İslam medeniyetinden alınacak çok ders var

Güncelleme Tarihi:

İslam medeniyetinden alınacak çok ders var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2005 01:27

Uluslararası İş Kadınları Forumu'nda konuşan Emine Erdoğan, günümüz kadınlarının Hz. Ayşe'ler, Hz. Fatma'lardan daha ileride olmadıklarını söyledi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, dün Suriye’nin başkenti Şam’da, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın eşi Esma Esad’ın başkanlığında düzenlenen ‘Uluslararası İş Kadınları Forumu’na katıldı. ‘Hz.Ayşe’lerin,(Hazreti Muhammed’in eşi), Hz.Fatma’ların (Hazreti Muhammed’in kızı) üstlendikleri rollerin yanında, günümüz kadınlarının pozisyonunun çok ileride olduğu söylenemez’ diyen Emine Erdoğan, ‘İnancına güvenen, inanç hürriyetinden korkmaz’ sözleriyle de, üstü kapalı türban göndermesi yaptı. İlk kez uluslararası bir toplantıda resmi konuşma yapan Erdoğan, şunları söyledi:

BARIŞ KÜRESELLEŞSİN

Bizim temennimiz, barışın, dostluğun, adaletin, hak ve özgürlüklerin küreselleşmesidir, terörün, çatışmanın, ayrımcılığın değil. Halkının çoğunluğu Müslüman bir ülke olarak Türkiye, AB’yi farklı medeniyetlerin bir araya gelebildiği bir siyasal değerler bütünü olarak görmektir. Medeniyetler arası çatışma tezlerinin yaygınlaştırılmaya çalışıldığı dönemde, medeniyetler arasında işbirliği ve uzlaşı zemini yakalanması büyük önem taşımaktadır.

İNANCA GÜVEN

İnancına güvenen, inanç hürriyetinden korkmaz. Düşüncesine güvenen, düşünce hürriyetinden çekinmez. Yüzyıllarca farklılıklara toleransla bakan ve her türlü dini anlayışı özgürce bir arada yaşatan İslam medeniyetinden, bugün alınacak çok dersler vardır.

TEK KANATLI KUŞ

Tek kanatlı kuşun uçması nasıl mümkün değilse, kadının geri plana itildiği bir ortamda, kalkınma ve huzurun da sağlanması mümkün değildir. Kadınlarımız, siyasal, sosyal, kültürel, sanatsal, sporsal, tüm alanlarda aktif hale gelmelidir.

HZ. AYŞE VE HZ. FATMA’LAR

Bizim medeniyet köklerimizde kadınlar toplumun ana unsuru olarak görülmüştür. Hz. Ayşe’lerin, Hz. Fatma’ların üstlendikleri rollerin yanında, gümüzü kadınlarının pozisyonunun çok ilerilerde olduğu söylenemez.

HZ.HATİCE ÖRNEĞİ

Hz. Hatice validemiz, dönemin ticaret hayatında önemli bir konuma sahipti. Şam’a kervanlar gönderen Hz. Hatice, güzel ahlak ile ticareti bir araya getiren şerefli bir kadındı. Peygamber Efendimiz’e ortaklık teklif etmiş, zamanının en başarılı tüccarlarından biri haline gelmişti. Hz. Hatice, ekonomide rol almak isteyen kadınlar için en güzel örnektir.

AYRIMCILIK ÖNLENMELİ

Bize düşen, kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesidir. Bunun ilk adımı eğitim. Türkiye’de hükümetimizin yürüttüğü ‘Haydi Kızlar Okula’ kampanyasıyla, kırsaldaki kız çocuklarını okula gönderiyoruz. 1.5 yılda 120 bini aşkın kız, okulla buluştu.

METALAŞMAYA HAYIR

Kadınlarımızın, statülerinin geliştirilmesi için uluslararası düzenlemeler gerekiyor. Biz kadınların kadınların metalaştırılmasına da ‘hayır’ diyoruz.

Çanta yardımı

EMİNE Erdoğan konuşması için kürsüye giderken çantasını koltuğuna bıraktı. Konuşmanın ardından yerine dönen Erdoğan’a Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın eşi Esma Esad yardımcı oldu ve çantasını Emine Hanım’a verdi. Emine Erdoğan ile Esma Esad, salondaki yerlerini alırken, gazetecilere poz verdiler. İki lider eşine eski Pakistan Başbakanı Benazir Butto ile Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in eşi Suzan Mübarek de eşlik etti. Gazetecilerin görüntü alırken sık sık ‘Emine Hanım’ diye seslenmeleri üzerine Esma Esad, ‘Her yerden size bağırıyorlar’ dedi. Emine Hanım’ı Türkiye’den yaklaşık 15 gazeteci izledi.

Mübarek’le baş başa

EMİNE Erdoğan,
forumun yapıldığı Ebla-Cham Oteli’nde Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in eşi Suzan Mübarek ile baş başa görüştü. Mübarek, Emine Erdoğan’ı ülkesine davet etti. Erdoğan da, Mübarek’e, kendisini Türkiye’de ağırlamaktan onur duyacağını söyledi. Mübarek, Afrika’da sivil toplum örgütleriyle sosyal amaçlı toplantıları anlattı. Erdoğan ise Türkiye’nin 2005 yılını ‘Afrika Yılı’ ilan ettiğini anımsattı.

Konuşma metni 23 sayfaydı

FORUMA
katılan iş kadınlarıyla First Lady’ler şıklık yarışına girdiler.

Esma Esad açık mavi tayyörü ve sade güzelliği ilgi çekti.

Benazir Butto geleneksel şalvarlı kıyafetiyle göz doldurdu. Ancak çok kilo aldığı dikkatlerden kaçmadı.

Suzan Mübarek pembe ceket, pembe desenli bluz ve krem rengi pantolondan oluşan bir takımı tercih etmişti.

Emine Erdoğan somon rengi, şal yakalı ceket ve düz uzun etekten oluşan kıyafet giydi. Gül kurusu türban ve yakasına taktığı broşla kıyafetini tamamladı.

BAŞBAKANLIK HAZIRLADI

Emine Erdoğan’ın 23 sayfalık konuşma 1200 kişiye Arapça ve İngilizce olarak dağıtıldı. Başbakan Erdoğan’ın konuşmalarını hazırlayan danışmanlarından Yalçın Akdoğan’ın şekillendirdiği konuşma metninde Emine Erdoğan’ın ‘Hükümetimiz’ ifadesini kullanması dikkat çekti. Tayyip Erdoğan’ın kullandığı, ‘Bu geminin su alması iyi-kötü, zengin-yoksul, kuzeyli-güneyli, doğulu-batılı herkesin aleyhinedir’ cümlesi eşinin konuşmasında da yer aldı.

KULAKLIK ARIZASI

Erdoğan, kulaklıkta yaşanan teknik arıza yüzünden Esma Esad’ın İngilizce konuşmasını dinleyemedi. Bir tercüman Erdoğan’ın yanına giderek yardımcı oldu.

İŞ KADINLARI GEZİDE

Foruma AKP Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin ve Demet Sabancı Çetinkaya da katıldı. Emine Hanım, TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut, iş kadınları Emel Efe, Sema Gürel Sürmeli’yle, Esma Esad’la hatıra fotoğrafı çektirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!