Kadavra olmak istedi ama yanıt alamadı

Güncelleme Tarihi:

Kadavra olmak istedi ama yanıt alamadı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2006 14:09

Zonguldak'ta boyacılık yapan 49 yaşındaki Hasan Yukuşar, 1 yıl önce Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne öldükten sonra cesedinin kadavra olarak kullanılması için başvurmasına rağmen kendisine yanıt verilmemesine ve ilgisizliğe tepki gösteriyor. Bugüne kadar 400’e yakın kitap okuduğunu söyleyen Yukuşar, Mary Roach’ın yazdığı ‘Kadavra’ isimli kitaptan da etkilendiğini söyledi.

Zonguldak’ta boyacılık yapan ilkokul mezunu Hasan Yukuşar, geçen yıl Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastahanesi’ne ‘Gönüllü Kadavra’ olarak başvurdu. Gazetecilerin de katıldığı törenle başvurusu kabul edilen Yukuşar, o dönemde Tıp Fakültesi Dekanı olan Prof.Dr. Gamze Mocan ile birlikte objektiflere poz vermişti. Yaklaşık 10 yıl önce kadavra olmaya karar verdiğini ifade eden Yukuşar, şöyle dedi:

“Bedenimin toprakta çürüyüp gitmesindense insanlığın ve bilimin hizmetinde kullanılmasını tercih ederim. Bu düşünceyle 1 yıl önce Karaelmas Tıp Fakültesi Araştırma Hastahanesi’ne ‘Gönüllü kadavra’ olarak başvurdum. O zamanki Dekan Prof.Dr. Gamze Mocan, beni arayacaklarını ve plaket vereceklerini söylemişti. Ne arayan var ne soran. Ben onlardan plaket istemiyorum, sadece kadavra olduğuma dair belge istiyorum. Eğer bir cevap gelmezse başka Üniversite hastahanelerine başvuruda bulunacağım.”

Yaptığı araştırmada Türkiye’de gönüllü kadavra olarak başvuru yapan ikinci kişi olduğunu öğrendiğini anlatan Yukuşar, şöyle dedi: “Üniversiteler derslerde kullanmak üzere kadavra bulmakta güçlük çekerken benim gibi gönüllü insanların küstürülmesine anlam veremiyorum. Haberlerde hergün bir sağlık skandalı izliyoruz. Hastahanelerde yaşanan yanlış teşhis ve tedavilerin son bulması için bedenimin bilimlsel çalışmalarda ve araştırmalarda kullanılmasını istiyorum.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!