İstanbul moda ile yatıp moda ile kalkacak

Güncelleme Tarihi:

İstanbul moda ile yatıp moda ile kalkacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2009 00:00

Önümüzdeki haftanın en önemli moda olayı, hiç şüphesiz 26-29 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek İstanbul Fashion Days (İstanbul Moda Günleri). 26 Ağustos çarşamba günü Koza Genç Moda Tasarımcılar Yarışması ile başlayacak etkinlikte, tasarım markaları ile hazır giyim markaları bir araya gelecek. 18 defilenin haricinde kurulacak butik fuar alanında ünlü Türk hazır giyim markalarının ve moda tasarımcılarının 2010 yaz koleksiyonları tanıtılacak.

Mekân olarak, İstanbul’un kalbi kabul edilen İTÜ Taşkışla Kampusu seçildi. Amaç her zamanki gibi İstanbul’u dünya moda takvimine taşıyacak dev bir moda şöleni gerçekleştirmek. Bu seferki başarılı olur mu bilinmez ama hazırlıklar umut vaat ediyor. Dünyanın dört bir yanından kalabalık bir basın grubu ile dünyanın en büyük alışveriş merkezlerinin alıcı grupları İstanbul’a gelmek için valizlerini hazırlamaya başladı. İşte karşınızda İstanbul Fashion Days’in takvimi, detayları ve sürprizleri! Detaylı bilgi için www.istanbulfashiondays.com

İLK DEFİLESİNİ YAPACAK GAMZE SARAÇOĞLU

Bu koleksiyon kaybettiğim annemin anısına tasarlandı


Yeni koleksiyonumun teması Akış, çıkış noktası su. Suyun doğuşu, damla formuna kavuşması, titreşimle hafif
/images/100/0x0/55eb2b7ff018fbb8f8afda60
dağılması, birleşerek dalga formuna gelmesinin yolculuğunu anlatan bir koleksiyon. Her şeyi, 2009’a girerken kaybettiğim annemin anısıyla tasarladım. Hayatı ve yaşamı anlatan bir damlanın yolculuğu üzerine yoğunlaşmış bir koleksiyon oldu. Kendi içimde yaşadığım zorlukların yanında dünyada süregelen kriz ve duygusal çöküntü sonucu, hayata ve yaşama olumlu bakış getirmek, kendimi bu şekilde rahatlatmak ve anlatabilmek istedim. Hayatı suya, hayat akışını ise su akışına benzettim. Bu benim ilk solo defilem. Çok heyecanlıyım.

OYUNCU, ROMANTİK, GİYİLEBİLİR

Koleksiyon için teknik açıdan oyuncu bir koleksiyon diyebiliriz. İçinde illüstrasyon ve kumaş boyutları olan romantik görünümlü fakat giyilebilirlik açısından çok fonksiyonel bir koleksiyon. 60 parça. Krem ve uçuk gri tonları, nil yeşili tonları, petrol ve laci tonları var. Kumaşlarda benim kreatif danışmanlık yaptığım Saydam Tekstil’in kumaşlarını kullandım. Tüm kumaşlar doğal, çok büyük bir bölümü ipek. Dokuma kumaşların yanında triko ve deri parçalar da kullanıldı. Hem gündüz, hem de gece kullanılabilir. Defile 29 Ağustos Cumartesi günü, 12.30’da.

KOTON’A ÖZEL KOLEKSİYON TASARLAYAN HAKAN YILDIRIM

Hakan Yıldırım tasarımını uygun fiyatlarla bulmak yeni lüksün örneği

IFD’de Koton defilesi yapılması gündeme gelince, bunun farklı bir çalışma olması gerektiğini düşünmüşler ve bana bir koleksiyon hazırlamamı teklif ettiler. Koleksiyonun teması New Luxury (Yeni Lüks). Bugün artık insanların zenginleşmesi, lüks alıcısının çeşitlenmesi Ruslar, Araplar, Asyalılar, hatta son küresel krize yakalanıncaya kadar, gelişmiş ülkelerde orta sınıfın bile lüks ürünlere para harcar hale gelmesi, parası olanın dünyanın neresinde olursa olsun bu markalara ulaşması, lüksün nadir olma özelliğini epeyce değiştirdi. Pazarlamacılar buna “lüksün demokratikleşmesi” adını veriyorlar ama artık demokratik değil, bireysel lüksten söz ediyoruz. Koton mağazasında Hakan Yıldırım imzalı kıyafetleri satın alınabilir fiyatlarla bulmak, insana kendini iyi hissettiren bir alışveriş deneyimi yaşatmak, bence çok güzel bir “yeni lüks” örneği.

