İpek Yolu Film Festivali 130 film ile başlıyor

Güncelleme Tarihi:

İpek Yolu Film Festivali 130 film ile başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2008 00:00

Geçmişin en önemli ticaret yolu olan İpek Yolu üzerindeki Bursa’da düzenlenen 3. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali, 28 Kasım’da başlıyor. Aralarında Cannes, Berlin, Venedik ve Sundance gibi sinema dünyasının saygın festivallerinde gösterilmiş yapımların da bulunduğu 130’a yakın uzun ve kısa metraj film gösterilecek. Bir hafta boyunca ayrıca ücretsiz sinema kursları, sergiler ve söyleşiler yapılacak.

Festival, Bursa Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacak açılış gecesiyle başlayacak. Gecede Muhterem Nur ve Sezer Sezin’e onur ödülü verilecek. İlk defa verilecek Emek Ödülleri ise Sırrı Elitaş ve Süheyl Eğriboz’un olacak. Festivalde bu yıl gösterilecek filmler, dünya sinemasının seçkin örneklerinin yer aldığı Panorama, Aykırı Gerçekler, İpek Yolu Üzerinden: Bosna-Hersek, Ulusal ve Uluslararası Altın Karagöz Uzun ve Kısa Metraj Yarışma Filmleri, Geleceğin Ustalarından Ödüllü İlk Filmler, Bozkırın Ozanı: Cengiz Aytmatov, Çocuk Kervanı, Özel Gösterimler: Türk Sineması, Yeşilçam Klasikleri, Engelsiz Filmler Kuşağı ve Yarışma Dışı Kısa Filmler olmak üzere 14 farklı başlık altında toplanıyor.

PRAKASH RAJ BU KEZİYİ ADAM OLUYOR

Açılış filmi; Cengiz Aytmatov’un aynı adlı romanından Ardak Amirkulov’un sinemaya uyarladığı Elveda Gülsarı. Gülsarı adındaki safkan atın doğumundan ölümüne kadar geçen macerası ana konu gibi algılansa da, asıl hikaye değişim adı altında değerlerin sökülüp atıldığını geç de olsa fark eden bir adamın yaşadıkları üzerine.

Kapanışta ise Bollywood sinemasının üretken yönetmeni olarak kabul edilen Priyadharshan’ın İpek Düşler/Kanchivaram filmi izlenebilir. Filmde Hint sinemasının en fazla kazanan ve neredeyse tüm filmlerinde kötü karakter olan oyuncusu Prakash Raj, hiçbir ücret almadan oynamış ve ilk kez iyi bir karakteri canlandırıyor.

ÜCRETSİZ KURSLARI KAÇIRMAYIN

Festivalde film gösterimleri dışında sinemayla ilgili çeşitli kurslar ve atölye çalışmaları da yapılacak. 29 Kasım - 3 Aralık tarihleri arasında Bursa Tayyare Kültür Merkezi’nde ücretsiz sinema kursları verilecek. Burada sinema tarihi derslerinin yanı sıra bir filmin yapım öncesi, yapım aşaması ve yapım sonrası tüm süreçleri anlatılacak. Yetkin Dikinciler ve Pelin Batu Sinemada Oyunculuk derslerini verirken, sinema yazarı Sevin Okyay Film Analizi’ni anlatacak.

Oyuncu olmak isteyenler için Cem Özer, sinema ve televizyon oyunculuğuna yönelik eğitimin dışında karakter ve tip yaratma yöntemlerini anlatacak.

Bozkırın Ozanı: Cengiz Aytmatov bölümünde Aytmatov yedi filmle anılırken, düzenlenecek panelde yazarın eserleri ve sinemaya aktarımındaki zorlukları tartışılacak.

40 yıldır sinema eleştirmenliği yapan Atilla Dorsay’ın katıldığı uluslararası festivallerde çektiği görüntüler tüm hafta Bursa Kent Müzesi Sergi Salonu’nda olacak.

Lale Film’in kurucusu Necip Sarıcı ve sinema tarihçisi Ali Can Sekmeç’in özel arşivlerindeki ünlü oyuncuların film kareleri Bursa sokaklarında sergilenecek.

BİLETLER 3 YTL

Filmler, Tayyare Kültür Merkezi’ndeki tarihi sinema salonu, Burç Sineması, Korupark Cinetech Sinemaları ile Bursa Kent Müzesi Sinema Salonu’nda gösterilecek. Biletler 2-3 YTL olacak. Hafta içi Tayyare Sineması’nda 9.30’daki "Çocuk Kervanı" ve Bursa Kent Müzesi’nde gösterilecek "Engelsiz Filmler Kuşağı" bölümleri ise ücretsiz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!