İyi yaşamak sanatı

Güncelleme Tarihi:

İyi yaşamak sanatı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

Tıp dünyası, ortalama insan ömrünü uzatmak için çareler arıyor. Bilim kurgu romanları yazarları, ölüme çare bulan doktorlarla ilgili inanılması güç öyküler yazıyorlar. Ölümcül hastalıkların tedavilerinde büyük aşamalar kaydediliyor. Bu saydıklarımızın hepsi iyi güzel. Ancak şimdilik insan hayatının belli bir süreyle sınırlı olduğunu kabullenmek zorundayız.

Devamlı olarak ‘‘hayat çok kısa’’, ‘‘zaman su gibi akıp gidiyor’’, ‘‘isteklerimizi gerçekleştirmeye fırsat bulamıyoruz’’ gibi sözlerle yakınmak yerine yaşadığımız sürenin her saniyesini değerlendirmeyi denemeliyiz. Amerikalı ünlü psikolog Becky Pine, hayatı saniyesi saniyesine yaşamanın hiç de imkansız olmadığını belirten bir yazı hazırladı. İşte, ‘‘Woman's Day’’ Dergisi'nde yayınlanan bu yazının önemli bölümlerini size aktarıyoruz. Hayatı düşüncesizce, büyük bir müsriflikle harcayanların dikkatine...

l Hayattan memnun olmak için öncelikle yaşadığınıza şükretmelisiniz. Hayatta kalabildiğiniz için kendinizi şanslı saymayı öğrenmelisiniz. Hayatınızı renklendiren, zenginleştiren büyük küçük herşeye değer verin. Hoş bir anı, yeni tanıştığınız birinin övgüleri, bir arkadaşınızın yardımı size mutluluk vermeli.

l Kendinize karşı dürüst olmayı ilke edinin. Hepimizin zayıf ve güçlü yanlarımız var. Olumlu yönlerinizin bir listesini yapın ve zihninizi bunların üzerinde yoğunlaştırın. Negatif düşünceleri aklınızdan çıkarın. Olumlu özellikleriniz kusurlarınızı gidermenize yardım edecektir.

l Strese kısaca ‘‘Hayır’’ deyin. Stresi idare etmek yerine onu azaltmayı hedef seçin. Başkalarından gelen isteklere zaman zaman hayır diyebilmelisiniz. İçinizdeki ses size her zaman göreve hazır olmanızı fısıldayacaktır. Bu sesi sakın dinlemeyin. Başkalarını kırmadan bazı istekleri geri çevirmelisiniz.

l Yardım isteyin. Tek başınıza her işin üstesinden gelemezsiniz. Başarı aslında kolektiftir. Tek başına koşan atlet bile kulvara yalnız çıksa da yarışma öncesindeki hazırlıkları için birkaç kişiden yardım görür. Sizi seven arkadaşlarınız, komşularınız ve akrabalarınız arasında size destek olmak isteyenler vardır. Bu kişiler sorunlarınızı çözümlemenize yardım ederler.

l Vücudunuza iyi bakın. Eğer siz vücudunuzun bakımına özen gösterirseniz, karşılığında alacağınız ödül sağlıklı yaşam olacaktır. Doğru besinlerle beslenip düzenli egzersiz yapın, dinlenmeye zaman ayırın ve hastalandığınız zaman vücudunuzun size vermeye çalıştığı mesajları anlamaya gayret edin.

l Yetişkin olun. Başkalarının saygısını kazanmak için öncelikle davranışlarınızın sorumluluğunu üstlenmeniz gerekir. Seçim yapmanız çok zor olsa bile kendi kararlarınızı kendiniz verin ve sonuçlarına katlanmayı göze alın. Herkesi memnun edemezsiniz. Bu gerçeği aklınızdan hiç çıkarmayın. İnsanların sizi eleştirebileceklerini, fikirlerinize karşı çıkabileceklerini kabul edin.

l Sözünüzü tutmayı öğrenin. Verdiğiniz sözleri yerine getirmezseniz, çevrenizdeki kişilerin saygısını, güvenini kaybedersiniz. ‘‘Asla’’ ve ‘‘her zaman’’ sözleriyle başlayan vaatleri yerine getirmekte zorlanabilirsiniz. Zamanla koşullar değişir ve siz çaresiz kalırsınız. Bu tür vaatlerde bulunurken çok dikkatli olmalısınız.

l Konuşmaktan çekinmeyin. Duygularınızı herkesten gizlemek gibi bir alışkanlığınız varsa bu huyunuzu değiştirmelisiniz. Özellikle içinden çıkılması zor olan durumlarda sıkıntılarınızı kendinize saklamanız yanlıştır. Suçluluk ve utanç gibi duyguları da açığa vurmalısınız. Bu duyguların etkisinde kalıp içinizi dökmekten kaçınmanız size hayatı zehir eder.

l Yaşamanın tadını çıkarın. Bazı zevkleri sadece çocuklara ya da gençlere bırakıyoruz. İşte bu yüzden de hayatı doya doya yaşayamıyoruz. Bir örnek verelim: Sahilde denizin kenarından suları savura savura koşmaya çocuklar bayılırlar. Ya siz? Siz yetişkin biri olarak böyle bir davranışı çocuksu bulmayın. Doğanın güzelliklerini yaşamak için çocuk olmak gerekmiyor. Aynı şekilde kışın kardan adam yapmak, sabun köpükleriyle balonlar oluşturmak sizi de eğlendirecektir.

Haberin Devamı

l İnsanlarla daha yakın ilişki içinde olun. Yeni tanıştığınız bir kimseyle tatlı tatlı sohbet etme olanağınız varsa, bu fırsatı kaçırmayın. İnsanlara ilgi ve yakınlık gösterirseniz, insanlara duyduğunuz sevgi sizin hayatı da sevmenizi sağlar. İnsanlardan kaçmak, mutlaka kendi mevkinize uygun kişilerle temas kurmayı ilke edinmek yanlıştır. Tüm insanlar sizin dostlarınız olsun. Böylece yaşamınız renklenecek. Bir süre sonra hayatınızın her saniyesini değerlendirmeye başlayacaksınız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!