İhsan Yılmaz: Mürekkebi Kurumadan

Güncelleme Tarihi:

İhsan Yılmaz: Mürekkebi Kurumadan
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2005 00:00

Che İntihar Etti

Petros Markaris Çev. Ogün Duman Can Yayınları

Öyle bıçkın, karizmatik falan değil Petros Markaris’in dedektifi Haritos. Sıradan bir aile babası. İşini doğru dürüst yapmak ve evine ekmeğini getirmek tek derdi. Ama içinde yaşadığı toplumu çok iyi biliyor. Bu kez çözmesi gereken şey art arda yaşanan intihar vakaları. Sonradan zengin olmuş eski solcular intihar edenler de. Sessiz sedasız da yapmıyorlar bu işi, mesaj kaygılı, ses getirmek isteyen intiharlar bunlar. Cunta döneminin dosyalarına, fişlemelerine ve işkencelerine dalıyor bu olayları aydınlatmak için dedektifimiz. Yakın geçmişin ve günümüz Yunanistanı’nın siyasi fotoğrafı eşliğinde polisiye bir kurgunun ardına takılacaksınız kitapta. Komşuyla gerek tarihi anlamda gerekse günümüz koşullarında ne kadar çok benzer yanlarımız olduğunu görmek ilginç geldi bana.

Mavi Gözlü Dev

Zekeriya Sertel Dünya Kitapları

Bir klasik olarak kabul edilebilir Zekeriya Sertel’in Mavi Gözlü Dev’i. Kitabın bu dördüncü basımı ve ilki 1968 yılında yapılmış. Birinci elden tanıklıklarla yazılmış bir Nazım kitabı bu. Hem hayatı hem de sanatı iç içe anlatılıyor. 1930’lu yıllarda çıkardığı Resimli Ay dergisinde birlikte çalışmışlar Názım’la Zekeriya Sertel. O dönemde başlayan dostlukları Tan Gazetesi olayından sonra yurtdışına çıkan Zekeriya ve Sabiha Sertel’le, yine yurtdışına kaçmak zorunda kalan Názım’ın ölümüne kadar devam ettti. Válá Nurettin’in Dünyadan Bir Názım Geçti’sinin eksik kalan kısımlarını bu kitabın tamamladığını söylüyor Sertel. Bir vefa duygusuyla yazılmış olsa da Názım’ın sanatı üzerine söyledikleri gerçekten tarafsız yargılar.

Ben Büyüyünce de Çocuk Olucam

Cihan Demirci Bulut Yayınları

Mizah yazarı Cihan Demirci genç yaşta anılarını kaleme alanlar kervanına katıldı. Yazarlığının 25’inci yılını böyle bir kitapla kutlamak istemiş. Daha ne yaşadın ki anılarını anlatmaya başladın diye düşünmeyin hemen. 70’li yılların İstanbul’undan sepya rengi fotoğraflar, fragmanlar var kitapta. Hem başta dediğim gibi o bir mizahçı, çocukluğunda da muziplik egemen. Düğün salonları, sinemalar, aile toplantıları. Gerçi Fındıkzade Aydın Sineması daha önce başka bir kitabına kaynaklık etmişti ama burada daha masumane filmler var. Anılar, mizah efsanesi Oğuz Aral’la tanışmasına ve o dünyaya adım atmasına kadar geçen yıllara dayanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!