İyi bir ekip olabilirsiniz

Güncelleme Tarihi:

İyi bir ekip olabilirsiniz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

‘‘Bir kocanın devamlı kullanması gereken iki sihirli sözcük var: Evet, sevgilim! Aksi halde kadınlar sizi öldürebilir. Fakat mutlaka ve mutlaka ne zaman, nasıl söylemeniz gerektiğini iyi bilmelisiniz’’ diyor David Hubbert. Ve bu konuyla ilgili bazı tavsiyeleri var: Herşeyden önce unutmayın ki, bir telefon konuşmasını kısa kesmenin en basit yolu, ‘‘Evet, sevgilim’’ demektir. Ayrıca çöpü dökmenizi istiyorsa, onu susturmanın en kolay yolu yine bu iki kelimeden geçer.

Sakın arkadaşlarının yanında olur olmaz şeylere bu iki kelimeyi kullanarak cevap vermeyin, sonra faturası ağır olabilir! Karınızın herhangi bir noktada zafer kazanmak için çabaladığını farkettiğiniz anda ‘‘Evet, sevgilim’’ deyip, daha sonra ‘‘Haklısın, sen kazandın, şimdi maça gidebilir miyim?’’ şeklinde isteğinizi belirttiğinizde, hiçbir sorunla karşılaşmayacaksınız.

ANNESİNE ASLA!

Unutmamanız gereken en önemli mevzulardan biri, karınızın annesi yani kaynananız. Ona asla ‘‘Evet, canım’’ demeyin. Bir de asla ve asla ‘‘Hayatım, son günlerde şişman mı görünüyorum’’ gibi bir soruya ‘‘Evet, sevgilim’’ şeklinde cevap vermeyin. Ayrıca otomobil kullanırken size çok karıştığını düşünüyorsanız, yine sizi ‘‘Evet, sevgilim’’ kurtaracaktır. Bir de ‘‘Sevgilim, hatırlıyor musun...’’ diye başlayan her soruya hiç düşünmeden ‘‘Evet sevgilim’’ diye cevap vermelisiniz.

Eğer karınız son günlerde ‘‘Evet, sevgilim’’i çok sık kullandığınızı söylüyorsa, ona kulak verin! Onu dinleyin, televizyonu kapatın, ‘‘Evet, sevgilim’’i hiç kullanmayın, yaratıcılığınızı konuşturun. Daha uzun süre yine aynı taktikleri deneyecek ve sorunları bertaraf edebileceksiniz.

Amerikalı Wendy ve David Hubbert çiftinin, eviliğin ilk yılının sorunsuz bir şekilde geçirilmesi için tavsiyelerle dolu ve olaylara hem kadının hem de erkeğin cephesinden yaklaşan kitaplarının çeşitli bölümlerinde, ‘‘tartışmanın kuralları’’ yer alıyor. Ayrıca evle ilgili işlerin paylaşılmasından politikaya kadar birçok konuda uzlaşmanın sağlanması için gerekli şartları kendi tecrübeleri ışığında anlatıyorlar.

Erkeklere tartışma adabı

Eğer karınızla girğiniz tartışmalardan ‘‘zararlı’’ çıkmak istemiyorsanız, bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Bu konudaki tavsiyeler şöyle:

Dinleyin. Önce itirazın ne olduğunu anlayın ve sakince cevap verin.

Karınızı asla yakıştırdığınız bir sıfat ya da kötü bir kelimeyle çağırmayın. Cümlelerinize genelikle ‘‘Sana kızgınım, çünkü...’’ diye başlayın. Bağırarak konuşmanız ya da kullandığınız yanlış kelimeler karınızı da gerginleştirecektir.

Asla vurmayın, itmeyin, şiddet gösterilerinden sakının.

Topluluk önünde asla tartışmayın, karınızı eleştirmeyin, şikayet etmeyin. Tartışmalar evde, özel mekanınızda, yalnızken olmalı.

Kızgın bir şekilde yatağa gitmeyin. Gerekirse konuşmaları ertelemeyi tercih edin. Ancak uzun süreli olmasın.

