İngiliz’in evine kaplumbağa Fransız restoranlarına kurbağa bacağı satıyoruz

Güncelleme Tarihi:

İngiliz’in evine kaplumbağa Fransız restoranlarına kurbağa bacağı satıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2008 00:00

Türkiye’nin bugün 117 milyar dolara ulaşan ihracatında ilginç bazı kalemler dikkati çekiyor.

İhracatçılar tavuk ayağı, kaplumbağa, kurbağa bacağı, sülük, midyat güvercini ve salyangoz gibi birbirinden ilginç ürünleri yurtdışına satıyor. Tüketicisi olmadığı için Türkiye’de tutulmayan ancak Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok yerine gönderilen bu ürünlerin üretimi de ülkemizde her geçen gün artıyor.

PİLİÇ üreticileri Çin ve Almanya gibi ülkelere tavuk ayağı gönderirken, Bandırma’da yetiştirilen kurbağalar Fransa’daki lüks restoranlarda servis ediliyor. Foça’da çiftlikten çıkan kaplumbağalar, İngiltere başta olmak üzere Avrupa’daki evleri süslüyor. Hollanda ve İsviçre’den talep gören Midyat güvercinlerinin de Avrupa’da festivalleri düzenleniyor. Yabani sülükler ise Japonya’da güzellik kremlerinde kullanılıyor.

Tavuk ayağı, 30 milyon dolar döviz kazandırıyor

TÜRKİYE’de tüketimi olmayan bir başka ihracat kalemi ise tavuk ayağı. Türkiye’den 5 yıl önce yurtdışına gönderilmeye başlanan tavuk ayağı ihracatı bugün 30 milyon dolara ulaştı. Özellikle Çin ve Vietnam gibi ülkelere yapılan tavuk ayağı ihracatının 25 bin tona ulaştığını söyleyen Şeker Piliç Yönetim Kurulu Üyesi Emre Bor, diğer üreticilerinde faaliyete geçmesi halinde Türkiye’den yapılan ihracatın 100 milyon doları geçebileceğine dikkat çekti.

Kurbağa 5 milyon dolara ulaştı şimdi sıra denizanasına geldi

TÜRKİYE’
de tüketimi olmamasına rağmen üretilen kurbağalar dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor. Yıllık ihracatı 5 milyon dolara yaklaşan kurbağa ve kurbağa bacağı Fransa’daki lüks restoranların mönülerinde yer alıyor. İtalya ve İsviçre’de de tüketimi olan kurbağaların üretimine de 4-5 firma yapıyor. Kurbağa bacağının Avrupa’daki lüks restoranlarda servis edildiğini söyleyen Kocaman Balıkçılık Genel Müdürü Osman Kocaman şu bilgileri verdi: "Yaklaşık 50 ton kurbağa bacağı, 300 ton canlı kurbağa ihracatı gerçekleştiriyoruz. 1980 yılından beri bu işin içindeyiz. Avrupa’da büyük bir ilgi var. Önümüzdeki dönemde yeni ürünler içinde girişimlerimiz olacak. Örneğin denizanası üretimi yapmayı planlıyoruz. Bu konuda da çok talep olduğunu gördük. Deniz anası üretimi ve ihracatı için çalışmalarımız devam ediyor."

Sülük üretimi için izin bekliyorlar

TÜRKİYE’nin birçok ilinde bataklık ve göllerden toplanan sülükler Amerika ve Rusya başta olmak üzere Fransa, İngiltere ve Almanya gibi ülkelere de gönderiliyor. Yıllık ihracat rakamı düşük olmasına rağmen üretim için birçok firma sırada bekliyor. Daha çok güzellik kremlerinin yapımında kullanılan bu sülüklerin üretimi için izin beklediklerini söyleyen Medikal Sülük yetkilisi Ali Adalı, şöyle konuştu: "Türkiye’de bu sülükler laboratuar ortamında üretilmiyor. Daha çok bataklık ve göllerden toplanıyor. Oysa iklimimiz bu tür canlıları yetiştirmeye müsait. Gerekli mercilere başvurularımızı yaptık. En yakın zamanda üretim içinde start vereceğimizi düşünüyorum. Üretime geçtiğimiz gibi ilk etapta 1 milyon dolarlık ihracat planlıyoruz."

Reimann, 15 Euro’ya kaplumbağa gönderiyor

ALMAN Dr. Michael Reimann, İzmir’in Foça ilçesinde kurduğu çiftlikten Avrupa’daki evlerde beslenen süs kaplumbağası ihracatı yapıyor. Türkiye’nin tek kaplumbağa çiftliğine sahip olan Alman bilimadamı bu kaplumbağaların tanesini 15 Euro’dan ihraç ediyor. Geçtiğimiz yıl 5 binden fazla kaplumbağa satışı gerçekleştiren Tosbağa Hayvan Üretim ve Araştırma Ticaret Limited Şirketi’nin yetkilisi Şafak Özoğlu üretim hakkında şu bilgileri verdi: "Bu kaplumbağaları İngiltere başta olmak üzere, Almanya, İsviçre ve Fransa gibi ülkelere ihraç ediyoruz. Bu ülkelerde daha çok petshop (hayvan dükkanı) gibi yerlerde satılan bu kaplumbağalar evlerde besleniyor. Bakımı ve yetiştirmesi çok zor olan bu hayvanlara ilgi her geçen gün artıyor. Geçen yıl 100 bin Euro’ya yakın ihracat gerçekleştirdik."

Salyangoz ihracatı 16 milyon dolara çıktı

TÜRKİYE’deki deniz salyangozu ve kabuğuna Uzakdoğu ülkelerinden ilgi var. Yıllık ihracatı 16 milyon dolara yaklaşan deniz salyangozu ve kabuk ihracatı başta Kore olmak üzere Japonya ve Çin gibi ülkelere de gerçekleşiyor. Daha çok Karedeniz bölgesinde kurulan su ürünleri tesislerinde işlenen bu ürünler eti çıkarıldıktan sonra temizlenerek yurtdışına gönderiliyor.

Hollanda’ya 25 ton yılanbalığı gitti

GİRİŞİMCİ İlhami Karadağ, Muğla’da ürettiği yılan balıklarını Hollanda’ya ihraç ediyor. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 200 bin dolarlık ihracat gerçekleştiren Karadağ şöyle konuştu: "Geçtiğimiz yıl 25 ton yılanbalığı ihracatı gerçekleştirdik. Özellikle Hollandalılar bu balığı çok seviyor. Bunun yanı sıra İtalya, İspanya ve Almanya’dan da büyük talep görüyoruz. Ancak bu balığı yetiştirmek çok zor. O yüzden üretimde hala sınırlı derecede gerçekleşiyor. Önümüzdeki dönemde bu konuda yeni çalışmalarımız olacak. İhracatı artırmak için çalışıyoruz."

Midyat güvercinini turistler keşfetti

MARDİN’in Midyat ilçesinde, bölgenin meşhur güvercinleri Avrupa’ya yayılmaya başladı. Bölgede fiyatları 5 bin YTL’ye kadar çıkan Midyat güvercinlerine İsviçreliler büyük ilgi gösteriyor. bölgeye turist olarak gelenlerin çoğu bu güvercinlerden satın alıp ülkesine dönüyor. Avrupa’da sayıları her geçen gün artan bu güvercinlerin festivalleri bile düzenleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!