İstanbul'a demokrasi geliyor

Güncelleme Tarihi:

İstanbula demokrasi geliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2008 09:45

İstanbul, önümüzdeki ay yeni bir sinema etkinliğine evsahipliği yapmaya hazırlanıyor. Bu yıl ilk kez düzenlenen Documentarist- İstanbul Belgesel Günleri , 8 ile 13 Temmuz arasında. Belgesel filmciliğin yaşayan efsanesi Nick Fraser'ın konuk olarak katılacağı festivade Neden Demokrasi başlıklı bir bölüm daha bulunuyor.

Haberin Devamı

Bu yılki etkinliğin en önemli konuğu, belgeselin yaşayan ‘babası’ olarak tanınan, dünyanın en ünlü belgesel yapımcılarından Nick Fraser…

Documentarist kapsamında iki günlük bir masterclass verecek olan Fraser, yakın zamanda BBC için gerçekleştirdiği “Why Democracy?” başlıklı belgesel projesini anlatacak. Projedeki filmlerden oluşan bir seçki ile yine BBC’nin efsanevi belgesel kuşağı ‘Storyville’ için gerçekleştirilmiş filmlere ayrılan özel bir bölüm, festival programında yer alacak.

Why Democracy? (Neden Demokrasi?), 10 yönetmenin dünyanın 10 farklı ülkesinde çektiği ‘demokrasi’ konulu 10 belgesel ile 18 kısa filmden oluşan büyük bir proje. 2008 yılını ‘demokrasi yılı’ ilan eden BBC’nin başını çektiği, dünya çapında 30 TV kanalının yapım ortağı olduğu bu belgesel serisi, geçen yılın Ekim ayında aynı anda 200 ülkede birden yayınlanmaya başlamış ve dünya çapında büyük ses getirmişti.

Haberin Devamı

Fraser, 12 ve 13 Temmuz'da yapacağı masterclass’ta bu filmlerden bir bölümünü katılımcılara göstererek projenin yapım serüvenini anlatacak. İlk kez geçen sonbaharda Toronto Film Festivali’nde gerçekleştirdiği sözkonusu sunumu İstanbul’a taşıyacak olan Fraser, hem belgesel meraklıları hem de sinemacılar açısından tarihsel değeri olan bir deneyimin aktarımını yapacak.

LÜTFEN BANA OY VERİN !

Bu arada, sözkonusu 10 filmin içinden yapılan bir seçki Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluşacak. Bunlar arasında, Çin’de bir ortaokuldaki sınıf başkanı seçimini konu alan ve çocukların iktidar uğruna neler yapabileceklerini sergileyen “Lütfen Bana Oy Verin!” adlı traji-komik belgesel de var.

Documentarist kapsamında ayrıca, Sinema Yazarları Derneği’nin (SİYAD) yıl sonunda vereceği En İyi Yerli Belgesel ödülünün adayları da seyirciye sunulacak. 70’e yakın yerli belgesel içinden seçilecek olan aday filmleri, SİYAD üyeleri de hafta boyunca seyirciyle birlikte izleyecek. Festivalin n film gösterimleri, 8-13 Temmuz tarihleri arasında Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.

Ayrıntılı bilgi için:
http://www.documentar-ist.org

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!