İşte Louis Vuitton’un İstanbul’u

Güncelleme Tarihi:

İşte Louis Vuitton’un İstanbul’u
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2008 00:00

Louis Vuitton 2008 İlkbahar-Yaz koleksiyonunda yer alan bir ayakkabıya "İstanbul" ismini verdi. İstanbul isimli ayakkabı, şehrin canlılığını ve enerjisini yansıtıyor. Pembe, yeşil ve kırmızının yarattığı kontrastla şehrin zıtlıklarla dolu yapısına atıfta bulunan modelde, iri taşlar ve fiyonk dikkat çekiyor.

Parlak taşlar oryantalizme vurgu yaparken, ayakkabının kenarındaki fiyonk modernlikle ilişkilendiriliyor. Ayakkabı yüzde yüz keçi derisinden yapılmış, sarı ve siyah gibi renk alternatifleri var. Louis Vuitton İlkbahar-Yaz kolesiyonunun en iddialı modelleri arasında yer alan İstanbul’un topuk boyu 10.5 cm.

AÇILIŞA GELDİLER  ETKİLENİP DÖNDÜLER

Peki bu ayakkabı nereden çıktı?

Louis Vuitton’un ayakkabı tasarımından sorumlu departman, durup dururken İstanbul’dan etkilenmedi. Ocak ayında Nişantaşı’nda açılan büyük Louis Vuitton mağazasının açılışına onlar da gelmişti. İstanbul onları da büyüledi. Tasarımcılar şehri çok renkli ama aynı zamanda karmaşık bulmuşlar. Bu renkliliği ve karmaşıklığı yaptıkları ayakkabı tasarımına da fazlasıyla yansıtmışlar.

İstanbul’dan etkilenerek ürettikleri bir de çanta var. İsmi Bosphore Backpack. Yani Boğaziçi Sırt Çantası. Louis Vuitton’un orijinal monogram deseni ile tasarlanan çanta şık ve kullanışlı. Tam İstanbullulara göre.

Bitti mi? Devamı 2008-2009 Sonbahar-Kış koleksiyonuna. Birkaç ipucu vermek gerekirse... Kış koleksiyonunun tamamında bir İstanbul/Türkiye etkisi var. Mevlevi şapkaları, şalvar pantolonlar, Kapalıçarşı takılarından ilham alınarak hazırlanmış yeni aksesuvarlar... Bekleyip göreceğiz.

Dev ayakkabılar geliyor

1 Ağustos-30 Ekim tarihlerini bir kenara not edin. İki ay boyunca İstanbul’un en önemli caddeleri ve alışveriş merkezleri dev ayakkabılarla donatılacak. Shoe Art İstanbul adlı proje için moda ve endüstri tasarımcıları, mimarlar ve ünlülerin oluşturduğu 120 isim devasa ayakkabılar tasarlayacak.

Cow Parade’i hatırlarsınız. Geçen yıl 1 Ağustos-31 Ekim tarihleri arasında şehrin dört bir yanını inekler basmıştı. Tüm dünyada 54 şehirde düzenlenen inek yürüyüşü adlı serginin İstanbul ziyareti oldukça başarılı geçmişti.

31 Ekim tarihinden sonra açık arttırmayla satılan ineklerden toplam 850 milyarlık gelir elde edilmiş, bu tutar üç sivil toplum örgütüne bölüştürülmüştü. Cow Parade’in İstanbul’a gelmesine aracı olan SİNPA şirketi, ineklerden aldıkları ilhamla yeni bir açık hava sergisi tasarladılar: İsmi Shoe Art İstanbul. Shoe Art İstanbul için Türkiye’nin önde gelen sanatçıları, önemli tasarımcıları ve ünlü kişileri dev ayakkabılar tasarlayacak.

Projenin en önemli destekleyicisi Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül. Ayakkabılar 1 Eylül - 30 Ekim 2008 tarihleri arasında Şişli Belediyesi sınırları içindeki seçkin caddelerde ve alışveriş merkezlerinde sergilenecek. Etkinlik sonunda yapılacak açık arttırmayla satılacak, elde edilen gelir TEMA ve Türk Kalp Vakfı’na doğrudan bağışlanacak.

Shoe Art İstanbul için 120 isim ayakkabı tasarlayacak. Üniversitelerin ve bazı şirketlerin topluca yaptığı tasarımları da sayarsak en az 150 ayakkabı sergilenecek. Etkinliğin tanıtımı için bir de ayakkabıdan motosiklet yapılıyor. Şehirde dolaşıp, yolcu taşıyarak reklam yapacak.

120 ismin nasıl seçildiğine gelince. Öncelikle Derin Sarıyer, İdil Tarzi, Bahar Korçan, Özlem Süer, Ayşe Ece Ege, Atilla Kuzu, Defne Koz, Cemil İpekçi, Arzu Kaprol, Banu Bora, Ertuğrul Ateş gibi isimlere teklif götürülmüş. Birçoğundan onay alınmış. Ama açık hava sergisinin kapıları herkese açık. "Ben de dev ayakkabı tasarlamak istiyorum" diyen herkes www.shoeartistanbul.com adresinden başvuru yapabilir.

İKİ MODEL VAR

Ayakkabı tasarlayacak insanlar işe başlamadan önce bir seçim yapmak zorundalar. Sivri burunlu, topuklu bir stilettonun mu, yuvarlak burunlu bir spor ayakkabının mı üzerinde çalışmak istediklerine karar verecekler. Seçtikleri modelin fiberglas maketi onlara teslim edilecek. Sonrasında tamamen özgürler. İsteyen camlarla kaplayacak, isteyen karman çorman boyayacak, isteyen ayakkabısının üzerine çivi yazısı yazacak. Fiberglas’tan yapılan ham ayakkabı maketlerin tamamını Cow Parade ineklerini ve İstanbul lalelerini de yapan Heykeltraş Hakan Temur yapacak. Shoe-art projesi bir yandan sanat ve tasarımın geniş kitlelere ulaşmasını gerçekleştirirken, bir yandan da şehre enerji getirecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!