Kabakulak

Güncelleme Tarihi:

Kabakulak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 1999 00:00

Kanat ATKAYA
Haberin Devamı

DEEP FOREST

Made In Japan

(SONY)

HAYATTA en tırstığım müzik türleri New Age ve World Music'tir. Dinleyicileri üzülmesin; büyük ihtimalle sakatlık bende. Ama bu türü duyduğum anda aklıma sadece kokulu tütsüler, japon fenerleri, sandaletler (ıyyy), gümüş takılar, doğa manzaraları, caretta caretta gönüllüleri filan geliyor. Sıkılıyorum. Deep Forest, Eric Mouquet ve Michael Sanchez adlı iki Fransızın projesi. Arkadaşlar üşenmemişler, ‘‘Ortadoğu Balkanlar, uskumrular kalkanlar’’ diyerek (ne demekse), dünyanın çeşitli bölgelerinden sesler toplayıp bir müzik inşa etmişler. Beğeneni çok. İstiklál Caddesi yıllardır bu iki adamın zulmünden çektiğini bir de galiba Secret Garden'la Loreena McKennit'ten çekti. Bu albüm topluluğun Japonya konseri sırasında kaydedilmiş. Sevilen şarkılarının konser versiyonlarını dinlemek topluluğu beğenenler için ilginç olacaktır. Ben eve gidip The Smiths'ten ‘‘Hang The DJ’’i dinleyeceğim.

MATRIX

Orijinal Film Müziği

(BMG)

ABD'den döndüğüm günden beri bu cümleyi kurmayı bekliyordum: ‘‘Ben bu filmi Amerika'da seyrettim. Çok güzel...’’ Oh! Şimdi devam edebiliriz. Matrix, belki de ‘‘Blade Runner’’dan sonra seyrettiğim en iyi bilimkurgu (bir de bunu kurgubilim yazıyorlar, fena bir şey) filmi. Müzikler de film gibi. Filmin ritmine uygun bangır bangır, süper hızlı. Mafya jargonuyla konuyu açmak gerekirse, ‘‘Sizi ritm manyağı yapacak.’’ Kimler var albümde? (Bu cümleyi yazmaktan ne kadar sıkıldığımı inanın anlatamam) Sapık ruhlu insan Marilyn Manson var, Propellerheads var, MM'den sapık ruhlu olmasınlar ama Ministry var, Meat Beat Manifesto var, Prodigy var, Rob Zombie var, Rammstein var (Du Hast)... Bir de albümü dinlerken gürültüden bayılanları uyandırmak için son şarkı olarak Rage Against The Machine'den ‘‘Wake Up’’ var. Kalp hastaları ve 18 yaşından küçüklere önermiyoruz. Nasıl başladı, ne zaman bitti anlayamayacaksınız. Matrix hakikaten adamı sarsıyor.

COLD HOUSE

Swim With Me

(AURA)

COLD House, Roxy'nin yarışmasında geçen yıl (geçen yıldı değil mi, evet geçen yıl) birinci olan ekip. Bende Roxyfobi olduğu için gidemiyorum, ama gidip dinleyenler iyi demişti. Şimdi Cold House ilk albümünü yaptı. Albümün adı ‘‘Swim With Me’’. İki kişinin ürünü. Mehmet Can Erdoğan ve Yasemin Bozbeyoğlu. Tabii ki arada pek çok insanın katkısı olmuş ama genelde biri çalıyor, diğeri söylüyor. Gelişen teknolojinin yardımıyla artık böyle şeyler mümkün biliyorsunuz (Neler diyorum, neler). Albüm belli ki modern seslerle beslenen iki kişinin ürünü. ‘‘Swim With Me’’ ilk dinleyişte monoton gibi gelse de zamanla tat kazanan bir albüm. Keyif aldığım yanları çok oldu. Dinleyen birkaç kişiyle daha konuştum (araştırmacı gazetecilik). Onlar da rahatsız olmamışlar, hatta gayet iyi bulmuşlar. Daha iyi olmaz mıydı, tabii ki ama bu her albüm için geçerli. Türkiye'de bu anlamda prodüksiyonlara ihtiyaç var. Bu albüme kötü demek çok kolay. Ki hiç de kötü değil. Cold House, ileride çok daha güzel işlere imza atabilecek pırıl pırıl iki müzisyenin ilk albümü. Işıkları hafiften karartın ve keyifle dinleyin.

katkaya@hurriyet.com.tr.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!