Kaç tane Repertuar Köpeği var?

Güncelleme Tarihi:

Kaç tane Repertuar Köpeği var
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2007 00:00

Bar, gece hayatı, cover grupları, eğlence ve rock, rock ’n roll dendiğinde ilk akla gelen isimlerden biri de Repertuar Köpekleri’dir. Rezervuar Köpekleri filminden esinlenen bir müzik topluluğu olarak biliriz bunu. Aslında ortada bir değil, birden fazla grup var.

Hatta internet ortamında, ekşi sözlük gibi web sitelerinde, forumlarda ve YouTube’da yorumlar yazan dinleyicilerin grupları birbirine karıştırdığı görülüyor. Biraz araştırınca iki grup olduğunu tespit ettik: Biri, 2001’den beri İstanbul’da faaliyet gösteren Repertuar Köpekleri, diğeri de 1998’den beri İzmir’de çalan Repertoire Dogs. Hiç yan yana gelmediler ama birbirlerine benziyorlar. İkisi de rock yapan cover grupları.

Repertuar Köpekleri ismi, 1992 yapımı bir Quentin Tarantino filmi olan "Rezervuar Köpekleri"nden geliyor. Siyah takım elbiseleri, kapkara güneş gözlükleriyle, pek de başarılı olamayan küçük bir mafya grubunun hikayesini anlatan film, kısa sürede bir ikon halini almıştı.

Bu filmden türetilen "Repertuar Köpekleri" adı ilk kez Murat Ertel tarafından kullanıldı. Daha sonra Babazula ve Zen gruplarının kuruluşuna katılan Murat Ertel, ilk kurduğu müzik topluluğuna Repertuar Köpekleri adını verdi. Ama sonra Zen Grubu’nu kurunca, bu ismi bıraktı. Arkadaşı Türkay Türkmen de, 2001’de Ertel’den izin alarak ismi kullanmaya başladı. Böylece "Repertuar Köpekleri" başka bir kadroyla cover grubu olarak sahneye çıktı. Grup o yıllarda 80’lerin rock ve pop müziğini yapıyordu. Şimdi bu türün yanına alternatif rock gibi türleri de ekledi. Şu anda da İstanbul Beyoğlu’ndaki Line Bar’da pazartesi geceleri 23.30’da müzik yapıyorlar.

ÖBÜR GRUBUN ADI İNGİLİZCE

Ancak bu ikinci grup kurulmadan önce, 1998’de İzmir’de başka bir cover grubu daha ortaya çıktı. Bu grubun ismi İngilizce: Repertoire Dogs. İzmirli grubun vokalisti Levent Sarıoğlu, daha önce şu anki kadroda olan davulcu Aytaç Çelender ile Düş Gezginleri adlı bir grup kurmuştu. Repertoire Dogs’un müzikleri, kuruldukları yıldan beri klasik rock ve rock’n roll etrafında dönüyor. Uzun süre İzmir’deki Mavi Bar’da çaldılar. Şu anda İzmir’de çarşamba geceleri Dungeon Bar’da, cumartesi geceleri Guardian Bar’da, iki haftada bir de Bodrum Kale Bar’da sahne alıyorlar.

Repertoire Dogs’un gitaristi Gökhan Özses askerde. Basçıları Halil Nalça ise yakında askere gidecek. Grup şu anda albüm hazırlığında. Gitaristleri Gökhan askerden geldikten sonra albüm kaydına başlayacaklar. Ancak albüm Repertoire Dogs adıyla değil "42!" adıyla çıkacak. Bu ismi, yazar Douglas Adams’ın "Otostopçu’nun Galaksi Rehberi" isimli ünlü bilimkurgu romanından almışlar. Neden Repertoire Dogs ismini kullanmadıklarını sorduğumuzda, "O bir cover grubu, oysa bu albümde sadece bizim bestelerimiz olacak, aradaki farkı göstermek istedik. Ayrıca köpekli bir ismi, grup ismi olarak kullanmak istemedik" diyorlar.

BİR DE İNGİLİZ GRUP VAR

İstanbullu grupla İzmirli grup, birbirinin varlığından haberdar. Hatta tanışıyorlar. Fakat bugüne kadar ayrı bölgelerde müzik yaptıkları için aralarında bir anlaşmazlık çıkmadı. İki yaz önce İstanbullu grup Olympos’ta, İzmirli grup da Antalya’da aynı zamanda sahneye çıktılar. O zaman Repertoire Dogs, İstanbullu adaşlarını dinlemeye ve tanışmaya Olympos’a gitti.

Bir de Repertoire Dogs adında bir İngiliz grup var. Onlar da cover yapıyorlar. Hatta İzmirli grubun vokalisti Levent Sarıoğlu, "Onlar bizden esinlenmiş olabilir. Çünkü tatil beldelerinde bizi çok fazla İngiliz turist gelip dinliyor yıllardır" diyor.

İSTANBULLU GRUBUN VOKALİSTİ KENDİ ALBÜMÜNÜ YAPACAK

Repertuar Köpekleri’nin vokalisti Türkay Türkmen rock çevrelerinde tanınan bir müzisyen. Arbak Dal ve Teoman gibi isimlerin de çaldığı Indians grubundaydı. King White grubuyla birlikte 1990’da Kent Müzik etiketiyle İngilizce sözlü bir albüm yayınlamıştı. Haluk Levent, Şebnem Ferah, Feridun Düzağaç ve Teoman gibi sanatçılarla kayıt ve konserlerde birlikte çalışmış, Haluk Levent’e "Kader" isimli bir beste vermiş, Olay Andaç’la birlikte Dabbe filminin müziklerini yapmıştı. Barda filminde de "Değişen Ne" adlı şarkının bestecisi.

Türkmen şu sıralar bir solo albüm hazırlığı içinde. Bu albümde Repertuar Köpekleri’nden davulcu Mert Alkaya ve basçı Ferhat Hasanoğlu da var. İhtiyaç Molası’ndan Tolga Çebi keman, eskiden Teoman’la birlikte çalışan Toygun Sözen saksafon, Kurban’ın ilk albümünde yer alan Umut Gökçe ise gitar çalıyor. Albümdeki diğer gitaristler ise Can Alper, Olay Andaç ve Repertuar Köpekleri’nin kurucularından, şu anda Yüksek Sadakat’in gitaristi olan Serkan Özgen. Albüm Türkçe sözlü olacak. Tüm söz ve besteler Türkay Türkmen’e ait.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!