TİCARİ KAYGILAR TAŞIDIM

Koton for Hakan Yıldırım koleksiyonu 40 parçalık. Ağırlıklı olarak elbiseler, tulumlar, diz boyu etekler var. Pembe, su yeşili, fuşya, olmazsa olmaz beyaz ve siyah kullanıldı. Keten, koton, şifon ve ipek satenleri tercih ettim. Sabah işe giderken de, akşam katılacağınız bir kokteylde de giyebilirsiniz. Hakan Yıldırım kadını, moda yolculuğunda belirli bir aşamaya gelmiş, kendi tarzlarını ortaya koymaktan çekinmeyen, ne istediğini bilen bir kadın. Koton kadınları ise kariyer olarak yolun başında, iyi giyinmeyi, iyi yaşamayı seven genç profesyoneller. İlerde iyi bir Hakan Yıldırım müşterisi olmaya aday olanlar “Hakan Yıldırım for Koton”u çok sevecekler. Bu koleksiyonu yaparken ticari kaygılar taşıdım tabii. Kalıplar gene küçük bedenlerle başlayacak ama artı iki beden daha üretilecek, yani 36-38-40 kalıplar olacak.

ÜÇE BÖLÜNMÜŞ DURUMDAYIM

Defilemiz 27 Ağustos Perşembe günü, 21.00’de. Benim kendi defilem 29 Ağustos saat 21.21’de başlayacak ve İstanbul Fashion Days bu defileyle bu sezonu kapatacak. HY koleksiyonunun ismi Milad. Bu koleksiyonuyla bir devri kapatıp, yepyeni bir Hakan Yıldırım markasıyla tanıştıracak izleyicisini.
Ben aynı zamanda IFD Çalışma Kurulu’ndayım ve organizasyon için 9 aydır çalışıyorum, bununla birlikte üçe bölünmüş durumdayım.

BAHAR KORÇAN’DAN İSYANKAR KOLEKSİYON

Kabullen ya da değiştir

Her koleksiyonunu bir felsefe üzerine oluşturan Bahar Korçan, 28 Ağustos 18.30’da tanıtacağı 2010 yaz tasarımlarının konseptini “Kabullen ya da Değiştir” olarak belirledi. Bireyleri baskı altında bırakan toplumsal ve dinsel tabuları, bunlardan dolayı üstümüze yüklenenleri anlatıyor. Bireyler bu kısıtlamaları ya olduğu gibi kabul ediyor ya da kısıtlamaların farkına varıp değiştirme yoluna gidiyor. Korçan’a göre şimdi uyanma ve farkındalık vakti. Özellikle kadının toplumsal dayatmalara karşı yaşadığı içsel yolculuğun üstünde durulduğu koleksiyonun fotoğraf çekimi, geçtiğimiz günlerde Ayten Alpün tarafından Fabrika Stüdyoları’nda yapıldı.
Defilede 37 takım kıyafet podyuma çıkacak. Tasarımlarda homojen hatlar göze çarpıyor. Hatlar keskinlikten yumuşak ve sakinliğe doğru akıyor. Mini mini elbiseler göze çarpan detaylar arasında. Bir de eğlenceli, karakter baskılı külotlar, tişörtlerle birlikte kullanılıyor. Renkler sakin. Beyaz, ekru, ten rengi, su mavisi ve mor. 2010 yaz koleksiyonunda da her zamanki gibi yine doğal dokulara yer vermiş. Organik koton, el dokuması ipek ve su bazlı baskılar kullanmış.

