İkinci yıl alarmı

Güncelleme Tarihi:

İkinci yıl alarmı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Boşanma istatistikleri en tehlikeli dönemin ilk iki yıl, ardından 5-11 yıl ve 15 yıl ve üstünde görüldüğünü ortaya koyuyor. Eşlerin birbiri ile uyum sağlayamadığı, birlikteliği hoşgörü ile götürmediği hallerin ilk iki yıl içinde yaşandığı belirtiliyor.

Yuvayı dişi kuş yapıyor, ama bozulması için uyumsuzluk yetiyor. Kadının evlilikte denge unsuru görevi üstlendiği, ancak yalnız kaldığında da yükü kaldıramadığı yapılan istatistiklerde ortaya çıkıyor.

Evlilik müessesenin kurulmasından sonra titiz ve özverili bir hayat başlıyor. İki tarafın da birbirine karşı saygılı olması en önemli özelliği oluşturuyor. Birinci yılı atlatıp biz bu işin altından kalkarız diyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü evlilikte ilk kırmızı alarm, ikinci yılda çalıyor. Yapılan araştırmalarda ikinci yılda boşanmaların sıklığı dikkat çekiyor. Dünyaya bakış açısının değişmesi, değişik ve ağır sorumlulukların başlaması, çocukların devreye girmesi, anlaşmazlıklarla birlikte boşanmaları da beraberinde getiriyor.

Sorunların ikinci yılda patlak verdiği, kişilerin kırıcı olmaya başladığı saptanıyor. Bu süreci uyum içinde geçiremeyen çiftlerin boşandığı belirtiliyor. Bu dönemin ardından uyum, saygı ve sevgi ortamı bozulmadıysa, evlilik sürüyor. 10 yıllık evliliklerin bitme nedeni olarak, aile içindeki denge değişimleri gösteriliyor. Gelir dengesi farklılıkları, işden eve zaman ayıramamak, çocukların sorumluluğunun tek birey üzerine yıkılması bu dönemde evlilikleri zedeliyor.

İlk beş yılın, sorumluluklar ve yüklerin paylaşılması açısından, önem taşıdığı belirtilen raporlarda, 5-ll yılları arasında da boşanmayla ile biten evlilikler yer alıyor. Hayat şartlarının zorluğu, bireyler üzerindeki baskıyı arttırınca, sevgi de bir anlamda önemini yitiriyor. Saygının bozulması ile birlikte ev içinde yaşanan huzursuzluk, yakın çevreye yansıyor. Çoğu zaman da eşlerin evliliği noktalamasına varıyor. 15 yılın üzerindeki birlikteliklerde de, çocuklar nedeniyle süren evlilikler birinci sıraya yerleşiyor. Daha başında birtakım anlaşmazlıkların yaşandığı bu evliliklerin, çocukların büyümesi ile bittiği gözleniyor. Çocuk sorumluluğunun ailede tek birey üzerine yığılması, buna maddi problemlerin de eklenmesi sorunların yaşanmasına neden oluyor. Bu tür boşanmaların da çok sık görüldüğü belirtiliyor. 21-22 yıllık evliliklerin genellikle bu nedenle bittiği gözleniyor.

Sosyal statü evliliği bitirebiliyor






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!