İstanbul’u bu rehberle gezin

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’u bu rehberle gezin
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2007 00:00

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yeni bir gezi rehberi seti hazırladı. İstanbul’un Ruhu Gezi Rehberi; iki kitap, dört harita ve bir VCD’den oluşuyor. Kitaplardan birinin adı İstanbul’un Ruhu, diğerinin adı İstanbul Gezi Rehberi. Turistlere yol gösterecek, kapsamlı bir rehberin eksikliğinin fark edilmesiyle proje ortaya çıkmış. İki ayda hazırlanan kitaplarda, arşivlerden alınan toplam 210 fotoğraf bulunuyor.

Turistlerin öncelikli gezmesi gereken yerler, belirli bir programa göre anlatılıyor. 19 yazar tarihi kenti kendi bakış açısıyla aktarıyor. Haritalar, tüm bu anlatılan yerlerin rahatça gezilmesini sağlıyor. İstanbul’un Ruhu Gezi Rehberi, İngilizce ve Türkçe olarak iki kopya halinde hazırlandı. Bu ayın ikinci haftasından itibaren yerli ve yabancı turistlere ücretsiz olarak verilecek.

İki kitaplı setin gezi rehberi, Can Belge’nin sorumluluğunda ve Murat Belge’nin danışmanlığında hazırlanmış. Diğerlerinden farkı, gezilmesi görülmesi gereken yerleri bir parkur düzeninde anlatması. Tarihi Yarımada, Beyoğlu ve Adalar-Boğaziçi olmak üzere üç bölüme ayırmışlar İstanbul’u. Bu üç bölümün içinde de çeşitli parkurlar bulunuyor. Örneğin Tarihi Yarımada 5 parkur halinde anlatılmış. Her bölge değişik renklerle vurgulanıyor ve her birine ait haritalar var. Yol haritalarının üzerine kitapta anlatılan yapılar yerleştirilmiş ve her birine numara verilmiş. Böylece metnin içinde kolayca ulaşabiliyorsunuz.

Bütün bölgeleri çok detaylı anlatmak mümkün olmadığı için, rehber kente hızlıca bakmaya yardım ediyor ve öneriler veriyor. Sık sık güncellenmesi gerektiğinden oteller, restoranlar, eğlence mekanları ve müzelerle ilgili bilgilere yer verilmemiş.

Gezi rehberi görsel olarak oldukça doyurucu. Kutup Dalgakıran, Fatih Cimok Arşivi ve Alparslan Baloğlu’nun objektifinden 110 fotoğraf bulunuyor.

ŞEHRE YAZARLARIN GÖZÜNDEN BAKIN

İkinci kitap, Gezi Rehberi’nin tamamlayıcısı olarak hazırlanan İstanbul’un Ruhu. Editörlüğünü Zerrin İren Boynudelik, danışmanlığını Mahmut Boynudelik yapmış. Zerrin İren Boynudelik, "Kitabı, kenti derinlemesine tanımak, başka bir bakış açısından yeniden bakabilmek amacıyla hazırladık" diyor. İstanbul’un Ruhu’nda, İstanbul’da yaşayan yazar, şair, bilim adamı ve aydınlardan oluşan 19 isim var. Kendi İstanbullarını yazı ve karikatürlerle anlatıyorlar.

Yazarlar ve yazdıkları konular, uzun tartışmalar sonucunda belirlenmiş. Birçoğuyla yüzyüze görüşülmüş ve içerik anlatılmış. Sadece İstanbul’un geçmişini değil, bugününü ve yarınını da nasıl gördüklerini anlatmaları istenmiş. İlber Ortaylı’nınki dışında tüm yazılar yeni metinlerden oluşuyor. Arif Aşçı ve Latif Demirci, fotoğraf ve karikatürleriyle katkıda bulunmuş.

Kullanılan 100 fotoğraf, Serdar Tanyeli, Tuğrul Mataracı, Alparslan Baloğlu, Murathan Mungan, Şevket Pamuk, Osmanlı Bankası, Platform Garanti, Atatürk Kitaplığı ve Fatih Cimok arşivlerinden toplanmış.

Sette ayrıca İstanbul’u bir martının gözünden anlatan VCD formatında film bulunuyor. Yönetmenliğini Çağatay Karaçizmeli yapmış. Senaryosu Şevket Dedelioğlu’na, müzikler Tuluyhan Uğurlu’ya ait. Daha önce, Atatürk Olimpiyat Stadı’ndaki UEFA Şampiyonlar Ligi Final Maçı’nda gösterilen film, İstanbul’un tarihi, kültürel ve coğrafi farklılıklarını, bir hoşgörü kenti olduğunu vurguluyor.

KİMLER NE YAZDI

Adalet Ağaoğlu, İstanbul’u Değişim Üzerinden Yaşamak

Ahmet Ümit, İstanbul’un Babil Kulesi: Beyoğlu

Arif Aşçı, İstanbul’un Çocukları ve Kadınları

Beşir Ayvazoğlu, İstanbul’da Işık Oyunları

Doğan Kuban, Eski İstanbulları Hayal Etmek

Edhem Eldem, Mezarlıklar Kenti İstanbul

Elif Şafak, İstanbul ve Çöp Yazıları

Ersin Kalkan, İstanbul: Varlığını Hep Ötekine Borçlu Olan Kent

Hilmi Yavuz, Erguvan Kent: İstanbul

İlber Ortaylı, Osmanlı Sarayları: Topkapı Sarayı

İskender Pala, Hatıra-ı İstanbul

Latif Demirci’nin Karikatürleri, İstanbul Semt Pazarları

Murat Belge, İstanbul...

Murathan Mungan, İstanbul Şarkıları

Mustafa Armağan, İstanbul’un Ruhani Hayatı

Şevket Pamuk, İstanbul’da Para ve Enflasyon

Talat Halman, Dünya Başkenti İstanbul

Vasıf Kortun, İstanbul: Sanat İçin Bir Yer

Yıldırım Türker, İstanbul’da Eğlence
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!