İznik çinili tunikler

Güncelleme Tarihi:

İznik çinili tunikler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2013 00:00

Osmanlı padişahlarını günümüzün modern dünyasına adapte eden Osm@n ve iç çamaşırı markası H@lvet’in yaratıcısı Sedef Çalarkan’ın son koleksiyonu İznik çinilerinden ilham alıyor.

Haberin Devamı

Nereden çıktı bu koleksiyon? Ne kadar zamanlık bir çalışmanın ürünü?
- Hazırlığı yaklaşık üç sene sürdü. İznik çinileri beni her zaman etkilemiştir dolayısıyla bu konu hakkında sürekli arayış ve araştırma içindeydim. Çinilerini yorumlarken kapsamlı bir araştırma yaptım. Adeta çinilerden bir yap boz imal ettim. En sonunda İznik çinilerini kendi tarzımda yorumladığıma inandığım an, koleksiyonu paylaşmaya karar verdim. Yaptığım koleksiyonları yetiştirme telaşına düşmeden yaratmayı seviyorum. Her sezon iki koleksiyon çıkarmalıyım endişesiyle hareket etmiyorum. Bir şeyi yapmış olmak için yapmayı ve aynı doğrultuda tasarlamayı sevmiyorum.

İznik çinilerinde sizi etkileyen ne? Daha önce tekstile aktırılmaya çalışıldı ama bu biraz farklı bir yorum...
- Her tasarladığım parçada olduğu gibi Osmanlı sanatını günümüze taşımak isteğinden yola çıktım. Kaşıkçı elmasında da olduğu gibi, Osmanlı sanatının en önemli parçalarından biri olan İznik çinilerinin ihtişamını, günümüz modasıyla harmanladım.

Haberin Devamı

HER AMACA YÖNELİK KULLANIM

Evet, daha önce tekstile aktarıldı ancak benim tasarımlarımın öncekilere benzememesinin en önemli nedeni tasarım çizgimin, diğerlerinden çok net ve radikal bir şekilde ayrılması. Koleksiyonu çizerken İznik’e çok sık gidip geldim. Osmanlı’nın ilk medresesi içindeki çini ataölyelerine gerçek çiniler yaptırdım. Hepsi teker, teker uzun bir zamanda elde yapıldı. Çinilerin her birinin farklı anlamları var ve çiniler üzerinde çalışırken bunlara vakıf olmak gerekiyor. Bir süre de bu anlamları öğrenmeye vakit harcadım. Daha sonra değerli usta Garbis Erdoğan’la çalışmak suretiyle bu çinileri gerçek altın plakalarla birleştirip , tişörtlerimin üzerine ekledim. Yani her bir tasarımımın üzerinde kuyumcu işçiliği var. Hepsinin birer sanat eseri olmasını istedim.

Koleksiyon kaç parça, detayları nedir?
- Koleksiyon da yedi ayrı çini deseni var. Hepsi tunik... Benim tasarladığım bu tunik  yedi senedir klasik oldu dolayısıyla modelini değiştirme ihtiyacı hissetmiyorum. Plaja giderken, yürürken, gece bir yere giderken, hatta uyurken en az bir kere giyebileceğiniz ve sizi her durumda kurtaran ve şık gösteren ve mucize kesiminden dolayı aldığınız kiloları bile kolayca saklayan bir giysi olmasından dolayı tercih ediliyor. Koleksiyonda ayrıca çini ve altın kemerler var. Kış koleksiyonumda da çinilere yer veriyorum. Şimdiden ipucu vermek gerekirse İznik Çinisi ile işlenmiş kaftanlar geliyor.

Haberin Devamı

Neyle kombinlenerek giyilmesini önerirsiniz?
- Bikini, tayt, jean ile kombinleyerek veya elbise, hatta, gecelik olarak! Kısaca her türlü amaca yönelik kullanabilirsiniz. Stilettoyla ve belinizde bir kemerle gecenin parmak arası terlikle bikini üzerine plajın en şık kadını olabilirisiniz.

Aklı Positano’da kalanlara

Zeynep Ökmen, Nişantaşı’ndaki butiğini geçtiğimiz ay açan, genç bir tasarımcı. ‘Aklım Positano’da Kaldı’ da onun ilk koleksiyonu. Kış sezonu yazı, güneşi ve tatlı akşam esintilerini hayal ederek geçirmiş; ortaya da geçen yaz gittiği Positano’dan izler taşıyan, bu tiril tiril koleksiyon çıkmış. Koleksiyonu şöyle anlatıyor: “Çağdaş ve romantik olmaya çalıştım. Bu tasarımları görenleri kaos dolu bir şehirden biraz uzaklaştırıp İtalya’da masalsı bir kasaba olan Positano’ya ruh olarak götürmek niyetindeyim.” Tasarımlarda çoğunlukla mavi, yeşil, pembe ve siklamen gibi canlı renkler, ipekler, taftalar ve pamuklu kumaşlar hakim. Tasarımlarını cesur, eğlenceli ve modern kadınlar için yapan Zeynep Ökmen’in çizgisi kaleydoskop (çiçek dürbünü) etkisi yaratıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!