İşte adım adım İKEA

Güncelleme Tarihi:

İşte adım adım İKEA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2005 00:25

33 ülkede 212 şubesi olan mobilya mağazası İKEA, 213’ncü mağazasını 5 Mayıs’ta İstanbul’da açıyor. İKEA açılış öncesinde tam bir milyon 200 bin broşür bastırdı. Şimdi gözler takvimlerde. Çünkü fiyatlarının ucuz olduğunu iddia eden İsveç firması büyük ilgi çekeceğine inanıyor.

Şu anda İKEA’nin Ümraniye Tepeüstü Mevkii İnkilap Mahallesi’ndeki 30 bin metrakarelik alanda kurduğu binada işler yoğun. Açılıştan birkaç gün önce İKEA’ya girdik, nasıl gezilir, ne yapılır, depodan nasıl mal alınır, araştırdık. Çünkü burasını gezmek kolay değil. İçeri girip tüm reyonları inceledikten sonra kasalardan geçmek için 2 bin metre yol yürümek gerekiyor. Yani güçlü bacaklarınız, 6500 ürünü incelemekten yorulmayacak bir gözünüz ve tabii çok ürün beğenirseniz dolu bir cüzdanınız olmalı.

NEDİR BU

KAĞIT KALEM MEZURA

Mağazaya adım atıyorsunuz, karşıda danışma var. Burada her gelenin ücretsiz alması için küçük bir kurşun kalem, 1 metrelik kağıttan mezura ve brüşür bulunuyor. Broşürün arkası not kağıdı olarak kullanılıyor, ön yüzünde ise mağazanın yerleşim planı var. Tüm mağazada, müdürden otopark görevlisine kadar 400 kişi çalışıyor. Çok fazla satış elemanı yok. Yani kendi işinizi kendiniz yapacaksınız. Broşürdeki planla neyi nerede göreceğinizi bulup, arka yüzüne ise kurşun kalemle sergilenen ürünün depodan hangi bölümden alacağınızı yazacaksınız. Mezura da tabii mobilyaları ölçmek için.

DÖŞENMİŞ EV ÜNİTELERİ

Mağazanın giriş katında çocuklar için oyun odası var. Dileyen çocuklarını buraya bırakıp alışverişe başlayabilir. Yürüyen merdivenle üst kata çıkıp buradan mağazayı gezmeye başylabilirsiniz. Bu katta country, İskandinav, modern ve genç İsveçli adı verilmiş 4 ayrı konseptte döşenmiş oda ve ev modelleri var. Müşteriye fikir veriyor. 1’nci katın ilerisinde ise eşya saklama çözümleri, yemek odaları, muftaklar, gardroplar, antre mobilyaları, banyo malzemeleri, ofis ve çocuk bölümleri bulunuyor.

GEZ YORUL YE İÇ

Mağazada 550 kişinin yemek yiyebileceği 3900 metrekarelik bir alana kurulu restoran var. Burası 10.00-20.30 arası açık. Restoranda 5 adet köfte 2.25, kahve-tatlı 3 YTL. Restoranın masa ve sandalyeleri de mağazada satılıyor.

SAĞLAMLIĞI TEST EDİLEN SANDALYE

İKEA ürünlerinin sağlamlığıyla övünüyor. Mağazadaki koltuk, kanepe, yatak vesairenin üzerine oturabilir, yatabilirsiniz. Bu testler sırasında siz yorulmayın diye bir cemakan içine yerleştirdikleri koltuğa basınç uygulayan bir mekanizma yapılmış. Mekanizma koltuğa belli güç verip koltuğu geriye doğru esnetiyor sonra bırakıp normal hale getiriyor. Bu hareket sürekli yapılıyor. Biz gezerken makinenin numaratörü 24 bin 345’i gösteriyordu...

ÇOCUK TRABZANI

İKEA’nın merdivenlerinde normal trabzanların yanında alçak ikinci bir trabzan daha var. Bunlar çocukların merdivenden inerken tutunabilmeleri için yapılmış.

DEV DEPODA STOKLAR ÜST SINIRDA

İKEA’nın 3600 metrekarelik dev deposunda stoklar üst sınırda. Standlarda ürünü beğenen müşteriler bu depoya gelecek, malın üzerine yazan bilgileri not ettiği defterine bakarak o malın nerede bulunduğu saptayacak, sonra da kutulanmış malları alıp kasalara yönelecek. Depo çok büyük ama numaraları izleyerek istenilen ürüne 5 dakikada ulaşabiliyorsunuz.

NİYE SARI-LACİVERT

İKEA’nın binası da çalışanların üniformaları da sarı lacivert. Bunun Fenerbahçe ile ilgisi yok, Bu rekler İsveç bayrağının renkleri.

BÜYÜK İLGİ GÖRECEĞİZ

İKEA’nın mağaza müdürü Jan Mitilyan, otomotiv, bilgisayar, dayanıklı tüketim malları gibi sektörlerde çalışmış. ‘İKEA Türkiye’de beklenilenden de büyük ilgi görecek. Açılışı sabırsızla bekleyen büyük kitleler var’ diyor.

SİHİRLİ ALLEN VE ETİKETLER

İKEA’dan satılan malların büyük bölümü kutularda montajı yapılmamış olarak satılıyor. Yani montaj size ait. İsterseniz eve getirip montaj yapıyorlar ama ek ücret ödüyorsunuz. Tüm montaj gerektiren ürünlerin vidalarını ise Allen diye bilinen aletle takıyorsunuz. Tek bir alet tüm ürünlerin montajı için yeterli. İKEA’nın etiketlerinde ürünün ayrıntıları, ölçüleri ve ürün hakında bilgiler var. Etiketin altında o ürünü depodan hangi bölümden teslim alacağınız da yazılı. Alacağınız ürün kanepe, koltuk veya büyük ebatlı bir eşya ise o zaman personele danışarak ürünün depodan çıkartılmasını sağlıyorsunuz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!