Kadının ömrü uzuyor

Güncelleme Tarihi:

Kadının ömrü uzuyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Devlet İstatistik Enstitüsü'nün yaptırdığı araştırmalara göre, kadınların ömrü, erkeklere oranla artıyor. Kadın ve erkekte ortalama yaşam süresinin artmasının nedenleri de eğitim ve bilinçli beslenmeye bağlanıyor.

DİE'nin l980 yılında yapılan araştırmasında ortalama yaş 61.2 olarak saptanıyor. l997’de yapılan araştırmada 7.2'lik bir artış dikkat çekiyor. l980'li yıllarda 64.3 olarak belirlenen kadınların ortalama yaşam sürelerinin şimdi 70.8'e çıktığı gözleniyor. Erkeklerin yaşam süresinin de 58.2 den 66.2'ye yükseldiği belirleniyor.

İnsanların temizlik kurallarına daha uygun yaşıyor olması, temiz içme suyu kullanımının yaygınlaşması, sağlık için ihtiyaç duyulan kuruluşların artışı ömrün uzamasına neden oluyor. Sağlıklı kentleşmenin insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğuna dikkat çekiliyor. Alt yapısı düzgün, temiz yaşam koşullarının sunulduğu yerlerde ömür uzuyor. Sosyo-ekonomik faktörlere bağlı olarak, eğitim düzeyindeki artışlar da doğal yaşam süresine olumlu etkiler yapıyor. Bilinçli beslenme, düzenli bir yaşam ve sağlıklı iş koşulları da insan ömrünü uzatıyor. Kadınların uzun ömürlü oluşu, fizyolojik özelliklerinden kaynaklanıyor. Ayrıca kadınlara yönelik yapılan diğer araştırmalar da gösteriyor ki , kadınlar sigara, içki ve benzeri bağımlılık yaratan maddelere daha az bağımlı oluyorlar. Bu faktörler de uzun ömürlü olmalarını etkiliyor. Kadınların her türlü iş koşullarına dayanıklı olmaları da dikkat çekiyor. Ancak kadınların erkekler kadar ağır ve kötü koşullarda çalışmadığı da ortaya çıkıyor. Kadınların aksine erkeklerin alkol ve sigara gibi bağımlılık yaratan maddelere daha düşkün olmaları, ömürleri üzerinde de olumsuz etki yaratıyor. Uyuşturucular da erkeklerin fazla rağbet ettiği maddeler arasında yer alıyor. Erkeklerin kadınlara nazaran sağlığı etkileyen kötü alışkanlıkları daha fazla bulunuyor. Erkeklerin ev içi sorumluluklar karşısında da kadınlar kadar güçlü olamadığı gözleniyor. Özellikle çocuk yetiştirme konularında daha çabuk bunalıma girdikleri ve hayatın bazı dönemlerinde kendilerini güçsüz hissetmeleri yaşamlarını etkiliyor.

Çalışma yaşamı da ayrı bir faktör olarak ortaya çıkıyor. Ağır iş koşullarının erkekleri yıprattığı gözleniyor. Erkekler iş hayatında kadınlardan daha çok yer alıyor. Ayrıca kötü koşullarda çalışmaları , kadınlardan daha çok iş kazalarına uğramaları da ömür üzerinde olumsuz etki yaratıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!