İnsanlar haklarını yazıyor

Güncelleme Tarihi:

İnsanlar haklarını yazıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2008 00:00

İstanbul’da tiyatro festivalinde izlenebilecek gösterilerden biri, bu yıl 60’ıncı yıldönümünü kutladığımız İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’yle ilgili. 45 dansçı sahnede bildirgenin maddelerini yazmaya çalışıyor ama büyük engellerle karşılaşıyor. Forsythe Topluluğu’nun "İnsan Yazıyor" adlı gösterisi, insan haklarının ne kadar sık ihlal edildiğini vurguluyor.

Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’nde bu yıl, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabul edilmesinin 60’ıncı yıldönümünde, ilginç bir proje sahneleniyor. "İnsan Yazıyor", ünlü koreograf William Forsyhte’ın Columbia Üniversitesi Hukuk Fakültesi profesörlerinden Kendall Thomas ile birlikte geliştirdiği bir proje. 45 dansçı sahnede İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin maddelerini yazmaya çalışıyor, ama bir türlü başaramıyor.

Koreograf ve dansçı William Forsyhte ve hukuk profesörü Kendall Thomas, bu gösteriyle insan haklarının hiç gündemden düşmediği halde dünyanın her yanında sürekli ihlal edildiğini, kağıt üzerine sıralanmış maddelerin yazılı sözcüklerden öteye geçemediğini anlatmaya çalışıyor.

İstanbul’da Tophane’de gerçekleşecek bu performansa The Forsythe Company’nin 45 dansçısı katılacak. Dansçılar, büyük beyaz kağıt tabakalarıyla kaplanmış masaların etrafında toplanıyor. Her bir dansçı, kömür kalemlerle masaların üzerine bildirgenin maddelerinden harfler, kelimeler, cümleler yazmaya çalışıyor ama sürekli engellerle karşılaşıyor. Bu basit fikrin uygulanması pratikte zorlaşıyor, hatta imkansız hale geliyor, çünkü dansçıların görevi kendi hareketlerini mümkün olduğunca engellemek! Her bir çizik neredeyse dayanılamayacak bir güçlük sonucunda atılabiliyor. Kimi dansçılar birbirlerini engellemeye çalışıyor, kimileri ters çevirdikleri bir masanın altına girerek, kimileri kendini iplerle bağlayarak yazmaya çalışıyor.

İZLEYİCİLER DE KATILIYOR

"İnsan Yazıyor"un bir diğer çarpıcı yanı, dansçıların yanı sıra izleyicilerin de koreografiye aktif olarak katılabilmesi. İzleyiciler de, kimi zaman dansçıların yazmalarına yardım ederek, kimi zaman onları engellerinden kurtararak, kimi zaman da kendi yaratıcılıklarını konuşturarak bu performansa dahil olabilecekler.

The Forsythe Company’nin İstanbul Tiyatro Festivali kapsamındaki gösterilerinde Avrupa Dans Stajyerleri Ağı (D.A.N.C.E.) dansçılarının yanı sıra İstanbul’dan da 7 dansçı yer alıyor: Candaş Baş, Maral Ceranoğlu, Bedirhan Dehmen, Duygu Güngör, Aslı Öztürk, Mihran Tomasyan ve Şafak Uysal. Yaklaşık üç saat sürecek performansta izleyiciler mekána diledikleri gibi girip çıkabilecek, oturup dinlenebilecek ya da gösteriyle ilgili sohbet edebilecek.

"İnsan Yazıyor", 23 Mayıs Cuma ve 24 Mayıs Cumartesi Salıpazarı’ndaki Antrepo No.3’te saat 20.30’da başlayacak. Biletix ve İKSV Binası’ndan satılan biletlerin fiyatları tam 60, öğrenci 20 YTL. www.iksv.org
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!