Ä°ki ustadan sinemaya güzelleme

Güncelleme Tarihi:

İki ustadan sinemaya güzelleme
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 18, 2005 14:52

Türk sinemasının duayenlerinden Memduh Ün, sessizliğini Sinema Bir Mucizedir ile bozdu. Ülkü Tamer'in Alleben Öyküleri'nden uyarlanan filmin çekimleri sırasında rahatsızlanan Ün, bayrağı bir zamanlar asistanı olan Tunç Başaran'a devretti. Başaran, filmin öyküsünü anlattı.

Haberin Devamı

- Sinema Bir Mucizedir filmi nasıl doğdu? Kısaca filmde ne anlatılıyor? .
- 13 sene önce Ülkü Tamer’in Alleben Öyküleri adlı kitabını okuduğum zaman Macı Hüseyin adlı hikâye dikkatimi çekmişti. Macı Hüseyin küçük bir çocukla yaşlı bir adamın arasındaki sevgiyi anlatan ve sinema üzerine kurulan bir hikâyeydi. Çok sevmiştim. Ülkü’ye, ‘ben bundan film yapmak istiyorum’ demiştim. Ülkü’nün diğer kitaplarını okudum. Aradan seneler geçti her geçen yıl içinde parça parça bir takım notlar aldım. Ve geçen sene geniş bir tretman yazdım. Ne yalan söyleyeyim bu filmi kendim çekmek istiyordum ama benim sevgili hocam Memduh Ün’e hem vefa borcum hem de gönül borcum var. Film yapmasını istiyordum, o da proje yokluğundan bahsediyordu. Ben de bu projeyi Memduh abiye götürdüm. Filmin hikâyesi Gaziantep’te geçiyor. Bir sinema sahibiyle, sinema delisi bir çocuk arasındaki sinema ile yoğrulmuş sevgi anlatılıyor. Çocuk Ülkü Tamer’in çocukluğu aslında. Ülkü sinemayı çok iyi bilen bir şair, yazar. .

Haberin Devamı

- Memduh Bey’in rahatsızlığından dolayı filme siz devam ettiniz. Filmde iki farklı yönetmenin farklı bakış açıları hissedilecek mi?
- İki farklı bakış açısı olamaz çünkü ben Memduh ağabeyin dilini biliyorum ve bana yakın. Ondan çok şey öğrendim Ayrıca onun öğrencisiyim, benim hocamdır. Filmde iki ayrı yönetmenin ismini görürsünüz ama iki ayrı film göremezsiniz. .

- Son yıllarda çekilen Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak, Eğreti Gelin ve şimdi konuştuğumuz Sinema  Bir Mucizedir gibi dönem filmlerinin senaryolarında ortak noktalar dikkat çekiyor. Sanata merak salmış bir çocuk kendisinden yaşça büyük bir kıza âşık oluyor.
- Hepimiz böyle değil miydik! Bu filmlerin ortak noktası sanat. Sanatta aşk olmazsa sevgi olmazsa bunların hiçbiri olmaz. Ülkü Tamer’in diğer kitaplarından da yararlanıldı ve bunlar derlenince çok büyülü bir masal ortaya çıktı. .

- Adnan Menderes’in hayatını konu alan projeniz ne aşamada? O da bir dönem filmi. Dönem filmleri sizi çekiyor olmalı.
- Ben dönem filmlerini seviyorum. İnsanlar anıları ile yaşamamalılar ama anılarını da hiç unutmamalılar. O devrin çocuğu olduğum için o tadı alıyorum. Hatta koku bile geliyor. Mesela bu filmde sinema sahneleri var. Sinemaya girdin mi sinema kokusu duyulur. Sinema, cami gibi, kilise veya sinagog gibi bir mabet yerine benzer. İçeri gireceksin sessiz, karanlık, perdede bir takım hayaller. Bu hayaller başlayacak ve bitecek ve siz gene sessiz dışarı çıkacaksınız. Sinemanın özelliği bu. Tüm dünyada olduğu gibi sinema seyircisi 12 ile 25 yaş arası. Ama Sinema Bir Mucizedir filminden çok büyük tad alacaklarını zannediyorum. Çünkü şimdiye kadar yapılmışın dışında bir film oldu. .

İki ustadan sinemaya güzelleme
Batuhan Levent'in canlandırdığı karakter aslında filme esin kaynağı olan öykülerin yazarı Ülkü Tamer'in çocukluğu.

Haberin Devamı

Menderes’in hayatını konu alan proje de bir dönem filmi. 1964’den beri bu filme çalışıyorum. Yazdım bitti ama 6-7milyon dolarlık bir film. İşin en zor kısmı para bulmak. İnşallah bulacağız. Dönem filmlerinin en önemli özelliklerinden birisi de yeni nesile o günleri öğretmek. Bir dönem filmi yapacaksanız üzerinden en az 40 sene geçmeli ki parçalar yerlerine otursun. Adnan Menderes projesi için yüzlerce kitap, binlerce gazete okudum, yüzlerce insanla konuştum. Benim amacım ne bir kahraman yaratmak ne de kahraman olmuş birini yerin dibine sokmak. Amacım gerçekler neyse onlara yakın bir film yapmak. Politik bir film yapmaktan ziyade çok hüzünlü bir hayatı olan birinin filmini yapıyorum. Aile çok hüzünlü bir aile. Menderes’in başına gelmedik kalmıyor. .

Haberin Devamı

GÄ°RÄ°K VE Ä°NANIR BAÅžROLLERDE ,

Sinema Bir Mucizedir'in baÅŸrollerinde Kadir Ä°nanır, Fatma Girik, Gülsen Tuncer, Günay Girik, Eser Ali Yıldırım yer alıyor. KMüçük oyuncu Batuhan Levent'in performansı da görülmeye deÄŸer.Â



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!