Asla pes etmeyin. Bir tartışmayı çabuk bitirmek için terketmek, gitmek ya da daha mesele konuşulmamışken ‘‘Tamam sen haklısın’’ demek en kötü seçeneklerden biri.

Dürüst olun. Yalan, evililiğin temel taşlarını oynatan en önemli faktör. Üstelik sadece karınıza değil, kendinize söylediğiniz yalanlardan da vazgeçin.

Hakaret etmeyin. Ya da hakarete hakaretle cevap vermeyin.

Asla karşınızdakinin adına konuşmayın, düşünmeyin. Size yanlış gelenler karınıza doğru gelebilir.

Telefonu kim açıyor?

Evet, siz evlilik defteri taşıyor, aynı evde yaşıyorsunuz ama birbirini iyi anlayan ve birlikte uyumlu çalışabilen bir ekip misiniz? Yoksa işler hep bir tarafın üzerine mi kalıyor? Bunu ölçmek ister misiniz? Testi ayrı ayrı yapıp, sonuçlarını tartışabilirsiniz. Sorulara verdiğiniz cevapları not edin, değerlendirme aşağıda!

1. Taşınmanız gerekiyor. Ev bulmak ve evin düzenlenmesi, hazırlanması işleriyle kim uğraşır?

a. Kocam yapar.

b. Karım yapar.

c. İkimiz eşit oranda paylaşırız.

2. Mobilya seçimi ve dekorasyonda hanginiz daha bilgili ve ilgisiniz?

a. Kocam.

b. Karım.

c. İkimiz de.

3. Kim banyoda daha çok kalıyor?

a. Kocam.

b. Karım.

c. İkimizin eşit.

4. Kim daha çok temizlik yapıyor?

a. Kocam.

b. Karım.

c. Ortaklaşa.

5. Televizyon kumanda aletinin kim daha çok elinde bulunduruyor?

a. Kocam.

b. Karım.

c. Böyle bir ayrım yok.

6. Kim daha iyi yemek yapıyor?

a. Kocam.

b. Karım.

c. Sipariş veriyoruz.

7. Eve bir hayvan almaya karar verdiniz. Hangisi?

a. Köpek.

b. Kedi.

c. Diğer.

8. Telefon çaldığında;

a. Kocam açar.

b. Karım açar.

c. Telesekreter devreye girer.

9. Çamaşır yıkama işiyle kim daha çok ilgileniyor?

a. Kocam.

b. Karım.

c. Paylaşırız.

10. Kim daha çok alıcı kim daha çok verici?

a. Kocam verici, ben alıcıyım.

b. Karım verici, ben alıcıyım.

c. İlişkimizde verici ve alıcı yok.

Değerlendirme:

Sorulara eşinizin verdiği cevapları ve kendi cevapları karşılaştırın. Her ikinizin de aynı verdiği cevaplarda ‘‘c’’ şıkkı için kendinize 1 puan, ‘‘a ve b’’ şıkları için iki puan verin. Eğer farklı cevaplar verdiyseniz, siz 0 puan alıyorsunuz.

0-4 puan: Ev işlerinin paylaşımında sizin rolünüz tam olarak belli değil, bu konuda sorununuz var. Eşinizle farklı cevap verdiğiniz soruları sırasıyla belirleyin. Sonra konuşun. Uğraştığınız ‘‘aptal’’ işlerle ilgili hissettiklerinizi anlatın. Daha sonra paylaşabileceğiniz günleri ve işleri belirleyin.

5-8 puan: Zaman zaman sorunların üstesinden birlikte geliyorsunuz. Ancak bazı aksamalar oluyor. Hangi noktalarda aksamalar olduğunu test vasıtasıyla anlayabilirsiniz. Hissettiğiniz problemleri konuşmalısınız.

9-16 puan: İyi bir ekip. Ev işlerinin paylaşımında, anlaşma sağlanmış. Herkesin birbirinin rollerini anladığı bir birliktelik.

17-20 puan: Mükemmel!






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!