İkizler için bir ordu savaşıyor

Güncelleme Tarihi:

İkizler için bir ordu savaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ameliyatla birbirlerinden ayrılan yapışık ikizler, şimdilik iyi durumda. Yaşamak için savaş veren Seda ile Sema'yı uzmanlar ordusu takip ediyor. Sürekli kontrol altında olan ikizler için 72 saat kritik dönem...

Şişman olan biraz daha iyi

GÖĞÜS ve karından yapışık dünyaya geldikten 10 ay sonra ayrılan Seda Nur ile Sema Nur Alkan yaşamlarının en kritik dönemlerinde...

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde, tıbbın tüm olanakları kullanılarak izlenen Seda Nur ile Sema Nur için ümitli bekleyiş sürüyor. Ameliyatı yöneten Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Daver Yeker, ‘‘İlk 72 saaat kritik. Bu devre bazen haftaya, 15 güne uzayabilir. Ama şu ana kadar bizi üzmediler. İnşallah bundan sonra da üzmezler’’ dedi.

SÜREKLİ BAKIM

Prof. Dr. Yeker, ‘‘Bir bütün insan tasavvur edin. Bütün metabolizma 2'ye bölünüyor. Üzerine ameliyat şoku ekleniyor. Büyük patolojik değişiklikler ortaya çıkıyor. Bunların da rayına girmesi için zamana ihtiyaç var. Önemli olan iyi bakım yapmak’’ diye konuştu.

Bebeklerin her 2 saatte bir kan ve gazlarına bakıldığını, akciğer filmlerinin çekildiğini anlatan Prof. Dr. Yeker, ‘‘İdrar çıkışı az olan bebeklere biraz daha fazla sıvı veriliyor. İlaç tedavisi yapılıyor. Bebeklerden kalbine zar yerine protez takılan kiloca ağır olanı, diğerine göre 1 parmak daha ileride’’ dedi.

AMELİYAT EKİBİ

Ameliyatı, Prof. Dr. Daver Yeker yönetti. Cerrahi ekibinde Prof. Osman Faruk Şenyüz, Prof. Ergun Erdoğan, Doç. Nüvit Sarımurat, Op. Haluk Emir, Op. Gonca Tekant yer aldı. Anestezi için Prof. Güner Kaya, Dr. Yüksel Yeker, Dr. Fatiş Altıntaş, As.Dr. Serpil Çakmak ve Op.Yavuz Demiralan görev yaptı. Kalp ameliyatını Prof. Hasan Tüzün ile Doç. Kürşat Bozkurt gerçekleştirdi. Plastik cerrahiyi Prof. Oğuz Çetinkale ile Dr. Akın Yücel yaptı. Hemşire Ayşegül Bağda ile Emine Kocataş da dev ekibe eşlik etti.

Seda ve Sema, ayrılmadan önce anne Kezban’ın kucağında....

Prof. Yeker: Ameliyat boyunca sürekli korktum

Prof. Dr. Yeker, yenidoğan yoğun bakım ünitesindeki diğer bebekleri yoğun bakım şartları oluşturulan başka bir yere taşıdıklarını söyleyerek, ‘‘Enfeksiyon riskini en aza indirmek için izole etmek gerekiyordu’’ dedi.

Prof. Dr. Yeker, ‘Ameliyatta hiç korktuğunuz oldu mu?’ sorusuna, ‘‘Ameliyat boyunca sürekli korktum’’, ‘Yaşamak için savaşıyorlar mı?’ sorusuna da ‘‘Evet, hepimiz gibi onlar da savaşıyorlar. Bir ordu da onlar için savaşıyor’’ yanıtını verdi.

Önceki yapışık ikizlerin şansı yoktu

21 Temmuz 1988'de, başlarından yapışık Ahmet ve Mehmet Süzer, doğumlarından 16 gün sonra, Erzurum Numune Hastanesi'nde ayırma ameliyatına alındılar. Mehmet ameliyat sırasında, Ahmet ise ameliyattan 7 saat sonra yaşamını yitirdi.

23 Ocak 1989'da, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Kliniği'nde karın ve göğsünden yapışık Kısmet ve Kader Güven ameliyata alındı. 5 günlük olan bebeklerin doğuştan başka anomalileri de vardı. Kısmet ameliyattan 1, Kader ise 8 gün sonra yaşama veda etti.

Ameliyattan önce prova bile yapıldı

Ameliyattan önce, ameliyat sırasında serumların, anestezi cihazlarının nasıl taşınacağı bile prova edildi. Ameliyat şöyle yapıldı:

07.00'de ameliyathaneye alındılar ve anestezi verilmeye başlandı.

4 AY ÖNCE PROTEZ TAKILDI

Önce, cilt dokusunu genişletmek için 4 ay önce konulan protezler çıkarıldı.

Elektrokoter ve bistüri kullanılarak göğsün ön duvarı ayrıldı. Göğsün ön duvarıyla birlikte karın da açıldı.

KARACİĞER 2 SAATTE BÖLÜNDÜ

2 parçadan oluşan karaciğer yine elektrokoterle 2 saatte ayrıldı.

BİR KALBE PROTEZ ZAR

2 kalp vardı ancak kalp zarları ortaktı. Kalbin ortak zarı, bebeklerden birinin lehine bölündü. Kalp zarı eksik kalan bebeğin kalbine korteks protez kullanılarak zar yapıldı.

KABURGA TAKVİYE EDİLDİ

Daha sonra göğüs arka duvarı da kesildi ve bebekler 2'ye ayrıldı. Eksik kaburgalar yerine korteks protezler kullanıldı.

AMELİYAT EKİBİ DE İKİYE BÖLÜNDÜ

Bebeklerden biri steril koşullarda, serumları, anestezi cihazıyla diğer ameliyat odasına taşındı. Ameliyat ekibi 2'ye bölündü. Plastik cerrahlar onarım ameliyatlarını yaptılar. Ameliyat 17.45'te bitti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!