İntikam oyları AKP ve CHP’ye

Güncelleme Tarihi:

İntikam oyları AKP ve CHP’ye
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2007 12:50

Haberin Devamı

BURDUR Toptancı Hali’nin önünde durduruyorum arabayı. Diyarbakır karpuzlarını, kamyonun üzerinden "Haydii, hooop" diyerek arkadaşına atan Hüseyin Kınay’a soruyorum:

- Sen geçim derdindesin ama seçim ne olacak?

Karpuz atmayı kesip yüzüme bakıyor:

- Ne seçimi be abi... Bizim sütü sor.

Hüseyin’in kucağında karpuz var ama aklı Yassıgüme Köyü’ndeki 50 süt ineğinde. "Bak, bey abiciğim" diye başlıyor yakınmaya: "Bizim köy günde 18 ton süt üretir. 3 sene evvel sütün litresi 550 liraydı, şimdi 400. Yemi 13 milyondan alıyorduk, şimdi çıktı 26’ya. 4 yem fabrikatörünün hakkından gelemeyen AKP’ye oy yok."

/images/100/0x0/55eb1fcff018fbb8f8acbf20
Kısaca, hal esnafı, süt üreticisi barut gibi... Oradan, hemen bitişiğindeki Bakırcılar Çarşısı’na geçiyorum. 43 yıllık kalaycı Musa Yıldırım tezgáhın başında ateşi körüklüyor. Bugüne kadar hiç oy kullanmamış. "Peki, bu seçimde kullanacak mısın?" diyorum. Komşusu bakırcı Hasan İmrak’ı işaret ediyor: "Onun kardeşi İşçi Partisi’nden aday olmuş. İlk oyum ona gidecek." Hasan İmrak ise kardeşine pek şans vermiyor olmalı ki; toplam 3 milletvekili çıkaran Burdur için dağılımı şöyle yapıyor: "AKP ve CHP birer tane çıkarır. Bucak İlçesi’nin tavrına göre diğeri de bunlardan birine gider."

HEMŞERİ ARIYORLAR

Haberin Devamı

Bucak, Burdur’un en büyük ilçesi. Her köşede siyaset konuşuluyor. Bucaklı için önemli olan parti değil, listelerde hemşerilerinin olup olmaması. AKP’nin ve MHP’nin ikinci sıralarında Bucaklı adaylar var. DP’nin 2’nci ve 3’üncü sıralarında da vardı ama birinci sırada Mehmet Başaran’ın olmasına kızıp her ikisi de adaylıktan çekildi. Kahvehane işleten Ali Altınkaynak’a göre Bucaklının oyu bu sıralamalar yüzünden CHP’ye kayabilir. Kimine göre de, DP’ye kızan oyunu AKP’ye verir. Bucaklılar buna, "İntikam oyları" diyor. Bucak önemli. 35 bin civarında seçmeni var. Her dönem blok oy veriyorlar. Ancak, bu kez oylar partilerin tümüne kızdıkları için dağılacak gibi görünüyor. Mermerci Mehmet Akif Çırak, 2002’de AKP’ye vermiş oyunu. Şimdi vermeyi düşünmüyor. Gerekçesi de şu: "Terör konusunda gevşek kaldılar. ABD’den izinsiz de adım atmıyorlar."

Haberin Devamı

CHP ÇOK HAREKETLİ

Burdur’da CHP İl Binası’na uğruyorum. Oldukça hareketli. İl Başkanı Mustafa Kayım, listelerden memnun. Mevcut tek milletvekili Ramazan Kerim Özkan yine birinci sıradan aday.

AKP İl Örgütü’nde iki erkek, bir de çaycı kadın var. "Nasıl gidiyor?" diye soruyorum, hepsi omuz silkiyor: "Biz konuşamayız, yetkili değiliz."

Burdur’da bugünkü havaya göre, iki seçenekli dağılım hákim. Birincisi; CHP 2, AKP 1... İkinci ihtimal; CHP, AKP ve MHP 1’er tane çıkarır.

Önce oy, sonra şiş

BURDUR’da ne yenilir diye sorarsanız, hiç şüphesiz bunun tek cevabı var; şiş kebap. Hasan Bütün ve oğlu İbrahim Bütün’ün sanayide işlettiği restoran özellikle öğlenleri dolup taşıyor. Levent Erkan ve Sami Yılmaz da müşterilere şiş yetiştirmekte zorlanıyor. Dana kıyma, kaburga ve bel etinden iç yağı karıştırılarak yapılan şiş, közde soğan ve biberle servis ediliyor. İbrahim Bütün, sanayi esnafından oy toplamak için gelen siyasilerin şiş kebap yemeden gitmediklerini söylüyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!