kadınlara mesajlar

Güncelleme Tarihi:

Kadınlara mesajlar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Doğum enfeksiyonu kalıcı hastalık nedeni

Jinekolojik ve doğum enfeksiyonları, kanserden düşüğe ve sakat doğuma kadar birçok ciddi soruna yol açıyor. Genellikle hafif bir gripal enfeksiyon gibi geçirilen toksoplazma enfeksiyonlarının bebekte kalıcı rahatsızlık yaptığı belirtildi.

İstanbul'da yapılan 7'nci Avrupa Jinekoloji ve Obstetrikte Enfeksiyon Hastalıkları Kongresi'nde, Kongre Başkanı Doç. Dr. Ferit Saraçoğlu, her yıl 3 bin kadar bebeğin enfeksiyondan etkilendiğini söyledi. Saraçoğlu, toksoplazma enfeksiyonlarının iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerden, evcil kedilerden, yeterince pişmemiş etlerden veya kötü hazırlanmış et ürünlerinden bulaştığını söyledi. Hotel Crowne Plaza'da çok sayıda yerli ve yabancı uzmanın katıldığı kongrede, kadınlara şu mesajlar verdildi:

RAHİM AĞZI KANSERİ Rahim ağzı kanserlerinin temelinde ‘‘HPV’’ denilen bir enfeksiyonun yer aldığı biliniyor. Kadınlarda HPV'lerin taranması, yıllık alınan ‘‘smear’’lerde bu enfeksiyonun varlığının araştırılması çok önemli. Türkiye'de son yıllarda çok sık görülüyor. Cinsel yolla, genellikle erkekten kadına bulaşıyor. Ama kadından da erkeğe bulaşabiliyor. Kadında rahim ağzı, erkek de penis kanserine yol açıyor. Enfeksiyon kendini hiç belli etmiyor. Sadece yapılan tetkiklerle anlaşılabiliyor. Çok az kadında da cinsel bölgede siğil tarzı lezyonlara yol açıyor. Enfeksiyon yıllar sonra kansere yol açıyor.

VAJİNAL ENFEKSİYON

‘‘Bakteriyel vajinozis’’ denilen vajinal enfeksiyon da erken doğuma neden olabiliyor. Süt kıvamında, bol renkli vajinal akıntı, özellikle ilişki sonrası kötü kokuyla kendini belli ediyor. Bu tip sorunları bulunanların tedavilerinin yapılması gerekiyor.

BEBEĞE BULAŞIYOR

Türkiye'de her 10 kişiden biri ‘‘Hepatit B’’ virüsü taşıyor. Taşıyıcı annelerden doğum sırasında bebeğe bulaşabiliyor. Bebeğe bulaştığında hem karaciğer hastalıkları geçirmesi, hem de karaciğer kanseri riskini getiriyor. Gebenin mutlaka Hepatit B taşıyıcısı olup olmadığının saptanması, bebeğe aşısının yapılması asla ihmal edilmemeli.

HASTALIKLARDA ARTIŞ

Türkiye'de frengi, AIDS ve bel soğukluğu gibi hastalıklar batı ülkelerine göre daha seyrek görülüyor. Ancak son yıllarda bu hastalıklarda da bir artış gözleniyor. Uyuşturucu ve alkol kullanlar bu hastalıklara daha kolay yakalanıyor.

HİJYEN BİLGİMİZ AZ

Kadınlar ‘‘genital hijyen’’ açısından yeterli bilgiye sahip değiller. Temizliklerine dikkat etmiyorlar. Özellikle ádet dönemlerinde Türkiye'deki kadınların yaklaşık 3'te 2'si bez, havlu, kağıt gibi hiyenik olmayan malzeme kullanıyor. Bunlar ne kadar yıkanırsa yıkansın tekrar kullanımları enfeksiyon riskini artıyor. Hijyenik petler öneriliyor.

VAJEN YIKAMA

Bazı kadınlarda ‘‘vajen yıkama’’ alışkanlığı var. Adet dönemi sonrası, ilişki öncesi ve sonrası vajen yıkama enfeksiyon açısından son derece riskli. Hatta bazı kadınlarda kısırlık nedeni bile olabiliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!