İleri yaştaki anne adaylarına kitap

Güncelleme Tarihi:

İleri yaştaki anne adaylarına kitap
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2008 00:00

Eğitim, kariyer, planlı hayat derken gebelik yaşını erteleyenler giderek artıyor. Malum birçok kadın doğumu, 30’lu, hatta 40’lı yaşlara erteliyor. Nöroloji uzmanı ve sağlık programını hazırlayıcı ve sunucusu Dr. Elif Ilgaz Aydınlar da benzer kaygılarla gebelik için 36 yaşına kadar bekledi.

Mutlu haberi aldığında "ileri yaş gebelik"le ilgili yazılmış kaynaklara ulaşmaya çalıştı. Gördü ki bu alanda Türkçe yazılmış kaynak yoktu. Bunun üzerine doktoru Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Arda Lembet ile birlikte, 6 aylık hamileyken orta ve ileri yaş gebeliklerine yönelik kitabı yazmaya başladı. Araya doğum girdi ama kitap yazma hızını kesmedi. Bir yandan oğlu Alp’i büyütmeye çalışırken, diğer yandan kitabı yazmayı sürdürdü. 1 yıllık bir çalışmadan sonra nihayet "30’lu ve 40’lı Yaşlarda Gebelik" kitabı geçtiğimiz günlerde satışa çıktı. Kitapta, annenin gebelik öncesi sağlık durumu, annenin gebeliğe hazırlanması, ileri yaş gebelinde ideal takip, ileri yaş gebelikte yaşanabilen riskler, doğum süreci, hamilelik boyunca diyet ve egzersiz ana başlıkları yer alıyor. Ana başlıklar altında ise kırışıklık kremlerinin bu süreçte zararlı olup olmadığından, mikro dalga fırınların etkisine, düşük riskini artıran faktörlerden kedi tüylerinin etkisine kadar akla gelebilecek her türlü sorunun yanıtını bulmak mümkün. Konular ayrıca gebelik aylarına göre irdeleniyor. Kitapta doğum sonrası için de öneriler bulunuyor.

35 yaşı geçtiyseniz amniyosentez yaptırın

Amniyosentezde karnın içinden bebeği çevreleyen amniyotik sıvıya bir iğneyle giriliyor ve sıvıdan çekiliyor. Buna genetik test yapılıyor. Birçok hamile bu işlemin uzun süreceğinden ve iğnenin acı vereceğinden endişe eder. Amniyotik keseye ulaşması için iğnenin uzun olması gerekir. Ama bu çok acı verecek anlamına gelmez. Bu işlemde kullanılan iğneler incecik. Genetik amniyosentezin yapılması gereken durumlar:

Yaşınız 35 veya üstündeyse.

AFP testinde anormal sonuçlar elde edilmişse.

İkili veya üçlü tarama testlerinde anormal bulgulara rastlandıysa.

Ultrasonda yetersiz fetus gelişimi ve kuşkulu gelişim anormallikleri bulguları varsa.

Daha önce kromozom anormalliği görülen bir çocuğunuz veya hamileliğiniz olduysa.

Genetik hastalık riski olan bir bebek taşıyorsanız.

Sizde veya eşinizde bebeğinizin kromozomlarının normal olup olmadığına dair bir endişe varsa.

Gebelik zehirlenmesi  tehditlerin başında geliyor

Kitapta "İleri Yaş Hamileliğinde Yaşanabilen Riskler" bölümünde ilk sırada preeklampsi yer alıyor. Daha bilinen adı gebelik zehirlenmesi, toksikozu. Bu anne ve bebek sağlığını tehdit eden sorunların başında geliyor. Damar bütünlüğü ve geçirgenliği bozulduğu için annenin tansiyonu yüksekliyor, protein atımı, bacaklarda ödem, karaciğer fonksiyonlarında bozulma görülüyor. Anne ve bebek kaybına yol açabiliyor. Hamileliğin yüzde 5-8’inde görülen sorun, gebeliğin 20’inci haftasından itibaren ortaya çıkıyor. Preeklampsinin kesin nedeni henüz aydınlatılamadı. Ancak bazı kadınlarda daha sık görüldüğü biliniyor:

Anne veya kız kardeş gibi birinci dereceden yakın kadın akrabalarında preeklampsi öyküsü bulunanlar.

Hamileliğini 20 yaşın altında veya 40 yaşın üstünde yaşayanlar.

Çoğul gebelik yaşayanlar.

İlk gebeliği olanlar.

Kilolu hamileler.

Hamilelik öncesi yüksek tansiyonu, diyabeti, böbrek hastalığı, lupus hastalığı (deri veremi) bulunanlar.

Önceki gebeliğinde de preeklampsi geçirenler.

Babanın yaşı da 40’ın üstündeyse annenin düşük riski artıyor

35 yaşını aşmış kadınların düşük yapma riski, genç kadınlara göre daha fazla. Yaşınız ilerledikçe düşük yapma olasılığınız da buna göre artar. Baba adayının yaşının da rolü büyük. 2006 yışında yapılan araştırmalara göre eşlerinin yaşı 40 ve üstünde olan anne adayları, eşlerinin yaşı 25’ten küçük olanlara göre daha fazla düşükle karşılaşıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!