Kabakulak

Güncelleme Tarihi:

Kabakulak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2008 00:00

EARTH, WIND & FIRE

Original Album Classics

(Sony BMG)

EARTH, Wind & Fire’ı yanılmıyorsam ilk olarak "Boogie Wonderland"in video klibiyle tanımıştım.

"MTV Öncesi" döneme tarihlenen bir klipti. Aslında konser görüntülerinden derlendiği için günümüz koşullarına göre klipten saymazlar bile...

Zeki Müren’in 1970’lerin başındaki sahne kostümleriyle yarışacak ve hatta geçecek şekilde giyinmiş kalabalık bir ekip...

Abartılı ışık gösterileri eşliğinde "Birinci Sınıf Disko" bir parça seslendiriyorlar.

Ben daha gitarlı ve daha bunalımlı müziklere meyilli olduğumdan, "Iyyy! Kıro bunlar" diye kesip atmıştım.

*

Earth, Wind & Fire’ın "Getaway", "That’s The Way Of The World", "Fantasy" veya "Shining Star" gibi şarkılarını daha sonraları dinledim.

Müzik zevki bakımından ayrı dünyaların insanları olduğumuzu düşündüğümden, önyargılarımı korumaya devam ettim.

EWF’nin kurucusu Maurice White’ın öyküsünü, köklerini öğrenmem; bu topluluğun aslında bir nevi okul olduğunu, iyi müzisyenlerin durup feyz aldıkları bir vakıf gibi çalıştığını anlamam için biraz zaman biraz da okumak ve dinlemek gerekti.

*

EWF bugün de hayatımın önemli topluluklarından değil. Fakat zaman içinde müzikle ilgili önyargılarımı törpülerken; bu güzide ekiple de yüzleştim.

Maurice White’tan Philip Bailey’e, Ramsey Lewis’den Larry Dunn’a uzanan bu "Chicago" geleneğinin ilk sevdiğim albümü "That’s The Way Of The World" oldu.

Tepeden tırnağa müzik insanlarından oluşan EWF’nin iyi bir müzik sistemiyle dinlendiğinde detaylarda yarattığı mucizelere tanıklık ettim.

*

EWF’nin 1975-1979 arası, yani disko müziğin altın çağında yaptığı 5 albümün bir arada sunulduğu bir kutu-set çıktı şimdi.

"That’s The Way of The World", konser kayıtlarının ağırlıkta olduğu "Gratitude", "Spirit", "All In All" ve "I Am" adlı albümler tek bir pakette.

EWF’ye bu derecede önem veren müzik dinleyicisi kaç tane çıkar bilmek zor. "Mısır’ın Gizemleri ve EWF" takıntınız varsa bilemem fakat örneklerine sıkça rastlanan bir "best of EWF" de iş görebilir.

Ama paraya kıyıp edinecek olanların, dinlemeyi biraz da zamana yayarak eğlenecekleri de kesin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!