‘İki bayram arası düğün yapılmaz’ inanışı yanlış

Güncelleme Tarihi:

‘İki bayram arası düğün yapılmaz’ inanışı yanlış
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2006 12:40

Konya’da düğün salonu sahibi Abdurrahman Akay, halk arasında yaygın olan ‘İki bayram arasında düğün yapılmaz’ inanışı nedeniyle Ramazan ve Kurban Bayramları arasındaki aylarda düğün yapanların sayısının yüzde 90 oranında düştüğünü söyledi.

Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Orhan Çeker ise bunun yanlış ve batıl bir inanış olduğunu belirtirken, Gençleri Evlendirme ve Mehir Vakfı Başkanı Mustafa Özdemir, kendisinin de iki bayram arasında evlendiğini ve 2 çocuğu ile mutlu bir şekilde hayatına devam ettiğini vuguladı.

Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Ana Bilimdalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Çeker, halk arasında konuşulan bazı meseleler yarım ve yanlış anlaşıldığını söyledi. Bunlardan birisinin de ‘İki bayram arasında düğün yapılmaz, nikah kıyılmaz’ düşüncesi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çeker, “Şartlar ve imkanlar hazır olduğu zaman senenin bütün gün ve saatlerinde düğün yapılabilir, evlenilebilir, nikah kıyılabilir. Yani nikah için belli bir zaman ve vakit yoktur. ‘Nikah şu gün caiz olur, şu gün caiz olmaz’ diye bir şart yoktur” dedi.

CUMA GÜNÜ ÖNEMLİ

Ramazan ve Kurban gibi iki dini bayramın yanında, bir de haftalık bayram ‘cuma’nın olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Orhan Çeker şunları söyledi:

“Yani Ramazan veya Kurban Bayramı, cuma gününe rast gelir, düğün de bugünlerde yapılırsa, bu arada nikah kıyma ile meşgul olunur da cuma namazına yetişememe gibi bir tehlike baş gösterirse o saat içinde nikah kıymak caiz olmaz. Çünkü bu saat içinde nikahla meşgul olmak farz olan bir ibadetin terkine sebep olmaktadır. Hayır yapalım derken, şerre sebebiyet verilmektedir. Fakat böyle bir sıkışıklığa meydan verilmeden cuma namazından bir müddet önce veya namaz kılındıktan sonra nikah kıyılırsa pekala olur, bir mahzur da kalmaz. Zaten günümüzde böyle bir hal de pek vuku bulmamaktadır.”

CAHİLİYE DEVRİNİN İNANIŞI

Gençleri Evlendirme ve Mehir Vakfı Başkanı Mustafa Özdemir ise bu inanışın cahiliye devrinden kaldığını söyledi. Kendisinin de iki bayram arasında evlendiğini belirten Özdemir, “Mutlu ve huzurlu bir şekilde 2 çocuğum ve eşimle hayatımı sürdürüyorum. Allahın her günü kutsaldır ve kişilerin mutluluğu ön plandadır. Bunun için iki bayram arasında düğün yapılmaz diye bir şart yoktur. Birbirini seven ve mutlu olan çiftlerin eğer şartlar müsaitse bir an önce evlendirilmesi gerekir” dedi.

Kardelen Düğün Salonu Sahibi Abdurrahman Akay, “Her yıl bu aylarda işlerimiz azalıyor. Vatandaşlar caiz olmadığını düşünerek iki bayram arasında düğün yapmıyor. Ancak bütün ilahiyatçılar bunun yanlış bir inanış olduğunu söylüyor” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!