İKİ SÜRPRİZ VAR

Defilede iki sürpriz var. İlki, kızı Lâl Korçan’ın çizdiği karakterleri baskı olarak kullanması. İkincisi ise mücevher tasarlamış olması. Ünlü mücevher firması Jasabi tarafından hayata geçirilen fonksiyonel mücevherler çok ses getirecek.

IFD KOMİTE BAŞKANI İSMAİL KUTLU

Türkiye’yi moda takvimine taşıyacağız


İstanbul Fashion Days (IFD), Moda Tasarımcıları Derneği ve İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) işbirliği ile ülkemizi dünya moda takvimine taşıyacak bir formatta projelendirildi. IFD çatısı altında Türk hazır giyim markalarının yer aldığı Brandist, moda tasarımcılarının defilelerinin gerçekleştirildiği Fashionlab ve Koza adı altında yapılacak genç moda tasarımcıları yarışması yer alacak. Bu yarışma kapsamında bu sene ilk defa deri alanında tasarım yapan yarışmacılara da fırsat verilecek. Hazır giyim markalarının ve moda tasarımcılarının yer alacağı butik fuar ise organizasyon süresince yurtiçinden ve dışından alıcılar, basın ve moda takipçilerinin ziyaretine açık olacak. Yurtdışında bulunan butikler ve büyük bölümlü mağazaların satın almacılarından oluşan 87 farklı grubu davet ettik. Fransa, İtalya, Japonya, Kanada, Brezilya, Kuveyt, Lübnan ve Ortadoğu ülkelerinden geniş katılım ve 15 bin ziyaretçi bekliyoruz.

Koleksiyonun geliri çocukların eğitimine gidecek

Deniz Mercan’ın İstanbul Fashion Days için tasarladığı koleksiyonunun ismi “Sophia’nın Bebekleri”. Defilesi 28 Ağustos Cuma günü, 14.00’te. Küçükken yaptığı kâğıt bebeklerin giysilerinden ve kızı Sofia’nın çocukluğunda oynadığı oyuncaklardan ilham almış. Kendinden emin, şık ve hayattaki duruşu belli olan, kadın olmakla beraber içindeki çocuğu asla kaybetmeyen tüm kadınlara hitap eden koleksiyon özellikle şık gemi yolculuklarında, özel yat davetlerinde kullanılmak üzere tasarlanmış. Deniz Mercan’ın toplumsal bir fayda sağlamak gibi de bir amacı var: “24 Nisan sabahı, yeni hazırlayacağım koleksiyonumu kızıma lise bitirme hediyesi olarak vermek düşüncesi ile uyandım. Ta ki bir gazetede 23 Nisan kutlamalarında eskilikten yırtılmış, sarı, plastik çizmeli minik bir kızın dans eden fotoğrafını görünceye kadar. Bir yumruk sıkıştı göğsüme. Koleksiyondan elde edilecek gelirin bir bölümünü çocukların eğitimi ile ilgili faaliyet gösteren organizasyonlara bağışlayacağım. Bu koleksiyonu gerçekleştirebilmek için harcadığım tüm enerjiyi, güzel duyguları, kızım Sofia’ya ve ülkemin erkenden büyümek zorunda kalmış, hiç oyuncak bebekleri olmamış, minik kız çocuklarına ithaf ediyorum.”

CANLI RENKLERİ TERCİH EDEN MEHTAP ELAİDİ

Yollardan ilham aldım


Seçtiklerimiz, seçmediklerimiz, üzerinde yürüdüklerimiz, ardımızda bıraktıklarımız, geleceğe ayırdıklarımız ve daha aklımıza gelmeyen tüm yolları düşünerek tasarladım bu koleksiyonu. Çok daha canlı ve iç içe geçmiş renklerin bir arada olduğu bir koleksiyon çıktı ortaya. Siyah/beyaz birlikteliği her sezon olduğu gibi bu sezon da yerini aldı. Origamik katlamalar ve kuplar, ters hacimler, androjen silüetlerde yakalanan dişilik koleksiyonun ana hatlarını oluşturuyor. Defilem 27 Ağustos’ta, 15.30’da.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!